Hjemmelaget marsipan

Annonse: Slikkepott.no

Jeg elsker smaken av ekte marsipan! 

 

 

Hjemmelaget marsipan er etter min mening verdens beste konfekt, og egner seg fantastisk bra som spiselig julegave. 

Hjemmelaget marsipan er lett å lage - her ser du hvordan!  Smile

 

 

Dette er en helt super grunnoppskrift på hjemmelaget marsipan! 
 

Ingredienser:

♥ 1 kg skåldede mandler eller mandelmel (se tips)
♥ 1 kg melis
♥ 4 store eggehviter
♥ 0,5 ts sitronsaft


Fremgangsmåte:

Gjør klar mandlene:

Det aller enkleste er å bruke ferdigkjøpt mandelmel når man skal lage marsipan. Mandelmelet er så tørt og finmalt, at du kan ta det rett fra posen og over i kjøkkenmaskinen og blande med melis.

Vil du lage mandelmelet fra scratch, må du starte med å skålde mandlene. Dette gjør du ved å ha dem i en kjele med kokende vann.

 

 

La mandlene ligge i det varme vannet til du ser at skallet er lett å løsne fra mandlene. Sil vekk vannet og fjern mandelskallet på alle mandlene.

 

 

Før de skåldede mandlene kan males, bør de legges på et kjøkkenhåndle og tørke i romtemperatur i to døgn. Hvis man ikke vil vente så lenge, kan mandlene alternativt tørkes på en stekeplate i ovnen ved 50°C i 1 time.

Deretter er de skåldede mandlene klare for å finmales. Til dette kan du bruke food processor, men aller helst en god og klassisk mandelkvern. 

 

 

 

En mandelkvern er kjekt å ha!  Smile  

 

 

Bland de malte mandlene med melis, og mal dette så en gang til slik at de malte mandlene blir enda mer finmalte.

Liker du marsipanen grovere, kan du imidlertid nøye deg med å male mandlene bare én gang.

 

 


Lag marsipanen:

Resten av prosessen er den samme enten du har malt mandlene selv eller bruker ferdigkjøpt mandelmel.

Bland først mandlene og melis og ha dette i en kjøkkenmaskin med K-spade. Tilsett eggehvitene og bittelitt sitronsaft (sitronsaften hindrer misfarging), og kjør blandingen sammen på laveste hastighet.

I starten vil massen se veldig kornete og tørr ut.

 

 

Etter hvert vil den imidlertid samle seg og få fast konsistens.

 

 

Ha da marsipanen på en fjøl eller et brett ...

 

 

...og kna den godt, og form til pølser.

 

 

Marsipanen er nå klar til å brukes videre!  Smile  

 

 

Forslag til bruk av marsipanen:

 Thumbs up Hjemmelaget marsipan er perfekt å forme til kuler, brød, figurer eller det du måtte ønske.

  Thumbs up Et melisdryss er ofte nok pynt. Eller å rulle marsipanene i sjokolademelkpulver (Oboy for eksempel).

 Thumbs up Marsipanen kan deretter pyntes med eller dyppes i smeltet sjokolade.

  Thumbs up  Hjemmelaget marsipan kan smaksettes med en spiseskje konjakk, likør, revet appelsinskall e.l. 

 Thumbs up  Marsipanen kan farges med konsentrert konditorfarge, enten du vil ha den kritthvit eller farget.

 Thumbs up  Marsipanen kan kjevles ut og brukes som marsipanlokk på kaker. 

 

 

Det enkle er ofte det beste...  Smile  

 

 

Tips:

♥ Denne porsjonen gir 2 kg ferdig marsipan. Jeg synes det er passe mengde fordi jeg da får passe plass i kjøkkenmaskinen min. Det er ikke noe i veien for å skalere oppskriften enten ned (500 g skåldede mandler, 500 g melis og 2 eggehviter) eller opp (1,5 kg skåldede mandler, 1,5 kg melis og 6 eggehviter).

♥ Hvis du ikke former marsipanen med en gang den er laget, må du pakke den godt inn i plast så den ikke blir tørr.

♥ Marsipanen har god holdbarhet. Jeg pleier å oppbevare marsipanen i en kakeboks i romtemperatur.

♥ Du får kjøpt 1 kg mandelmel blant annet i nettbutikken til Slikkepott.no, se HER.

 

 

♥ Vil du i stedet male mandlene selv, får du kjøpt en kjempegod mandelkvern hos Slikkepott.no også, se HER.

 

 

Denne mandelkvernen har en slags sugekopp-mekanisme som gjør at kvernen suger seg fast til underlaget og står fast mens du maler mandlene. Det er bare å skyve spaken på baksiden opp og ned for å aktivisere denne mekanismen.

 

 

 

♥ Hvis du vil farge marsipanen, bør du bruke konsentrert konditorfarge, slik at du bare trenger små mengder farge. Dermed gjør ikke fargen at konsistensen på marsipanen endres. Du får kjøpt et godt utvalgt av konsentrert konditorfarge i nettbutikken til Slikkepott.no, se blant annet dette settet med 8 farger HER

 

 

Supre og populære farger fra Wilton.

 

 

Helt hvit marsipan kan være lekkert å bruke på mange slags kaker. Ekte marsipan blir naturlig gulaktig i fargen, men med hvit, konsentrert konditorfarge, kan marsipanen farges helt hvit. 

Du får kjøpt også dette hos Slikkepott.no, se HER.

 

 

Det er bare å kna inn hvitfargen. 

 

 

Og ellers bruke marsipanen videre på ønsket måte. 

♥ Hvis du vil bruke marsipanen til kakepynt som du vil at skal tørke og bli stiv (hvis du for eksempel vil lage sommerfugler av marsipanen), kan det være lurt å tilsette litt CMC/Tylose. Se mer produktinfo hos Slikkepott.no HER.  

 

 

 

Håper du fikk lyst til å lage Hjemmelaget marsipan du også!  Smile  
 

Min personlige favoritt er å servere marsipanen ganske så naturell.

 

 

Helt enkle kuler, som bare dekoreres med et melisdryss... 

 

 

SÅ ENKELT... OG HELT PERFEKT! 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Hjemmelaget marsipan
Ingredienser

♥ 1 kg skåldede mandler eller mandelmel (se tips)
♥ 1 kg melis
♥ 4 store eggehviter
♥ 0,5 ts sitronsaft

Fremgangsmåte

Gjør klar mandlene:
Det aller enkleste er å bruke ferdigkjøpt mandelmel når man skal lage marsipan. Mandelmelet er så tørt og finmalt, at du kan ta det rett fra posen og over i kjøkkenmaskinen og blande med melis.

Vil du lage mandelmelet fra scratch, må du starte med å skålde mandlene. Dette gjør du ved å ha dem i en kjele med kokende vann. La mandlene ligge i det varme vannet til du ser at skallet er lett å løsne fra mandlene. Sil vekk vannet og fjern mandelskallet på alle mandlene.

Før de skåldede mandlene kan males, bør de legges på et kjøkkenhåndle og tørke i romtemperatur i to døgn. Hvis man ikke vil vente så lenge, kan mandlene alternativt tørkes på en stekeplate i ovnen ved 50°C i 1 time.

Deretter er de skåldede mandlene klare for å finmales. Til dette kan du bruke food processor, men aller helst en god og klassisk mandelkvern. 

Bland de malte mandlene med melis, og mal dette så en gang til slik at de malte mandlene blir enda mer finmalte. Liker du marsipanen grovere, kan du imidlertid nøye deg med å male mandlene bare én gang.

Lag marsipanen:
Resten av prosessen er den samme enten du har malt mandlene selv eller bruker ferdigkjøpt mandelmel.

Bland først mandlene og melis og ha dette i en kjøkkenmaskin med K-spade. Tilsett eggehvitene og bittelitt sitronsaft (sitronsaften hindrer misfarging), og kjør blandingen sammen på laveste hastighet.

I starten vil massen se veldig kornete og tørr ut. Etter hvert vil den imidlertid samle seg og få fast konsistens. Ha da marsipanen på en fjøl eller brett og kna den godt, og form til pølser. Marsipanen er nå klar til å brukes videre. 

Tips

♥ Denne porsjonen gir 2 kg ferdig marsipan. Jeg synes det er passe mengde fordi jeg da får passe plass i kjøkkenmaskinen min. Det er ikke noe i veien for å skalere oppskriften enten ned (500 g skåldede mandler, 500 g melis og 2 eggehviter) eller opp (1,5 kg skåldede mandler, 1,5 kg melis og 6 eggehviter).

♥ Hvis du ikke former marsipanen med en gang den er laget, må du pakke den godt inn i plast så den ikke blir tørr.

♥ Marsipanen har god holdbarhet. Jeg pleier å oppbevare marsipanen i en kakeboks i romtemperatur.

♥ Hvis du vil farge marsipanen, bør du bruke konsentrert konditorfarge, slik at du bare trenger små mengder farge. Dermed gjør ikke fargen at konsistensen på marsipanen endres. 

6 kommentarer

Hei! Kan du anbefale meg en elektrisk mandelkvern? Jeg har prøvd litt ulike, men fellesnevneren er at de kverner for grovt eller bare "finhakker" mandlene, med det resultat at bakverket flyter ut under steking. Jeg har alt en manuell mandelkvern (fra aanonsen, lik den du har) som jeg er veldig fornøyd med, men det tar så innmari mye tid å kverne mandler om man skal lage f.eks kransekaker. Krysser fingrene for at du eller noen andre i kommentarfeltet har gode tips!

Hei Merete, må innrømme at jeg har best erfaring med manuell mandelkvern. Da bevares oljene i mandlene på beste måte. Det krever litt muskelkraft, men er verdt det! :-)

Når jeg lager marsipan fra bånn, syns jeg den blir tørrere og dermed sprekker lettere. Og den får ikke den litt "saftige" smaken som Odense marsipan.

Hei!
Denne har jeg tenkt å lage kommende jul! Da lurte jeg på om man kan bruke sukrin melis i stedet? Pga diabetikere i familien hadde det vært fint å kunne bruke erstatning for vanlig sukker. Hva er isåfall blandingsforholdet?
Takk for flott side!

Mvh Siri

Hei!!
Jeg kjøpte en tid tilbake en liten elektrisk kaffe kværn jeg kværnet kaffebønner med, og den fungerte veldig raskt og fint på mandlene, men den tar ikke så mye mandler pr.gang.. men mandlene ble vedig fint kværnet.. og det går veldig raskt.. De er ikke dyre i innkjøp heller..

MVH SAR

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift