Fattigmann

"Fattigmann" forbinder jeg med min kjempesnille bestemor, som lærte meg å lage dem inne i det koselige bryggerhuset på gården hennes da jeg var liten. Ifølge hennes oppskrift skulle man knuse sukkerbiter og passe på å bruke "nok" konjakk. Jeg husker det var litt skummelt med den store gryten med varm smult, men bestemor hadde full kontroll. Det sies at julekaken ”Fattigmann” opprinnelig stammer fra Italia, men kaken har vært bakt i Norge i så mange år at den nå regnes som en av de tradisjonelle syv slagene i en typisk norsk jul. Det er i grunnen rart at kakene heter "Fattigmann", for oppskriften inneholder både mange eggeplommer, kremfløte og konjakk, som alt var luksusingredienser i gamle dager. Noen sier det kommer av at man "ble fattig" av å bake dem. Den italienske tilsvarende kaken kalles for "Centi Fritti". Det betyr "Frityrkokte Filler" - som faktisk er et helt utrolig passende navn:-) Det ble mange rare fasonger på mine kaker, og de du ser på bildet er definitivt de peneste. Kanskje det er erfaring som skal til, her som med alt annet. Det er uansett smaken som teller mest - og denne oppskriften gir kjempegode "Fattigmann"!

Fattigmann
Ingredienser

5 eggeplommer
5 ss sukker
5 ss kremfløte
1 ss konjakk
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1 eggehvite
200 g hvetemel

Til utbaking:
100-150 g hvetemel

Til steking:
1 kg smult (Flott matfett)

Fremgangsmåte

Pisk eggeplommer og sukker til lys eggedosis. Pisk kremfløten til løs, luftig krem. Bland i eggedosisen. Ha i konjakk og krydder. Pisk eggehviten stiv og vend den forsiktig i. Bland i ca 200 g av hvetemelet. Det skal bli en løs og klissete deig. La deigen stå tildekket i kjøleskapet over natten.

Bruk resten av melet i utbakingen, men bruk så lite som mulig. Jo mindre mel, jo finere kaker (se tips). Kjevle ut litt og litt deig av gangen (la resten av deigen stå i kjøleskapet imens). Kjevle ut veldig tynt og skjær ut snipper med bakkelsspore. Lag et snitt i midten og "smett" den ene snippen inn gjennom hullet. Legg kakene på et melet brett etter hvert.

Smelt smulten i en gryte eller bruk frityrkoker dersom du har det. Stek kakene lysegule i smult som holder ca 170°C (se tips). Kakene synker først til bunns, men flyter deretter opp og sveller mens de steker. Snu på dem etter hvert, slik at de blir jevnt stekt. Avkjøl kakene på kjøkkenpapir som trekker til seg overflødig fett.

Tips

Fattigmann smaker best om du bruker lite mel under utkjevlingen. Bruk gjerne en kjevlematte av plast når du kjevler. På den annen side synes jeg at man må bruke såpass mye mel at kakene får noenlunde fin fasong. Prøv deg frem - og husk at øvelse gjør mester:-)

Smultbakst er enklest om du har en frityrgryte fordi du da kan holde jevn varme og har tryggheten med det sikre lokket. Du kan også bruke en stor gryte, men pass da på at du har et passende lokk lett tilgjengelig samt gode grytekluter. Smulten er passelig varm når det bruser lett rundt en trepinne som du har i smulten (bruk for eksempel skaftet på en tynn tresleiv). Bruk likevel litt mindre varme enn når du for eksempel steker "Smultringer", for "Fattigmann" er mye mer skjøre og skal bare bli lyst gyldne i fargen.

NB NB NB! Dersom smulten tar fyr, må du ALDRI ha på vann! Legg på lokket og slå av platen og la kjelen stå til smulten av avkjølt.

"Fattigmann" kan oppbevares i tettsluttet kakeboks, men er også fine å fryse. De tiner raskt og smaker da nesten som ferske!

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift