Karamellpudding

 

Min yndlingsdessert!

Hjemmelaget karamellpudding skal være fløyelsmyk i konsistensen og bade i lysebrun, nydelig karamellsaus.

Serveres helst med luftig, pisket krem og kransekake som tilbehør.

 

 

Ingredienser:

♥ 6 dl helmelk
♥ 3 dl kremfløte
♥ 1 vaniljestang (se tips)
♥ 8 egg
♥ 5 ss sukker

Karamellisering av formen:
♥ 2 dl sukker

 

Fremgangsmåte:

Start med å karamellisere bunnen av formen: 

Finn frem en brødform som rommer 2 liter.

Smelt 2 dl sukker i en kjele på svar varme. Hell det flytende, lysebrune sukkeret i formen. Snu og vend på formen så det smeltede sukkeret dekker hele bunnen av formen (vær litt rask, for det smeltede sukkeret stivner raskt). Sett formen til side.

 

 


Puddingen: 

Kok opp melk, kremfløte og vaniljestangen. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Fjern vaniljestangen (se tips). 

Visp egg og sukker lett sammen (det skal ikke piskes til eggedosis). Sil eggeblandingen inn i den lunkne melken og bland godt. Hell blandingen i formen.

Varm opp ovnen til 120 °C og ha en langpanne midt i ovnen.  Sett formen i langpannen. Hell kokende vann i langpannen så vannet rekker ca. 3 cm opp langs kanten av formen. 

Stek karamellpuddingen i vannbadet i ca. 2 timer. Ta den stekte karamellpuddingen ut av ovnen og sett formen i kjøleskapet til dagen etter.

 

Slik ser den ferdigstekte karamellpuddingen ut.

 

Dagen etter finner du først frem et passende avlangt fat som har litt høye kanter.

Ta formen ut av kjøleskapet og løsne karamellpuddingen fra kantene av formen med en kniv.

Hvelv karamellpuddingen over på fatet. Løft opp formen forsiktig, for det vil renne karamellsaus ut av formen og over karamellpuddingen.

 

 

Oppbevar karamellpuddingen i kjøleskapet frem til servering.

 

 

VERDENS BESTE DESSERT ♥

 

 

Tips:

♥ Dersom du vil unngå svarte frø fra vaniljestangen i karamellpuddingen, legger du vaniljestangen hel i fløtemelken, som jeg har beskrevet. Dersom du vil ha sterkere vaniljesmak og ikke bryr deg om de små prikkene, kan du snitte opp vaniljestangen og ha både vaniljefrø og den snittede vaniljestangen i fløtemelken. I begge tilfeller må vaniljestangen fjernes før du blander fløtemelken med eggeblandingen.

♥ I stedet for vaniljestang kan du bruke ca. 1 ts vaniljepasta eller vaniljeekstrakt.

♥ Karamellpudding må som du ser lages dagen før servering. Den kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager.


Se også Klassisk karamellpudding (som lages i 1,5 liters form), Karamellpudding (liten, med bare melk), Karamellpudding med kondensert melk og Karamellpudding med kremfløte.

Denne oppskriften kan også lages hjerteform, se Hjerteformet karamellpudding (Crème Caramel)

 

 

Sukk så godt....

 

 

Dette er virkelig verdens beste karamellpudding!  

 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Karamellpudding
Ingredienser

♥ 6 dl helmelk
♥ 3 dl kremfløte
♥ 1 vaniljestang (se tips)
♥ 8 egg
♥ 5 ss sukker

Karamellisering av formen:
♥ 2 dl sukker

Fremgangsmåte

Start med å karamellisere bunnen av formen: 
Finn frem en brødform som rommer 2 liter. Smelt 2 dl sukker i en kjele på svar varme. Hell det flytende, lysebrune sukkeret i formen. Snu og vend på formen så det smeltede sukkeret dekker hele bunnen av formen (vær litt rask, for det smeltede sukkeret stivner raskt). Sett formen til side.

Puddingen: 
Kok opp melk, kremfløte og vaniljestangen. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Fjern vaniljestangen (se tips). 

Visp egg og sukker lett sammen (det skal ikke piskes til eggedosis). Sil eggeblandingen inn i den lunkne melken og bland godt. Hell blandingen i formen.

Varm opp ovnen til 120 °C og ha en langpanne midt i ovnen. Sett formen i langpannen. Hell kokende vann i langpannen så vannet rekker ca. 3 cm opp langs kanten av formen. 

Stek karamellpuddingen i vannbadet i ca. 2 timer. Ta den stekte karamellpuddingen ut av ovnen og sett formen i kjøleskapet til dagen etter.

Dagen etter finner du først frem et passende avlangt fat som har litt høye kanter. Ta formen ut av kjøleskapet og løsne karamellpuddingen fra kantene av formen med en kniv. Hvelv karamellpuddingen over på fatet. Løft opp formen forsiktig, for det vil renne karamellsaus ut av formen og over karamellpuddingen.

Oppbevar karamellpuddingen i kjøleskapet frem til servering.

Tips

♥ Dersom du vil unngå svarte frø fra vaniljestangen i karamellpuddingen, legger du vaniljestangen hel i fløtemelken, som jeg har beskrevet. Dersom du vil ha sterkere vaniljesmak og ikke bryr deg om de små prikkene, kan du snitte opp vaniljestangen og ha både vaniljefrø og den snittede vaniljestangen i fløtemelken. I begge tilfeller må vaniljestangen fjernes før du blander fløtemelken med eggeblandingen.

♥ I stedet for vaniljestang kan du bruke ca. 1 ts vaniljepasta eller vaniljeekstrakt.

♥ Karamellpudding må som du ser lages dagen før servering. Den kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager.

14 kommentarer

Tips, varm formen så er det lettere å glasere. La glasur og blanding være avkjølt før blanding has I forma. Dersom ikke så er det lett for at glasuren sige inn I puddingen. Står det I min arva bok "statens lærarinneskule I husstell" :) Pisk hekler ikke egga for mye, da kan puddingen bli pipet.

Hei. Jeg har alltid laget karamellpudding med fløte, men lagde i år karamellpuddingen til Lars, 3 brødformer i ovnen samtidig. Den ble fantastisk lett og fin, heretter kommer jeg til å lage uten fløte(: Tusen takk, jeg er så glad for denne siden

Karamellpudding e r nydelig dessert. Hvor lenge kan den oppbevares i kjøleskap?
Det går vel ikke an å lage ferdig på lille julaften hvis man skal ha både til julaften og nyttårsaften?

Så lenge du bruker gode, ferske råvarer og oppbevarer karamellpuddingen lufttett og kjøleskapskaldt, holder faktisk puddingen seg i formen den ble laget , i optil tre uker.

Jeg varmer formen før jeg har oppi karamellpuddingblandingen. OG fordi jeg har induksjonsovn, setter jeg formen i en stekepanne på ovnen. Da stivner ikke det flytende sukkeret så fort og jeg kan fordele det i hele formen.

Til bakst kjøper jeg hovedssakelig egg der plommen og hviten er skilt, altså en halv liter eggehvite og tilsvarende med eggeplomme. Det står omregningstabell utenpå flasken/kartongen. (Kjøpes i utlandet). Spørsmålet er om jeg kan bruke denne type egg til karamellpudding?

Jeg lagde karamellpudding til nyttårsaften med denne oppskriften, men den ble dessverre mislykket. Jeg mistenker at jeg stekte den litt for lenge, da jeg stekte den i nesten akkurat 2 timer. Men tror også at noe av årsaken er at den skal stekes på nederste rille i ovnen, mens denne oppskriften sier at den skal stekes midt i ovnen. Ble grøtete i konsistensen i nederste del (når man har flippa den), men serverte en 3 cm av toppen av puddingen likevel.

Skal karamellpuddingen direkte fra ovn til kjøleskap eller skal den avkjøles først?

Hei. Kan man bruke veniljesukker istedenfor vaniljestang, og i såfall hvor mye?

Fikk tilgang på råmelk, så lagde råmelkspudding. Men nå frista karamellpudding... kan en bruke råmelk til å lage det? 1. 2. 3 eller 4.måls)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift