Kanelkringle med glasur og mandler


En god bit av en skikkelig myk og deilig kanelkringle faller i smak hos de fleste!

Jeg har brukt oppskriften på Verdens beste boller (halv porsjon), som jeg er så glad i og har brukt i mange forskjellige varianter her på Det søte liv. Inni kringlen har jeg valgt et helt klassisk kanelfyll bestående av godt med smør, brunt sukker og kanel, og så har jeg melisglasur og mandelflak på toppen.  Resultatet blir en STOR og utrolig MYK og DEEEIILIG kanelkringle!

Gjærbakst er virkelig noe av det aller diggeste som finnes!  Yum

 

 

Denne oppskriften passer spesielt godt hvis du vil servere en kringlebit til mange, men det er ikke noe i veien for å fryse ned det du har til overs. Så kan du glede deg utover høsten med å hente frem et stykke når du vil kose deg litt ekstra.

 

 

Ingredienser:

♥ 5 dl melk
♥ 150 g smør
♥ 125 g melis
♥ 50 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 750 g hvetemel

Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 1 dl brunt sukker
♥ 2 ss kanel

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 dl perlesukker

Pynt:
♥ 300 g melis
♥ ca. 0,5 dl vann
♥ 1 dl mandelflak

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig. La deigen heve i 30 minutter (dette er ikke absolutt nødvendig med denne deigen, men jeg pleier å gjøre det).

Bland imens sammen mykt smør, brunt sukker og kanel til fyllet.

Kjevle ut deigen til en stor, avlang leiv. Smør på kanelfyllet.

 

 

 

 

Rull leiven sammen fra langsiden til en fast rull.

 

 

Ta en stor kniv (gjerne taggete brødkniv) og del lengden på midten.

 

 

Tvinn de to lengden sammen.

 

 

 

Form til en krans på en bakepapirdekket stekeplate. 

 

 

La kringlen heve i ca. 20 minutter.

Pensle over kringlen med sammenvispet egg og dryss over perlesukker.

Stek kringlen midt i ovnen ved 210°C i ca. 20 minutter (se tips). Avkjøl.

 

 

Rør melis og vann sammen til en passe tykk melisglasur. Fordel glasuren over kringlen og dryss over mandelflak.

 

 

Del kringlen opp i passe store serveringsstykker. 

 

 

Finn frem kaffekoppen og nyt en klassisk kringlebit!  Heart

 

 

Tips:

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å kna og kjevle ut, og ikke løs og klissete.

♥ Dette blir en nokså stor kringle, og det er viktig at den blir helt gjennomstekt. Sjekk derfor dette ordentlig før du tar kringlen ut av ovnen. Følg med underveis i steketiden, og dekk eventuelt over kringlen med et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie den siste delen av steketiden hvis du synes at kringlen begynner å bli for mørk på toppen. 

♥ Kringlebitene er som sagt godt egnet til å puttes i fryseren. De tiner raskt og kan gjerne varmes kort i ovnen, så smaker de som nystekte igjen. 

 

 

Mmm... dette smaker like godt som det lukter! Heart  

 

 

Klassisk norsk kanelkringle - dette er nydelig! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Kanelkringle med glasur og mandler
Ingredienser

♥ 5 dl melk
♥ 150 g smør
♥ 125 g melis
♥ 50 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 750 g hvetemel

Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 1 dl brunt sukker
♥ 2 ss kanel

Pynt:
♥ 300 g melis
♥ ca. 0,5 dl vann
♥ 1 dl mandelflak

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig. La deigen heve i 30 minutter (dette er ikke absolutt nødvendig med denne deigen, men jeg pleier å gjøre det).

Bland imens sammen mykt smør, brunt sukker og kanel til fyllet.

Kjevle ut deigen til en stor, avlang leiv. Smør på kanelfyllet. Rull leiven sammen fra langsiden til en fast rull.

Ta en stor kniv (gjerne taggete brødkniv) og del lengden på midten.

Tvinn de to lengden sammen og form til en krans på en bakepapirdekket stekeplate. 

La kringlen heve i ca. 20 minutter.

Pensle over kringlen med sammenvispet egg og dryss over perlesukker.

Stek kringlen midt i ovnen ved 210°C i ca. 20 minutter (se tips). Avkjøl.

Rør melis og vann sammen til en passe tykk melisglasur. Fordel glasuren over kringlen og dryss over mandelflak.

Del kringlen opp i passe store serveringsstykker. 

Tips

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å kna og kjevle ut, og ikke løs og klissete.

♥ Dette blir en nokså stor kringle, og det er viktig at den blir helt gjennomstekt. Sjekk derfor dette ordentlig før du tar kringlen ut av ovnen. Følg med underveis i steketiden, og dekk eventuelt over kringlen med et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie den siste delen av steketiden hvis du synes at kringlen begynner å bli for mørk på toppen. 

♥ Kringlebitene er som sagt godt egnet til å puttes i fryseren. De tiner raskt og kan gjerne varmes kort i ovnen, så smaker de som nystekte igjen. 

7 kommentarer

For en fantastisk kringle! Aldri fått så mye skryt for annen gjær bakst som jeg fikk av denne. Godt forklart og gode bilder. Takk for en flott oppskrift

Holder på med denne...men tror kjøkkenet er litt for varmt! Nesten umulig å flette...MEN den blir sikker god, bare litt...err... "Hjemmelaget"....

Noen tips for å få den til å se fin ut? Hadde alt med romtemperatur men tror i dag var litt varmere enn vanlig...

Oppdatering fra min tidligere kommentar. Lagde denne og den ble nydelig (men tok ca 40 minutter)! Men jeg tror i fremtiden tar jeg litt lavere varme litt lengre siden den ble litt vel brun, til tross for bakepapir som "lokk" etter 15 minutter. Den ble stor men absolutt nydelig med mye ros fra de som spiste den. Blir nok boller snart.... ;)

Her flyter bare smøret på bakebrettet og deigen blir ikke stekt mer enn en varm deig…. Har fulgt oppskriften. Hva kan ha skjedd?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift