Fløtekarameller

Ingen jul uten hjemmelagde Fløtekarameller! 

Disse karamellene smelter i munnen og er så gode at man lett blir hekta. Perfekte å sette frem i godteskålen eller å gi bort som spiselig julegave!

Fløtekarameller
Ingredienser

3 dl kremfløte
250 g sukker
100 g lys sirup
50 g smør

Fremgangsmåte

Bland alle ingredienser i en tykkbunnet kjele. Kok opp under stadig omrøring med en tresleiv. La massen småkoke uten lokk mens du rører hele tiden. Bruk helst sukkertermometer og sjekk temperaturen på karamellmassen underveis. Karamellmassen er ferdigkokt når den er ca. 120 °C. Koketiden varierer mellom ca. 20–40 minutter, avhengig blant annet av styrken på varmen og hvor stor kjele du bruker.

Ha bakepapir i en form (ca. 20 x 20 cm) og smør over med litt olje. Hell karamellmassen i formen. Avkjøl karamellen til den når romtemperatur og del den i passe store biter før den har stivnet helt.

Tips

Det er veldig viktig å koke karamellmassen passe lenge. Koker du massen for lite, vil ikke karamellene bli stive nok ved avkjøling. Koker du massen for lenge, blir karamellene steinharde.

Det er vesentlig lettere å lykkes med å koke karameller dersom man har et sukkertermometer. Jeg pleier å koke karamellmassen til den er 121 °C, som gir nokså harde karameller med «smørbukk-konsistens». Dersom man stopper kokingen på 118 °C, blir de ferdige karamellene mykere. Karamellene må i så fall oppbevares kjølig.

Har du ikke sukkertermometer, kan du i stedet sjekke konsistensen på karamellmassen ved å benytte deg av «karamelltesten». Karamelltesten innebærer at du heller en teskje med karamellmasse i et glass med kaldt vann. Når karamellmassen har kokt lenge nok, vil vannet forbli klart og karamellmassen synke til bunnen av glasset slik at den kan tas opp og rulles til en kule som er passe myk i konsistensen.

Det er viktig at du deler opp karamellen i biter før den har stivnet helt, og ikke venter til den har blitt helt hard.

Karamellene bør pakkes inn i matpapir for å unngå at de klistrer seg sammen. Du kan bruke cellofan dersom du vil lage ekstra fine karameller.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

23 kommentarer

Heia :) Disse karamellene var kjempe gode! Det jeg lurer på er om de kan fryses? :) Hvis det går, hvor lenge kan de være i fryseren?

jeg laget slike i fjor, ble supergodt! vi valgte å smelte sjokolade og duppet karamellene i, det ble en hit hjemme hos oss hvertfall :) blir jo ekstra søtt, men det skal jo være litt ekstra i julen:) vet ikke om man kan fryse de, men mine var holdbare ganske lenge i tett boks :)

Har prøvd å lage etter oppskriften men de vil ikke stivne... Hva kan ha gått galt?

Hei! Karamellene blir supergode, men jeg koker de kun 10-15 min. Da blir de som smørbukk karameller ca. Prøvde i 45-50 min å da ble de som mellers karamellsukkertøy.... Noe jeg gjør feil?

Hei! Går det an å lage disse med mørk sirup, og hvordan blir smaken da? Håper på svar :-)

Hei,
jeg har sett oppskrifter tidligere med mørk sirup, eller en blanding av lys og mørk, så du kan jo evt google litt og se. Det burde gå helt fint ifht stivning etc, men det vil bli en mye kraftigere nøttete/brent smak med mørk sirup. Hvis du ser på Dansukker sin nettside (får ikke postet link), ser du at det er en ganske stor smaksforskjell mellom dem.

Disse har jeg laget de siste årene og tatt med på jobb. Blir fort tomt :)
Jeg har byttet ut sukker med melis ( bruker ca 200-210 g melis).
Smaker utrolig godt.

Mette

Jeg måtte koke mye lengre enn det står i oppskriften for at karamelltesten skulle bli bra. Er det noe jeg har gjort feil?

Smaker godt :) Problemet er at vi får de ikke stive? Kokte i over en time uten at testen viste riktig resultat. Hva er feil?

Sto å kokte i nesten to timer uten at noe forandret seg. De vil ikke stivne i forma heller. Hjelp?

Koker også massen mye lengre, 2,5 til 3 timer men de blir utrolig gode.
Et annet tips er å vende inn litt melis når massen er ferdigkokt og nogenlunde avkjølt, for å få en tykkere masse uten at det påvirker smaken :)

Ser at mange sliter med å få de til å stivne. Anbefaler å kjøpe sukkertermometer, da har man full kontroll :) Bør ikke trenge å koke i flere timer for å nå 118 grader, som er riktig temperatur. Varmere masse gir hardere karameller, mens kaldere masse gir mykere. En bør nok holde seg mellom 117 - 121 grader. Lykke til!

Hei. Jeg kokte dobbel porsjon med karameller. Koket det i 4 timer og 15 minutter. Tok karamelltesten mange ganger. men jeg hadde ikke tid til å være hjemme å koke karameller lenge. De er flytende og med et lag med smør på toppen. Hvor lenge skulle den egentlig ha kokt? Det står 45-60 minutter i koketid, regnet med litt lengre siden det var mer, men sååååå lenge??

Nå etter tredje forsøk på å få de stive nok, så ble de bra! Andre gangen jeg lagde de helte jeg i 200 g mer sirup enn hva oppskrifta sier ved en feil, men jeg synes at de smakte bedre :)

Disse karamellene er rågode, men denne gangen ble mine veldig kornete i konsistensen, nesten som fudge. Hva ble gjort galt?

Hei. Jeg har laget karameller mange ganger og fått så skryt for de. Spesielt av svigers som nå lurte på om jeg kunne lage karameller igjen. Nå har jeg prøvd 3 ganger men mislykkes hver gang skjønner ikke hva jeg gjør feil føler jeg gjør som jeg alltid har gjort men nå karamellene er blitt kalde blir de kornete. Hva er grunn til dette?
Oppskriften jeg har brukt er 1 dl brunt sukker 2 dl hvit 3 dl fløte og ca 50 gram smør. Hilse. Frustrert karamellkokk

Jeg har brukt denne oppskriften mange ganger , med suksess. Rører med tresleiv nesten ustanselig Bruker termometer sjekker at temperaturen er ca 100-102 grader. Har komfyren på 3-4 ( induksjon) i omtrent 1 time. Når massen er brun, heller jeg den over på små aluminiumsformer beregnet for konfekt. Fine og dekorative å servere , eller som en julegave.

Nokon av karamellene blir «porøse» og noko blir «skikkelige». Ka kan grunnen vere? Kokt for mykje eller for lite? Har termometer pleie å koke til 121g

Kan man legge det i kjelen igjen å koke lenger? For det blir ikke sånn at jeg får delt i biter.... Har stått i kjøleskapet siden i går. Har jo rørt inn smøret.