Julekake med Vikingmelk

05.12.2017

Annonse

Hei alle sammen!

Nå er julen like rundt hjørnet, og hva smaker vel mer av jul enn en myk og deilig julekake?  Yum

 

 

Her har jeg laget en ekstra god versjon av den klassiske julekaken!

 


 

Gjærdeigen inneholder både smør, egg, helmelk - og ikke minst Vikingmelk, som gir en helt spesiell saftighet og fylde på julekaken.

Vidunderlig god blir den! 

 

 

Jeg bruker dessuten både sukat og rosiner i julekaken fordi jeg synes det er så godt, men bruk bare rosiner hvis du foretrekker det.

 

 

Oppskriften gir 2 julekaker. Det er ganske så smart, for da kan du nyte én helt nystekt og legge den andre i fryseren så du har en myk og god julekake for hånden når juledagene er her.

Denne julekaken er også fin å gi i gave hvis du for eksempel skal på et lite julebesøk!

 


 

 

Ingredienser:

♥ 125 g smør
♥ 3 dl helmelk
♥ 2 dl Vikingmelk (se tips)
♥ 50 g gjær
♥ 125 g sukker
♥ 1 egg
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 900 g hvetemel
♥ 150 g rosiner
♥ 100 g sukat

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

 

Fremgangsmåte:

Smelt smøret i en kjele. Tilsett helmelk og Vikingmelk og varm opp blandingen til den er fingervarm (ca 37°C)

Smuldre gjæren i en bolle. Hell over litt av væsken og rør til gjæren løser seg opp. Ha så i resten av væsken, sukkeret, lett sammenpisket egg, vaniljesukker og kardemomme. Ha i halvparten av hvetemelet og rør deigen sammen. Ha i resten av hvetemelet (spar ca. 50 g til utbakingen), rosiner og sukat og kna deigen godt. La deigen heve lunt i ca en time.

Ta den hevede deigen på bakebordet sammen med resten av hvetemelet og del deigen i to like store deler. Elt deigemnene godt og form dem til runde julekaker. Legg hver julekake på hvert sitt stekebrett dekket med bakepapir. La dem etterheve i ca. 20 minutter.

Visp sammen et egg og pensle over julekakene.

Stek julekakene midt i ovnen ved 180°C i 35-45 minutter (se tips) til de er gylne og gjennomstekte.

 

 

Mmmm…

 

 

Tips:

♥ Noe av hemmeligheten bak den spesielt myke konsistensen og gode smaken på denne julekaken her er at den inneholder Vikingmelk.

 

 

Vikingmelk er usøtet, kondensert melk som er ekstra konsentrert og fyldig på smak. Kjøpes på hermetikkboks og finnes i hyllene i de aller fleste matbutikkene i Norge.

 

 

♥ Du kan steke begge brettene med julekake samtidig hvis du bruker varmluftsfunksjonen på ovnen. Da blir nemlig julekakene jevnt stekt selv om du setter en plate nede i ovnen og den andre lenger opp. Bruker du varmluftsfunksjonen, kan du redusere varmen til 175°C.

♥ Oppbevar julekaken godt inn pakket i plast så den ikke blir tørr. Julekake med Vikingmelk egner dessuten seg godt til frysing. Du kan eventuelt varme julekaken noen minutter i ovnen, så smaker den som nystekt!

 

 

Håper du ble fristet til å lage en deilig julekake med Vikingmelk!

 

 

Mmm…. Så godt med nybakt julekake med smør og brunost…

 

 

Nam!

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Innlegget er skrevet som del av mitt samarbeid med Viking Melk fra Nestlé.

 

Julekake med Vikingmelk

Ingredienser

♥ 125 g smør
♥ 3 dl helmelk
♥ 2 dl Vikingmelk (se tips)
♥ 50 g gjær
♥ 125 g sukker
♥ 1 egg
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 900 g hvetemel
♥ 150 g rosiner
♥ 100 g sukat

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele. Tilsett helmelk og Vikingmelk og varm opp blandingen til den er fingervarm (ca 37°C)

Smuldre gjæren i en bolle. Hell over litt av væsken og rør til gjæren løser seg opp. Ha så i resten av væsken, sukkeret, lett sammenpisket egg, vaniljesukker og kardemomme. Ha i halvparten av hvetemelet og rør deigen sammen. Ha i resten av hvetemelet (spar ca. 50 g til utbakingen), rosiner og sukat og kna deigen godt. La deigen heve lunt i ca en time.

Ta den hevede deigen på bakebordet sammen med resten av hvetemelet og del deigen i to like store deler. Elt deigemnene godt og form dem til runde julekaker. Legg hver julekake på hvert sitt stekebrett dekket med bakepapir. La dem etterheve i ca. 20 minutter.

Visp sammen et egg og pensle over julekakene.

Stek julekakene midt i ovnen ved 180°C i 35-45 minutter (se tips) til de er gylne og gjennomstekte.

Tips

♥ Noe av hemmeligheten bak den spesielt myke konsistensen og gode smaken på denne julekaken her er at den inneholder Vikingmelk. Vikingmelk er usøtet, kondensert melk som er ekstra konsentrert og fyldig på smak. Kjøpes på hermetikkboks og finnes i hyllene i de aller fleste matbutikkene i Norge.

♥ Du kan steke begge brettene med julekake samtidig hvis du bruker varmluftsfunksjonen på ovnen. Da blir nemlig julekakene jevnt stekt selv om du setter en plate nede i ovnen og den andre lenger opp. Bruker du varmluftsfunksjonen, kan du redusere varmen til 175°C.

♥ Oppbevar julekaken godt inn pakket i plast så den ikke blir tørr. Julekake med Vikingmelk egner dessuten seg godt til frysing. Du kan eventuelt varme julekaken noen minutter i ovnen, så smaker den som nystekt!

05.12.2017
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

1 kommentarer

Artig at du bruker Vikingmelk i julekake for det gjorde min mormor også. Hun hadde «verdens beste» julekake. Hun døde for 25 år siden.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet