Skyrkake med vanilje, jordbær og moreller


Skyr er en type tykk yoghurt som opprinnelig stammer fra Island, hvor den har blitt brukt i baking og matlaging i over tusen år. Det fine med Skyr er at den har så tykk og fin konsistens, selv om produktet er fettfritt og veldig proteinrikt.

På Island lages det "Skyrkaka" i mange varianter, gjerne i kombinasjon med friske bær.

Jeg har her eksperimentert meg frem til en deilig fromasjkake i to lag, der det første består av fromasj laget med Skyr vanilje og det andre laget med Skyr kirsebær.

 


Med friske jordbær og moreller i tillegg, ble dette en utrolog nydelig kake!  Heart 

 

 

 

Denne kaken ble raskt populær på Instagram og Facebook!

 

Instagram: @kristine_lifeissweet


Kaken kan varieres med Skyr i andre smaker.
 

Dette er sommerkaken du kan spise med god samvittighet!  Smile 

 


  Heart   Yum   Heart   Yum   Heart  

 

 

Se også Skyrkake med sitron og blåbær.

 

 

Ingredienser:

Kjeksbunn:
♥ 225 g Digestivekjeks
♥ 1 ss brunt sukker
♥ 1 ts kanel
♥ 75 g smør

Vaniljefromasj med jordbær:
♥ 600 g Skyr vanilje (se tips)
♥ 100 g melis
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 8 plater gelatin
♥ 3 dl kremfløte
- -
♥ 200 g store, friske jordbær

Kirsebærfromasj med moreller:
♥ 350 g Skyr kirsebær (se tips)
♥ 50 g melis
♥ 4 plater gelatin
♥ 2 dl kremfløte
♥ (litt rød konditorfarge)
_ _
♥ 200 g moreller

 

Fremgangsmåte:

Kjeksbunn:

Knus kjeksen og bland med brunt sukker, kanel og smeltet smør. Press blandingen i bunnen på en springform som er 24 cm i diameter (bruk gjerne en form som er kombinert med kakefat, se tips). Sett formen kjølig.

Vaniljefromasj med jordbær:

Til vaniljefromasjen blander man først sammen Skyr vanilje, melis og vaniljeekstakt. La gelatinplatene ligge i kaldt vann i 5 minutter så de blir myke. Smelt dem i en kopp i mikroen (det tar bare noen sekunder). Avkjøl den smeltede gelatinen litt før du rører den i Skyrblandingen. Pisk kremfløten til krem og bland inn til slutt.

Rens jordbæren og del dem på midten. Legg dem langsmed bunnen av formen med snittsiden vendende ut mot kakeringen.

 

 

Hell forsiktig Skyrfromasjen i formen så jordbærene blir dekket. Sett formen i kjøleskapet i 4-5 timer (eller over natten) så fromasjen stivner helt.

Kirsebærfromasj med moreller:

Til kirsebærfromasjen blander man først sammen Skyr kirsebær og melis. La gelatinplatene ligge i kaldt vann i 5 minutter så de blir myke. Smelt dem i en kopp i mikroen (det tar bare noen sekunder). Avkjøl den smeltede gelatinen litt før du rører den i Skyrblandingen. Pisk kremfløten til krem og bland inn til slutt. Farg blandingen eventuelt litt rødere med konsentrert konditorfarge.

Hell forsiktig Skyrfromasjen i formen over den hvite fromasjen. Sett formen i kjøleskapet i 4-5 timer (eller over natten) så fromasjen stivner helt.

 

 

Løsne kakeringen fra kaken med en kniv og fjern den.

 

 

Pynt kaken med friske, søte moreller!

 

 

Tips:

♥ Det er veldig lurt å bruke kombinert kakeform/kakefat Bake it Easy (fra Porsgrund) når du lager denne kaken! Da trenger du bare å løsne kakeringen og vips har du lekker kake på et kakefat.

♥ Til vaniljefromasjen har jeg her brukt Skyr vanilje (2 pk à 300 g).

 

 

♥ Til kirsebærfromasjen har jeg brukt Skyr kirsebær (2 pk à 170 g).

 

 

♥ Kaken kan lages over en todagersperiode, slik at du lar fromasjen stivne over natten. Den bør serveres samme dag som den pyntes med moreller, så de er helt ferske og fine!

 

 

SOMMERLIG NYTELSE MED GOD SAMVITTIGHET!

 

 

 

 

Her er det faktisk lov å la seg friste!!   Smile  

 

 

 

  Heart   Heart   Heart   Heart  

 

Skyrkake med vanilje, jordbær og moreller
Ingredienser

Kjeksbunn:
♥ 225 g Digestivekjeks
♥ 1 ss brunt sukker
♥ 1 ts kanel
♥ 75 g smør

Vaniljefromasj med jordbær:
♥ 600 g Skyr vanilje (se tips)
♥ 100 g melis
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 8 plater gelatin
♥ 3 dl kremfløte
- -
♥ 200 g store, friske jordbær

Kirsebærfromasj med moreller:
♥ 350 g Skyr kirsebær (se tips)
♥ 50 g melis
♥ 4 plater gelatin
♥ 2 dl kremfløte
♥ (litt rød konditorfarge)
_ _
♥ 200 g moreller

Fremgangsmåte

Kjeksbunn:
Knus kjeksen og bland med brunt sukker, kanel og smeltet smør. Press blandingen i bunnen på en springform som er 24 cm i diameter (bruk gjerne en form som er kombinert med kakefat, se tips). Sett formen kjølig.

Vaniljefromasj med jordbær:
Til vaniljefromasjen blander man først sammen Skyr vanilje, melis og vaniljeekstakt. La gelatinplatene ligge i kaldt vann i 5 minutter så de blir myke. Smelt dem i en kopp i mikroen (det tar bare noen sekunder). Avkjøl den smeltede gelatinen litt før du rører den i Skyrblandingen. Pisk kremfløten til krem og bland inn til slutt.

Rens jordbæren og del dem på midten. Legg dem langsmed bunnen av formen med snittsiden vendende ut mot kakeringen. Hell forsiktig Skyrfromasjen i formen så jordbærene blir dekket. Sett formen i kjøleskapet i 4-5 timer (eller over natten) så fromasjen stivner helt.

Kirsebærfromasj med moreller:
Til kirsebærfromasjen blander man først sammen Skyr kirsebær og melis. La gelatinplatene ligge i kaldt vann i 5 minutter så de blir myke. Smelt dem i en kopp i mikroen (det tar bare noen sekunder). Avkjøl den smeltede gelatinen litt før du rører den i Skyrblandingen. Pisk kremfløten til krem og bland inn til slutt. Farg blandingen eventuelt litt rødere med konsentrert konditorfarge.

Hell forsiktig Skyrfromasjen i formen over den hvite fromasjen. Sett formen i kjøleskapet i 4-5 timer (eller over natten) så fromasjen stivner helt.

Løsne kakeringen fra kaken med en kniv og fjern den. Pynt kaken med friske, søte moreller!

Tips

♥ Det er veldig lurt å bruke kombinert kakeform/kakefat Bake it Easy (fra Porsgrund) når du lager denne kaken! Da trenger du bare å løsne kakeringen og vips har du lekker kake på et kakefat.

♥ Til vaniljefromasjen har jeg her brukt Skyr vanilje (2 pk à 300 g).

♥ Til kirsebærfromasjen har jeg brukt Skyr kirsebær (2 pk à 170 g).

♥ Kaken kan lages over en todagersperiode, slik at du lar fromasjen stivne over natten. Den bør serveres samme dag som den pyntes med moreller, så de er helt ferske og fine!

27 kommentarer

Vaniljeekstrakt er laget av ekte vanilje mens vaniljeessens er kunstig fremstilt. Det går likevel helt fint å bruke vaniljeessens - eller vaniljesukker for den saks skyld, men du får best vaniljesmak med vaniljeekstrakt.

Kan denne kaken fryses før den pyntes, eller blir bunnen myk av det? Hvor lenge kan den evt fryses?

hva gjorde jeg galt? Gelantinen klumpet seg til de grader når jeg blandet innholdet i.

Som svar på av Anne (ikke bekreftet)

Her har du bommet på temperatur, Anne. Du må ikke avkjøle den smeltede gelatinen for mye. Videre må du helle gelatinen i en tynn stråle i skyrblandingen mens du rører hele tiden, og ikke ha skyrblandingen i gelatinen. Dette gjelder alle ganger man lager fromasj og vil unngå at gelatinen klumper seg eller lager gelatintråder i fromasjen. Pisket krem blandes i til slutt.
Bare litt øvelse som skal til, så blir du mester på dette :-) Gi kaken et nytt forsøk!

Hei :)
Jeg har ikke mikro. Har du noen tips hvordan man kan smelte gelatinen?

Som svar på av Miriam (ikke bekreftet)

Bløtlegg gelatinen og klem ut vannet av platene. Løs dem deretter opp i 2 ss kokende vann. Det går også bra :-)

Når jeg laget denne, ble skyr-blandingene ganske tykke. Jeg måtte bruke slikkepott for å bre blandingen i formen, dvs jeg fikk ikke den utrolig fine glatte flaten som du gjorde på kirsebærblandingen på toppen. Lurer på om du har noen ide på hva jeg kan ha gjort feil?

Blandet skyr+melis kjapt med mikser, før jeg helte i smeltet avkjølt gelatin og deretter blandet jeg inn pisket kremfløte til slutt... Har ikke smakt kaken enda (snart klar), men håper for all del det ikke er gelatinen som har klumpet seg, virket ikke sånn mens jeg laget ihvertfall.

Hei

Hvor i kjøleskap skal man sette denne kaken? Altså, er det der man setter mat/drikke eller der med kjøtt og sånt?

Takk på forhånd!

Jeg bakte denne kaken i helgen. Kjeksbunnen løsnet helt når jeg skjærte i den. Ser du har skrevet "Hell forsiktig fromasjen over i formen". Min gikk ikke ann å helle, var for tykk. Har fulgt oppskriften. Hva gjorde jeg galt? :-/
Men, den ble uansett super god!! :)

Skyrblandingen skal bli nokså tykk, så du har nok gjort det riktig. Litt usikker på hva du mener med at kjeksbunnen løsnet. Den er jo smulete, så den vil ikke henge helt sammen når du skjærer kakestykker. Du kan eventuelt tilsette enda litt mer smeltet smør hvis du vil ha kjeksbunnen mindre smulete. Glad for å høre at du likte smaken :-)

Nå kommer jeg garantert med verdens dummeste spørsmål. Jeg har aldri brukt gelatin før, så har et par spørsmål angående det.
Skal man ta gelatinen ut av det kalde vannet når man skal ha det i mikroen eller skal skålen med både vann og gelatin varmes?
Skal man da eventuelt ha vannet med den smeltede gelatinen opp i fromasjen eller kun gelatinen?

Haha, blir helt flau på mine vegne!
Håper på svar da jeg tenkte å servere denne i familieselskap nå i uken :-)

Hei Karolina, bra at du spør for det er sikkert noen andre som lurer på det samme :-)

Først legger du gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Etter noen minutter blir de bløte. Da klemmer du ut vannet (men gelatinplatene vil fortsatt kjennes våte) og har bare de bløte gelatinplatene i en kopp. Så smelter du de våte gelatinplatene i koppen i mikroen, men uten vannet som de ble bløtlagt i. Det tar bare noen få sekunder for at gelatinplatene skal bli flytende. Ha dette i skyrblandingen mens du rører hele tiden for å unngå gelatintråder i fromasjblandingen.

Bløtleggingsvannet skal altså ikke brukes i kaken.
Lykke til og håper du blir fornøyd med kaken :-)

Går det an å lage denne kaken i en hjerteform? Burde man da eventuelt halvere oppskriften? Hva ville du gjort? Eller kan man lage den i vinglass for eksempel som porsjonsdessert?

Hei, Kristine! :-)

Kom over denne kaka da jeg atter en gang tråla nettsida di, og forelska meg umiddelbart - den ser jo helt fantastisk ut! :-D Da kan du tenke deg skuffelsen når det gikk opp for meg at det ikke er mulig å oppdrive Skyr med kirsebærsmak lenger.. :-/ Har så lyst til å lage denne til veslejenta mi sin 2-årsdag. Hun har søskenbarn som ikke kan spise egg, så det begrenser seg liksom litt hva man kan lage, ihvertfall som ikke "alle" har smakt før. Jeg har forøvrig også helt dilla på å lage ostekaka di med pasjonsfruktlokk (herreminhatt, den er god!), men det er jo artig å prøve noe nytt. Har du tips til hva jeg kan bruke i denne kaka istedet for Kirsebærkyss?

God helg! :-)

Suzanne

Hei! Kan ikke finne verken skyr med vanilje eller skyr med kirsebær i butikken lenger. Går ut i fra at kesam med vanilje vil funke greit som substitutt for førstnevnte, men er Tine kirsebæryoghurt greit som erstatning for skyr kirsebær? Bør gelatin mengden ev. justeres opp?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift