Sjokoladehus til jul - lys eller mørk

Annonse: Freia

Hei og god 3. advent til dere alle!

Nå vet jeg at det er mange som står på kjøkkenet og prøver å bli ferdige med alt som skal være klart til jul! Og når tiden er knapp, er det kjekt med det som ikke tar for lang tid – for det er jo viktig å ha det hyggelig i førjulstiden også.. Smile  

En utrolig artig og kreativ aktivitet i førjulstiden, som er morsom for hele familien - og som dessuten går ganske raskt, er å bygge et sjokoladehus til jul!

Sjokoladehus bygges kanskje oftest med melkesjokolade, men det er ikke noe i veien for å bruke mørk sjokolade hvis du foretrekker det. Å bruke hvit sjokolade går også fint. Velsmakende og populært blir sjokoladehuset i alle fall!

Til et klassisk Freia sjokoladehus trenger du:

 

 

I tillegg brukte jeg dette til pynt:

 

 

Ingredienser:

♥ 5 stk Freia Melkesjokoladeplater (à 200 g, se tips)
♥ 1 pk Freia Non Stop
♥ 1 pk Freia Melkehjerter

Glasur (kan sløyfes):
♥ 4 dl melis
♥ 1 eggehviter
♥ 0,5 ts sitronsaft

Pynt (kan varieres):
♥ 1 pk Freia Snøperler
♥ 1 pk Freia Melkerull
♥ 8 stk Freia Kvikk Lunsj
♥ melisdryss


Fremgangsmåte:

Skjær til sjokoladeplatene til sjokoladehuset. Start med langveggene, som jeg bare lager litt kortere ved å skjære bort en stripe på endene.

 

 

Til kortveggene bruker jeg 1 stk melkesjokoladeplate som jeg først deler på midten. Deretter skjærer jeg til en spiss på toppen av hver halvdel. Pass på at du skjærer slik at spissene blir symmetriske.

 

 

Hvis du vil, kan du skjære ut vinduer i sjokoladeplatene, men en enklere måte å lage vinduer på synes jeg, er å bare lime på noen Freia Melkehjerter med smeltet melkesjokolade.

 

 

Finn frem et brett som passer i kjøleskapet, og fest sjokoladeveggene sammen ved å bruke smeltet melkesjokolade som lim. Pensle på rikelig med melkesjokolade og hold platene litt fast inntil hverandre noen sekunder slik at de fester seg til hverandre før du slipper. Pensle rikelig med smeltet melkesjokolade i skjøtene på innsiden av huset. Det gjør at veggene på sjokoladehuset sitter riktig godt sammen selv om du flytter på huset etterpå. Sett brettet i kjøleskapet i 15 minutter, så den smeltede sjokoladen stivner og veggene henger godt sammen.

 

 

Pensle deretter godt med smeltet melkesjokolade langsmed kantene på toppen av huset og legg 2 hele Freia Melkesjokoladeplater på som tak. Hold platene fast på huset i noen sekunder slik at det fester seg før du slipper taket. Sett sjokoladehuset tilbake i kjøleskapet i minst 15 minutter, så taket sitter fast.

 

 

Deretter er det bare å sette i gang med å pynte sjokoladehuset. Jeg pyntet taket med røde Non Stop som jeg limte fast med smeltet melkesjokolade.

 

 

Melisglasuren lager du enkelt ved å piske eggehvitene sammen med melis og litt sitronsaft til du får en glatt, hvit glasur. Juster mengden melis slik at glasuren får passe tykk konsistens. Hvis du ønsker, kan melisglasuren farges med konsentrert konditorfarge. Ha glasuren i en liten plastpose og klipp et lite hull i den ene enden av posen slik at glasuren lar seg sprøyte ut i en tynn stråle.

Jeg brukte denne gangen bare melisglasuren til å pynte Melkehjerter som limes på veggene med smeltet melkesjokolade for å lage vindu. Jeg lagde dessuten pipe med Freia Melkerull. Og noen kreative grantrær med Freia Kvikk Lunsj og grønne Non Stop. Smile 

 

 

Tram og sti kan også lages med Kvikk Lunsj.

Bruk fantasien – det er mange måter å pynte på! Smile  

 

 

Melisdryss over det hele gir koselig inntrykk av nysnø! 

 

 

Foretrekker du mørk sjokolade fremfor melkesjokolade?

Jeg testet også å bygge et sjokoladehus med Freia mørk sjokolade 70% kakaoinnhold. Jeg bygget da huset med litt annen fasong – slik at man helt slipper å beskjære sjokoladeplatene. Det gikk helt superfint det også! Smile  

Til dette huset brukte jeg 7 plater Freia mørk sjokolade 70% (6 plater til huset og 1 ekstra til smelting) og 1 pakke Freia Kvikk Lunsj (med mørk sjokolade). Jeg pyntet huset med marshmallows og lagde et juletre med Freia Premium Petit mørk sjokoladekonfekt.

 

 

Først satte jeg fire sjokoladeplater sammen som vegger.

 

 

Smeltet mørk sjokolade fungerer utmerket som lim!

 

 

Husk å pensle godt på innsiden også for å stabilisere veggene.

 

 

Så penslet jeg kantene på toppen med smeltet sjokolade.

 

 

Og la på to sjokoladeplater som dermed dannet et flatt tak.

 

 

Så penslet jeg over hele taket med mer smeltet sjokolade.

 

 

 

Og la på tett i tett med marshmallows.

 

 

 

Tykt lag med snø på dette huset her.. Smile  

Så limte jeg på striper Freia Kvikk Lunsj (med mørk sjokolade) for å lage dør.

 

 

En rød Non Stop som dørhåndtak og så er huset klart! Smile

 

 

Tips:

♥ La sjokoladeplatene ligge i romtemperatur over natten før du skjærer i dem slik at de blir litt myke. Dersom sjokoladeplatene kommer rett fra kjøleskapet, kan de lett brekke når man skjærer i dem. Noen foretrekker kanskje å mykne sjokoladeplatene ved å ha dem 5-10 sekunder i mikroen, men selv synes jeg at dette lett kan bli litt klissete. Min foretrukne metode er som sagt å bare sørge for at melkesjokoladeplatene er romtempererte. Det kan dessuten være lurt å bruke en kniv med tagger og sage seg forsiktig gjennom sjokoladeplatene og eventuelt varme kniven litt med en lighter.

♥ Synes du det er vanskelig å få til å skjære ut vinduer og dører i sjokoladeplatene, kan du gjøre som meg: Lime på vinduer og dører i stedet! Smile 

♥ Når du skal feste veggene på sjokoladehuset inntil hverandre, kan det være en fordel at det er litt kjølig i rommet du arbeider i. Da vil veggene nokså raskt henge sammen bare du holder dem inntil hverandre noen sekunder. Det samme gjelder når du skal legge på taket.

♥ Det går fint å oppbevare det ferdige sjokoladehuset i romtemperatur.

♥ Å bygge sjokoladehus med Freia hvit sjokolade går også utmerket!

 

 

Det skal jeg vise deg mer om en annen gang. Smile  

Her er årets to sjokoladehus hjemme hos meg - ett med lys og ett med mørk sjokolade!

 

 

Håper du fikk lyst til å lage et Freia sjokoladehus du også. Del det da gjerne et bilde av sjokoladehuset ditt på Instagram med #sjokoladehus.

Gleder meg til å følge med på Instagram og se bidragene som kommer inn!

 

Innlegget er skrevet som del av mitt samarbeid med Freia.

 

Sjokoladehus til jul - lys eller mørk
Ingredienser

♥ 5 stk Freia Melkesjokoladeplater (à 200 g, se tips)
♥ 1 pk Freia Non Stop
♥ 1 pk Freia Melkehjerter

Glasur (kan sløyfes):
♥ 4 dl melis
♥ 1 eggehviter
♥ 0,5 ts sitronsaft

Pynt (kan varieres):
♥ 1 pk Freia Snøperler
♥ 1 pk Freia Melkerull
♥ 8 stk Freia Kvikk Lunsj
♥ melisdryss

Fremgangsmåte

Skjær til sjokoladeplatene til sjokoladehuset. Start med langveggene, som jeg bare lager litt kortere ved å skjære bort en stripe på endene. Til kortveggene bruker jeg 1 stk melkesjokoladeplate som jeg først deler på midten. Deretter skjærer jeg til en spiss på toppen av hver halvdel. Pass på at du skjærer slik at spissene blir symmetriske. Hvis du vil, kan du skjære ut vinduer i sjokoladeplatene, men en enklere måte å lage vinduer på synes jeg, er å bare lime på noen Freia Melkehjerter med smeltet melkesjokolade. 

Finn frem et brett som passer i kjøleskapet, og fest sjokoladeveggene sammen ved å bruke smeltet melkesjokolade som lim. Pensle på rikelig med melkesjokolade og hold platene litt fast inntil hverandre noen sekunder slik at de fester seg til hverandre før du slipper. Pensle rikelig med smeltet melkesjokolade i skjøtene på innsiden av huset. Det gjør at veggene på sjokoladehuset sitter riktig godt sammen selv om du flytter på huset etterpå. Sett brettet i kjøleskapet i 15 minutter, så den smeltede sjokoladen stivner og veggene henger godt sammen.

Pensle deretter godt med smeltet melkesjokolade langsmed kantene på toppen av huset og legg 2 hele Freia Melkesjokoladeplater på som tak. Hold platene fast på huset i noen sekunder slik at det fester seg før du slipper taket. Sett sjokoladehuset tilbake i kjøleskapet i minst 15 minutter, så taket sitter fast.

Deretter er det bare å sette i gang med å pynte sjokoladehuset. Jeg pyntet taket med røde Non Stop som jeg limte fast med smeltet melkesjokolade.

Melisglasuren lager du enkelt ved å piske eggehvitene sammen med melis og litt sitronsaft til du får en glatt, hvit glasur. Juster mengden melis slik at glasuren får passe tykk konsistens. Hvis du ønsker, kan melisglasuren farges med konsentrert konditorfarge. Ha glasuren i en liten plastpose og klipp et lite hull i den ene enden av posen slik at glasuren lar seg sprøyte ut i en tynn stråle.

Jeg brukte denne gangen bare melisglasuren til å pynte Melkehjerter som limes på veggene med smeltet melkesjokolade for å lage vindu. Jeg lagde dessuten pipe med Freia Melkerull. Og noen kreative grantrær med Freia Kvikk Lunsj og grønne Non Stop. Tram og sti kan også lages med Freia Kvikk Lunsj. Bruk fantasien – det er mange måter å pynte på! Melisdryss over det hele gir koselig inntrykk av nysnø!

Jeg testet også å bygge et sjokoladehus med Freia mørk sjokolade 70% kakaoinnhold. Jeg bygget da huset med litt annen fasong – slik at man helt slipper å beskjære sjokoladeplatene. Det gikk helt superfint det også! Smile  Til dette huset brukte jeg 7 plater Freia mørk sjokolade 70% (6 plater til huset og 1 ekstra til smelting) og 1 pakke Freia Kvikk Lunsj (med mørk sjokolade). Jeg pyntet huset med marshmallows og lagde et juletre med Freia Premium Petit mørk sjokoladekonfekt.

Tips

♥ La sjokoladeplatene ligge i romtemperatur over natten før du skjærer i dem slik at de blir litt myke. Dersom sjokoladeplatene kommer rett fra kjøleskapet, kan de lett brekke når man skjærer i dem. Noen foretrekker kanskje å mykne sjokoladeplatene ved å ha dem 5-10 sekunder i mikroen, men selv synes jeg at dette lett kan bli litt klissete. Min foretrukne metode er som sagt å bare sørge for at melkesjokoladeplatene er romtempererte. Det kan dessuten være lurt å bruke en kniv med tagger og sage seg forsiktig gjennom sjokoladeplatene og eventuelt varme kniven litt med en lighter.

♥ Synes du det er vanskelig å få til å skjære ut vinduer og dører i sjokoladeplatene, kan du gjøre som meg: Lime på vinduer og dører i stedet! J

♥ Når du skal feste veggene på sjokoladehuset inntil hverandre, kan det være en fordel at det er litt kjølig i rommet du arbeider i. Da vil veggene nokså raskt henge sammen bare du holder dem inntil hverandre noen sekunder. Det samme gjelder når du skal legge på taket.

♥ Det går fint å oppbevare det ferdige sjokoladehuset i romtemperatur.

♥ Å bygge sjokoladehus med Freia hvit sjokolade går også utmerket!

Kakekategori
Desserter
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift