Éclairs au café

01.10.2014


Det er ingen hemmelighet at jeg er glad i smaken av kaffe. Det gjelder både kaffe i drikke og i kaker.  

Her har du verdensberømte Éclairs, som jeg denne gangen har gitt kaffesmak. Jeg har tidligere publisert oppskrift på den mest vanlige varianten som er avlange vannbakkels som fylles med vaniljekrem (crème pâtissière) og som dekkes med sjokoladeglasur. Denne kaffevarianten, Éclairs au café, er imidlertid min personlige favoritt! Jeg elsker den milde kaffekremen og kaffeglasuren sammen med luftige vannbakkels!

Kaffekrem lager jeg av vanlig pisket kremfløte som jeg smaker til med espressopulver og vaniljesukker, og så fyller jeg kremen i vannbakkelsene. Av og til legger jeg også en stripe med sjokoladesaus midt i kaffekremen. På toppen pynter jeg med nokså tynn kaffeglasur laget av melis og kald kaffe.

Nydelig smak!  Heart 

 

Oppskriften gir 12-15 stk.

 

Ingredienser:

Vannbakkelsdeig (Pâte à choux):
♥ 5 dl vann
♥ 250 g smør
♥ 250 g hvetemel
♥ 5 store egg

Kaffekrem:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss melis
♥ 2 ss espressopulver
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 1 dl sjokoladesaus (kan sløyfes)

Kaffeglasur:
♥ 3 dl melis
♥ ca. 3 ss kald, sterk kaffe

 

Fremgangsmåte:

Vannbakkels:

Kok opp vann og smør og ta kjelen av platen. Tilsett melet og rør kraftig til deigen slipper kjelekanten. Avkjøl i 10 minutter. Tilsett så ett egg om gangen mens du pisker med elektrisk håndmikser. Deigen skal ha fast nok konsistens til at den holder fasongen når den sprøytes ut.

Ha deigen i en sprøytepose med stor stjernetipp og sprøyt ut 12–15 cm lange striper på bakepapirdekkede stekeplater.

Stek eclairs midt i ovnen ved 180°C i ca. 25 minutter. Det er ekstremt viktig at du ikke åpner ovnsdøren de første 20 minuttene av steketiden, for da kan vannbakkelsene komme til å klappe sammen. 

Avkjøl de stekte vannbakkelsene til de er helt kalde.

 

 

Fyll:

Pisk kremfløten til luftig krem. Smak til med melis, espressopulver og vaniljesukker til du får en kaffekrem som du synes har passe sterk kaffesmak og er passe søt etter din smak. 

Del vannbakkelsene på midten. Ha kaffekremen i en sprøytepose og sprøyt rikelig med kaffekrem på vannbakkelsbunnene.

Det blir ekstra godt med litt sjokoladesaus i midten (jeg bruker her ferdigkjøpt sjokoladesaus på flaske, se tips).

 

 

Dette ser godt ut, ikke sant??  Yum 

 


Glasur:

Lag tynn kaffeglasur av melis og kald, sterk kaffe. Det er best å la glasuren på topplokket stivne helt før lokket legges oppå kaffekremen, så får den tynne glasuren rent godt av seg.

Legg så på de ferdigglaserte vannbakkelstoppene.

Oppbevares kjølig frem til servering.

 


Tips:

♥  Mange er redde for å lage vannbakkels fordi de har opplevd at kakene har blitt flate og kompakte, når de jo egentlig skal være lyse, lette og luftige. Når du lager vannbakkels er det viktig å følge fremgangsmåten jeg har beskrevet helt, helt nøye. Gjør du det, vil du lykkes!

♥  Et av mine tips er å ikke tilsette for mye egg. Jeg synes mange oppskrifter har for mye egg, så deigen blir for løs. Da er det vanskelig å få den til å holde fasongen og kakene blir flate.

♥  For å få fine Éclairs, bør du helst sprøyte vannbakkelsdeigen ut med sprøytepose og bruke stor sprøytetipp. Det får du kjøpt i flere nettbutikker som selger kakepynteutstyr, blant annet hos Kakebua, se her.

♥ Det aller viktigs cluet er som nevnt at du ikke åpner ovnen underveis i stekingen! Gjør du det, er det nærmest garantert at vannbakkelsene vil klappe sammen. Men følg nøye med på kakene gjennom vinduet på ovnen. Jeg synes at vannbakkels må være lyse i fargen. På slutten av steketiden (de siste 5 minuttene) kan du åpne ovnen og legge over bakepapir hvis du synes de blir for mørke.

♥ Jeg har som sagt brukt ferdigkjøpt sjokoladesaus på flaske til å fylle i midten av vannbakkelsene, og brukte da sjokoladesausen til det amerikanske merket Hershey's, som har litt tykkere konsistens enn norsk sjokoladesaus på flaske fra Freia. Sjokoladesaus fra Hershey's fås kjøpt i mange av de store matvarebutikkene som COOP Mega, Meny, Ultra og ICA. Du kan også lage din egen sjokoladesaus ved å smelte 100 g kokesjokolade i 1 dl kremfløte, som kokes opp med 1 ss sukker.

♥ Éclairs smaker aller best ferske, men kan også lages dagen før servering. Husk å oppbevare kakene kjølig frem til servering.

 


Dette er virkelig utrolig deilige kaker som jeg kan anbefale varmt!

♥ ♥ ♥ ♥

Éclairs au café

Ingredienser

Vannbakkelsdeig (Pâte à choux):
♥ 5 dl vann
♥ 250 g smør
♥ 250 g hvetemel
♥ 5 store egg

Kaffekrem:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss melis
♥ 2 ss espressopulver
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 1 dl sjokoladesaus (kan sløyfes)

Kaffeglasur:
♥ 3 dl melis
♥ ca. 3 ss kald, sterk kaffe

Fremgangsmåte

Vannbakkels:
Kok opp vann og smør og ta kjelen av platen. Tilsett melet og rør kraftig til deigen slipper kjelekanten. Avkjøl i 10 minutter. Tilsett så ett egg om gangen mens du pisker med elektrisk håndmikser. Deigen skal ha fast nok konsistens til at den holder fasongen når den sprøytes ut.

Ha deigen i en sprøytepose med stor stjernetipp og sprøyt ut 12–15 cm lange striper på bakepapirdekkede stekeplater.

Stek eclairs midt i ovnen ved 180°C i ca. 25 minutter. Det er ekstremt viktig at du ikke åpner ovnsdøren de første 20 minuttene av steketiden, for da kan vannbakkelsene komme til å klappe sammen. Avkjøl de stekte vannbakkelsene til de er helt kalde.

Fyll:
Pisk kremfløten til luftig krem. Smak til med melis, espressopulver og vaniljesukker til du får en kaffekrem som du synes har passe sterk kaffesmak og er passe søt etter din smak. 

Del vannbakkelsene på midten. Ha kaffekremen i en sprøytepose og sprøyt rikelig med kaffekrem på vannbakkelsbunnene. Det blir ekstra godt med litt sjokoladesaus i midten (jeg bruker her ferdigkjøpt sjokoladesaus på flaske, se tips).

Glasur:
Lag tynn kaffeglasur av melis og kald, sterk kaffe. Det er best å la glasuren på topplokket stivne helt før lokket legges oppå kaffekremen, så får den tynne glasuren rent godt av seg. Legg så på de ferdigglaserte vannbakkelstoppene.

Oppbevares kjølig frem til servering.

Tips

♥  Mange er redde for å lage vannbakkels fordi de har opplevd at kakene har blitt flate og kompakte, når de jo egentlig skal være lyse, lette og luftige. Når du lager vannbakkels er det viktig å følge fremgangsmåten jeg har beskrevet helt, helt nøye. Gjør du det, vil du lykkes!

♥  Et av mine tips er å ikke tilsette for mye egg. Jeg synes mange oppskrifter har for mye egg, så deigen blir for løs. Da er det vanskelig å få den til å holde fasongen og kakene blir flate.

♥  For å få fine Éclairs, bør du helst sprøyte vannbakkelsdeigen ut med sprøytepose og bruke stor sprøytetipp. Det får du kjøpt i flere nettbutikker som selger kakepynteutstyr, blant annet hos Kakebua, se her.

♥ Det aller viktigs cluet er som nevnt at du ikke åpner ovnen underveis i stekingen! Gjør du det, er det nærmest garantert at vannbakkelsene vil klappe sammen. Men følg nøye med på kakene gjennom vinduet på ovnen. Jeg synes at vannbakkels må være lyse i fargen. På slutten av steketiden (de siste 5 minuttene) kan du åpne ovnen og legge over bakepapir hvis du synes de blir for mørke.

♥ Jeg har som sagt brukt ferdigkjøpt sjokoladesaus på flaske til å fylle i midten av vannbakkelsene, og brukte da sjokoladesausen til det amerikanske merket Hershey's, som har litt tykkere konsistens enn norsk sjokoladesaus på flaske fra Freia. Sjokoladesaus fra Hershey's fås kjøpt i mange av de store matvarebutikkene som COOP Mega, Meny, Ultra og ICA. Du kan også lage din egen sjokoladesaus ved å smelte 100 g kokesjokolade i 1 dl kremfløte, som kokes opp med 1 ss sukker.

♥ Éclairs smaker aller best ferske, men kan også lages dagen før servering. Husk å oppbevare kakene kjølig frem til servering.

01.10.2014
Kakekategori: 
Desserter: 
Allergier og preferanser: 

3 kommentarer

Dette er så godt!
Prøv også å smaksette kremen med Kahluha eller Baylies!
Det er en fast gjest til våre kakebord
Ha en deilig dag!

Jeg prøvde denne oppskriften og fulgte den til punkt og prikke - er ikke 25 minutter i 180grader lite? Mine så ut til å bli råe:(

Tusen takk for noen fantastiske oppskrifter! Ikke en gang har det blitt misslykket resultat! Boken din står øverst på ønskelisten min. Gleder meg hver gang til å prøve en ny kake :-)

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet