Sitronfudge


Sitronfudge er nydelige sitronkarameller som er sterkt avhengighetsskapende!

 

 

Ingredienser:

♥ 125 g smør
♥ 400 g søtet, kondensert melk
♥ 100 g sukker
♥ 0,5 dl sitronsaft
♥ 3 ss revet sitronskall
♥ 100 g hvit sjokolade


Fremgangsmåte:

Ha alle ingrediensene unntatt hvit sjokolade i en kjele. Varm opp blandingen på svak varme, slik at smøret smelter.

Øk varmen på platen noe og la blandingen småkoke i 15–20 minutter. Det er viktig at du rører hele tiden for å unngå at blandingen svir seg i bunnen av kjelen. Etter hvert vil blandingen tykne.

Ta kjelen av platen og tilsett hakket, hvit sjokolade. La sjokoladen smelte og rør blandingen jevn.

Ha bakepapir i en liten, firkantet form som er ca. 15 x 15 cm i størrelse. Hell den varme sitronfudgen i formen og sett formen i kjøleskapet til dagen etter.

Ta fudgen ut av formen og skjær den i små firkanter.

 

 


Tips:

♥ Jeg skal være ærlig og innrømme at jeg synes det har vært litt vanskelig å få til denne oppskriften. Ikke gi opp dersom det blir litt prøving og feiling, for med litt øvelse pleier det å gå bra! Når du får det til, er det så verdt det, for disse er bare knallgode! Smile  

♥ For det første må du være veldig oppmerksom på at du rører skikkelig kraftig og mye, særlig i begynnelsen av koketiden, for da har blandingen veldig lett for å svi seg i bunnen. Og det er ikke noe særlig fint med brune flekker i den gule sitronfudgen... Dersom ulykken skulle skje (har skjedd meg flere ganger), kan en nødløsning være å sile blandingen og så fortsette kokingen i en ny, ren kjele. Etter hvert som blandingen tykner, tåler den også kokingen bedre. 

♥ For det andre er det viktig at du koker fudgen lenge nok, ellers kommer den ikke til å stivne i kjøleskapet. Vil du teste om blandingen har kokt lenge nok, kan du ha en liten teskje av blandingen i et glass iskaldt vann. Dersom blandingen synker til bunnen av glasset og du deretter kan hente den opp og rulle den til en liten kule, har den kokt lenge nok. 

♥ Ikke rør for mye etter at du har tilsatt den hvite sjokoladen, for da kan blandingen skille seg. 

♥ Merk deg dessuten at du må bruke søtet, kondensert melk for at fudgen skal stivne (selges på hermetikkboks). Vikingmelk, som riktignok også selges på hermetikkboks, men som er usøtet, kondensert melk, kan ikke brukes i denne oppskriften.

♥ Tilsett litt konsentrert gul konditorfarge dersom du ønsker gulere farge på sitronfudgen (det gjorde jeg da jeg lagde sitronfudgen på bildet).

♥ Sitronfudgen oppbevares kjølig i en tett boks med matpapir mellom lagene.

 


Yum  ♥  Yum  ♥  Yum  

Sitronfudge
Ingredienser

♥ 125 g smør
♥ 400 g søtet, kondensert melk
♥ 100 g sukker
♥ 0,5 dl sitronsaft
♥ 3 ss revet sitronskall
♥ 100 g hvit sjokolade

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene unntatt hvit sjokolade i en kjele. Varm opp blandingen på svak varme, slik at smøret smelter.

Øk varmen på platen noe og la blandingen småkoke i 15–20 minutter. Det er viktig at du rører hele tiden for å unngå at blandingen svir seg i bunnen av kjelen. Etter hvert vil blandingen tykne.

Ta kjelen av platen og tilsett hakket, hvit sjokolade. La sjokoladen smelte og rør blandingen jevn.

Ha bakepapir i en liten, firkantet form som er ca. 15 x 15 cm i størrelse. Hell den varme sitronfudgen i formen og sett formen i kjøleskapet til dagen etter.

Ta fudgen ut av formen og skjær den i små firkanter.

Tips

♥ Jeg skal være ærlig og innrømme at jeg synes det har vært litt vanskelig å få til denne oppskriften. Ikke gi opp dersom det blir litt prøving og feiling, for med litt øvelse pleier det å gå bra! Når du får det til, er det så verdt det, for disse er bare knallgode! Smile  

♥ For det første må du være veldig oppmerksom på at du rører skikkelig kraftig og mye, særlig i begynnelsen av koketiden, for da har blandingen veldig lett for å svi seg i bunnen. Og det er ikke noe særlig fint med brune flekker i den gule sitronfudgen... Dersom ulykken skulle skje (har skjedd meg flere ganger), kan en nødløsning være å sile blandingen og så fortsette kokingen i en ny, ren kjele. Etter hvert som blandingen tykner, tåler den også kokingen bedre. 

♥ For det andre er det viktig at du koker fudgen lenge nok, ellers kommer den ikke til å stivne i kjøleskapet. Vil du teste om blandingen har kokt lenge nok, kan du ha en liten teskje av blandingen i et glass iskaldt vann. Dersom blandingen synker til bunnen av glasset og du deretter kan hente den opp og rulle den til en liten kule, har den kokt lenge nok. 

♥ Ikke rør for mye etter at du har tilsatt den hvite sjokoladen, for da kan blandingen skille seg. 

♥ Merk deg dessuten at du må bruke søtet, kondensert melk for at fudgen skal stivne (selges på hermetikkboks). Vikingmelk, som riktignok også selges på hermetikkboks, men som er usøtet, kondensert melk, kan ikke brukes i denne oppskriften.

♥ Tilsett litt konsentrert gul konditorfarge dersom du ønsker gulere farge på sitronfudgen (det gjorde jeg da jeg lagde sitronfudgen på bildet).

♥ Sitronfudgen oppbevares kjølig i en tett boks med matpapir mellom lagene.

25 kommentarer

Disse så kjempe gode ut! Jeg har laged fugde før og det trengs litt trening for å få de til helt som man vil. Har du tips til plantebaserte alternativer jeg kan bruke istedenfor kondensert melk? :)

Hvordan får du den knallgule fargen? Den kondenserte melka er jo beige, og den fargen ble fudgen også. Prøvde med gul konditorfarge uten at det hjalp.

Jeg har prøvd å lage denne to ganger nå, og hver gang har den skilt seg og det blir liggende som en hinne rundt resten. Hvorfor det?

Lagde disse for noen dager siden. De ble tørre og ikke veldig gode. Hva har jeg gjort galt?

Røren skilte seg lenge før jeg hadde i sjokoladen. Og massen ble beige, ikke gul.. smakte såvidt sitron.

Hei, fikk ikke denne riktig til og den smakte heller ikke godt. Den ble smuldrete og hadde mest smørsmak. Den går i bøtta. Litt irritert da fox er veldig godt! Rørte hele tiden og hadde skall av tre sitroner og saft som det står. Kan du si hva jeg har gjort feil?

Hei Liv. Det sto i oppskriften at det kan være vanskelig og at man kan gjøre feil men at det går bra for da kan du jo lage nye og de er hvert det jeg klarte å lage de etter mange feilsteg men jeg lover de var hvert vær enste et av de feiltrinnene. Bare ta deg tid og prøv på nytt til du greier☺️. Stå på Liv

Min skilte seg da det det var gått litt over 10 min av koketiden. Så ut som tråder. Veit ikke om det var både fett og sitronsaft som skilte seg ut. Men fin blei den i allefall ikke.. hadde ikke skall av e sitroner. Men skal vel litt mer til før den skal skille seg..

Skulle ønske at jeg hadde lest på kommentarene før jeg begynte (da hadde jeg sikkert ikke prøvd meg). For min skilte seg også etter ca 10 minutt med koking. Så ut som smøret som skilte seg ut? Forstår heller ikke hvordan de blir så gule?
Fint om du kan svare da vi er ganske mange som har samme erfaring og har fulgt oppskriften til punkt og prikke.

Jeg lagde dem i går, og de ble rett og slett knallgode! Men jeg opplevde det samme som mange her, med at smøret skilte seg ut. Jeg valgte å bare fortsette å røre mens den kjølte seg ned, da ble den tykkere og smøret gikk mer inn i massen. Tok i litt gul konditorfarge for å få litt freshere farge på den. Skikkelig snadder!!

Samme greia her. Smøret skilte seg ut etter ca 10 min... For høy varme? For heftig røring?
Gult ble det da, men hjelper lite når det er et smørlag rundt hele.

Står sitronsaft, hvilken er det. Sånn som en har i teen i guleflasker eller fra en presset sitron...... eller sitron SAFT?
Jeg må jo ha alt inn med teskje ;)

Kjempebra oppskrift! Kokte på svak til medium varme hele tiden. Ble vel 30 min til slutt, men de ble bra. Lurer på hvor lenge de kan stå i kjøleskap før de blir dårlige?

Lagde disse i går, de ble helt perfekt! Skrudde aldri platen over halvveis, og rørte hele tiden. De ble ikke brent. Brukte ikke gul kondoitorfarge men de ble fortsatt en fin lys gul farge. Farlig gode! Anbefales sterkt.

Disse høres fantastisk gode om man får dem til
Lurer på om det røres med visp eller sleiv?
Tru om jeg kan bruke litt gurkemeie for gulfargens skyld?

Etter å ha prøvd denne og feilet med at den ble skikkelig kornete så angret jeg veldig på at jeg ikke hadde sjekket engelske oppskrifter før jeg startet. Det er ganske dyre ingredienser, så det er kjipt å måtte kaste alt sammen.

I alle fall det jeg fant ut etter å ha saumfart utallige oppskrifter er at man ikke skal røre etter at det koker opp. For da krystalliserer sukkeret seg og man får en kornete røre. Det går helt fint å la den småputre i en god kjele uten å røre. Så det var veldig misvisende i denne oppskriften at man skulle røre kraftig hele tiden.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift