Bogstadveiens beste vafler (fra Møllhausen konditori)


I løpet av de 10 årene jeg har holdt på med Det søte liv har jeg publisert nærmere 80 gode vaffeloppskrifter (se her). Men så utrolig det enn kan høres, har jeg ikke lagt ut den aller, aller beste vaffeloppskriften jeg vet om. Det er nemlig oppskriften på de legendariske vaflene til Møllhausen konditori!

Møllhausen konditori var Oslos travleste konditori på 90-tallet, med fantastisk beliggenhet flere steder, blant annet på hjørnet av Bogstadveien og Industrigata. Jeg jobbet mye der under studietiden. I tillegg til å servere alle de andre fantastiske kakene, stekte vi vafler hele dagen, og folk stod i kø langt ut på gaten for å få seg en vaffelplate! Det gikk stadig i bestillinger på «vafler med brunost», «vafler med syltetøy» eller «vafler uten noe på».

Slik var det både ukedager og i helgene, både tidlig på morgenen og rett før stengetid, og når det var Markedsdag i Bogstadveien, stod bøttene med vaffelrøre klare på bakrommet. Det ble som regel tomt!

 


 

Oppskriften på disse fantastiske vaflene fikk jeg av en av de andre jentene som også jobbet på Møllhausen konditori. Riktignok var oppskriften hun hadde på to spann vaffelrøre, og måleenheten gikk i øser, men jeg har tilpasset den til en helt perfekt porsjon vaffelrøre!

Jeg tror jeg trygt kan hevde at på den tiden jeg jobbet hos Møllhausen konditori, solgte vi Bogstadveiens desidert mest populære vafler! Jeg har ventet på den rette anledningen til å vise frem min variant av oppskriften. Den er testet ut flere ganger, og jeg synes vaflene smaker akkurat slik jeg husker dem.

En 10 års-jubileumsbok med "Kristines favoritter" må jo være den beste anledningen til å dele oppskriften! Om bare 1 uke er boken på lager og klar for å sendes ut til bokhandlerne. For meg er denne vaffeloppskriften en av de aller viktigste oppskriftene i denne boken, for dette er etter min mening de ALLER BESTE VAFLENE!  Smile

 

 

Oppskriften gir ca. 10 vaffelplater.

 

Ingredienser:

♥ 1 egg
♥ 0,5 dl nøytral matolje
♥ 2,5 dl seterrømme
♥ 3 dl surmelk
♥ 2 dl sukker
♥ 3 dl helmelk
♥ 5 dl hvetemel
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 2 ts vaniljesukker

Steking:
♥ rikelig med smør

 

Fremgangsmåte:

 

Bland sammen alle ingrediensene til en jevn og klumpfri vaffelrøre. La den stå og svelle i 30 minutter.

Stek tykke, myke vafler i vaffeljern på middels varme. Det er viktig for smaken at vaffeljernet pensles godt med smør for hver nye vaffelplate.

Server vaflene nystekte!

 

 

Tips:

♥ JA! Det er riktig at det er både egg, olje, seterrømme, kefir og helmelk i denne oppskriften! Smile

♥ Oppskriften ovenfor gir som sagt ca. 10 vaffelplater. Vil du lage ca. tre ganger så mange? Laugh  Da kan du bruke følgende oppskrift som gir ca. 1 spann vaffelrøre:

♥ 3 egg
♥ 1,5 dl nøytral matolje
♥ 7,5 dl seterrømme
♥ 1 liter surmelk
♥ 5 dl sukker
♥ 1 liter helmelk
♥ 1,5 liter hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
♥ 2 ts kardemomme
♥ 6 ts vaniljesukker

♥ Det skal ikke være smeltet smør i vaffelrøren, men som nevnt er det viktig at vaffeljernet smøres rikelig med smør mellom hver eneste vaffelplate. Som alltid er det kun ekte meierismør som duger! Vi hadde romtemperert, mykt smør i en skål ved siden av vaffeljernet og penslet jernet på begge sider så det dryppet smeltet smør på bordplaten. Derfor satte vi vaffeljernet på et brett som kunne vaskes av etterpå.  Wink

♥ Disse vaflene blir tykke og myke og er altså ikke av den sprø typen. Vaflene er selvsagt gode med alle slags syltetøy og tilbehør. På Møllhausen konditori serverte vi dem med bringebærsyltetøy, jordbærsyltetøy eller brunost. Disse vaflene er også kjempegode uten noe på.

♥ Av Anne, som var sjefen min da jeg jobbet på Møllhausen konditori, lærte jeg et av de viktigste tipsene som har fulgt meg siden, og det er at kakefatene må bugne for at folk skal få lyst på. Vi brettet vaflene på midten og la dem tett, tett inntil hverandre så fatet ble stappfullt! Og vips så ble fatet tomt!  Grin

 


Hjertelig anbefaling fra meg til deg!  Disse vaflene bør du teste ut... Smile 

♥ ♥ ♥ ♥

Bogstadveiens beste vafler (fra Møllhausen konditori)
Ingredienser

♥ 1 egg
♥ 0,5 dl nøytral matolje
♥ 2,5 dl seterrømme
♥ 3 dl surmelk
♥ 2 dl sukker
♥ 3 dl helmelk
♥ 5 dl hvetemel
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 2 ts vaniljesukker

Steking:
♥ rikelig med smør

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til en jevn og klumpfri vaffelrøre. La den stå og svelle i 30 minutter.

Stek tykke, myke vafler i vaffeljern på middels varme. Det er viktig for smaken at vaffeljernet pensles godt med smør for hver nye vaffelplate.

Server vaflene nystekte!

Tips

♥ JA! Det er riktig at det er både egg, olje, seterrømme, kefir og helmelk i denne oppskriften!

♥ Oppskriften ovenfor gir som sagt ca. 10 vaffelplater. Vil du lage ca. tre ganger så mange? Da kan du bruke følgende oppskrift som gir ca. 1 spann vaffelrøre:

♥ 3 egg
♥ 1,5 dl nøytral matolje
♥ 7,5 dl seterrømme
♥ 1 liter surmelk
♥ 5 dl sukker
♥ 1 liter helmelk
♥ 1,5 liter hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
♥ 2 ts kardemomme
♥ 6 ts vaniljesukker

♥ Det skal ikke være smeltet smør i vaffelrøren, men som nevnt er det viktig at vaffeljernet smøres rikelig med smør mellom hver eneste vaffelplate. Som alltid er det kun ekte meierismør som duger! Vi hadde romtemperert, mykt smør i en skål ved siden av vaffeljernet og penslet jernet på begge sider så det dryppet smeltet smør på bordplaten. Derfor satte vi vaffeljernet på et brett som kunne vaskes av etterpå. 

♥ Disse vaflene blir tykke og myke og er altså ikke av den sprø typen. Vaflene er selvsagt gode med alle slags syltetøy og tilbehør. På Møllhausen konditori serverte vi dem med bringebærsyltetøy, jordbærsyltetøy eller brunost. Disse vaflene er også kjempegode uten noe på.

♥ Av Anne, som var sjefen min da jeg jobbet på Møllhausen konditori, lærte jeg et av de viktigste tipsene som har fulgt meg siden, og det er at kakefatene må bugne for at folk skal få lyst på. Vi brettet vaflene på midten og la dem tett, tett inntil hverandre så fatet ble stappfullt! Og vips så ble fatet tomt!

Kakekategori
Allergier og preferanser

21 kommentarer

Denne må jg virkelig prøve, men har du et cirkatall på hvor mange vaffelplater det blir av oppskriften?

Heisann! Siden mailadr er lagt inn så lurte jeg på om du kunne tatt deg tid og bry til å sende denne oppskriften på mai?

Hvad er seterømme og surmælk?
Jeg er dansker og kan ikke genkende disse ord :-)
Lyder som en spændende opskrift

De vaflene høres feite ut , har laget mange hundre vafler gjennom tida , oppdaget at dersom smør / margarin blir varmet opp , å hatt i røren , så blir vaflene feite , fettet slipper ut ved steiking . Har smørefrie vaffeljern , og smører ikke jernet . bruker bare raps eller soyaolje i vaffelrøra .
Bruka ikke vaniljesukker , surmelk / rømme i røren , mere bakepulver og flere egg , og eggene er det siste Jeg har i røren , da røren blir seig dersom de has i røren i starten .

For en kjip kommentar! Vi som følger denne siden gjør jo det for å få oppskrifter fra Kristine, synes at sure kommentarer kan en holde for seg selv.

Vaflene høres helt nydelig ut :-)

Denne skal jeg virkelig prøve, her i huset er vi glad i vafler :-) Takk for oppskrift av Bogstadsveiens beste vafler, det er jo det dreier seg om, oppskrift, smørefrie jern el ei..... ;-P

Denne så veldig god ut, jeg har gledet meg lenge til denne oppskriften:-) Men hvordan blir det hvis en smører jernet? Blir ikke slippbelegget ødelagt da?

Jeg ønsker gjerne å vinne et nytt vaffeljern, det er fordi vi bruker det veldig ofte ved måltid eller hvis vi får gjester. Mitt vaffeljern ble ødelagt forrige uke, så har ikke blitt noen vaffler enda og gubben blir furt :P Vi lager alt fra eggerøre til grove vafler eller steker brødskive slik det blir et flott mønster!
Takket være denne bloggen, så har jeg blitt enda flinkere å bake og har mer livsglede å bake Såå håper virkelig at jeg kan vinne, ville vært helt supert☺️

Supergode vafler!
Endelig fant jeg oppskrift på deilige, tunge, myke vafler.
Disse var hinsides gode - akkurat slik jeg ville ha de.
Tusen takk for at du har lagt ut oppskriften. :-)

Hei! Nå er denne vaffelrøren klar på kjøkkenbenken her til å stekes, men jeg hadde ikke annen olje enn olivenolje som jeg har forstått ikke er nøytral, så jeg måtte ty til smelta smør... Er der innenfor eller ødelegger det noe av smaksopplevelsen på disse vaflene? Har tenkt lenge å lage denne oppskrifta så jeg er spent ihvertfall :) God vaffeldag! :D

Verdens beste vafler! Lager alltid de når vi får gjester, eller til kveldskos. Så myke og gode. Tar gjerne litt ekstra mye kardemomme i :-)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift