Kaffekake med karamellkrem


Å, nam!  Yum 

Kaffe og karamell er deilige smaker Heart 

 

 

Da jeg så denne oppskriften, fikk jeg umiddelbart lyst til å lage kaken.

Jeg bare visste at dette kom til å bli en kjempegod smakskombinasjon.

Med mokkabønner som pynt, blir det litt sjokoladesmak også - og det er jo aldri feil, hehe.. Smile

 

 

Server kakestykket med en god kopp varm kaffe!

 

Ingredienser:

Kaffekake:
♥ 200 g smør
♥ 200 g sukker
♥ 3 egg
♥ 3 ts bakepulver
♥ 250 g hvetemel
♥ 3 ts kaffepulver
♥ 1 dl kokende vann

Karamellkrem:
♥ 1 dl sukker
♥ 1,5 dl melk
♥ 150 g smør
♥ 600 g melis

Pynt:
♥ mokkabønner


Fremgangsmåte:

Kaffekakebunner:

Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.

Sikt mel og bakepulver sammen.

Løs opp kaffepulveret i kokende vann. Avkjøl litt.

Bland det tørre og den avkjølte kaffen vekselsvis i smørkremen og rør til du får en glatt og klumpfri deig.

Fordel deigen i to former (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca. 20 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl kakene i formene.


Karamellkrem:

Ha sukkeret i en kjele og la det smelte på middels varme til en flytende, lysebrun karamell.

Kok opp melk og smør i en annen kjele.

Når sukkeret har smeltet, has den varme smørmelken litt og litt i kjelen med det karamelliserte sukkeret. Rør rundt med en tresleiv på middels varme til sukkeret har løst seg opp. La blandingen småkoke i et par minutter og ta kjelen av platen.

Ha melisen i kjelen og rør så melisen løser seg opp.

Avkjøl karamellkremen til den blir kald og tykk i konsistensen (se tips).
 

Montering:

Ta kakebunnene ut av formene og fjern bakepapiret.

Sett kakebunnene sammen med karamellkrem imellom. Dekk hele kaken med resten av karamellkremen.

Pynt kaken med mokkabønner.

 

 

Kaken er myk i konsistensen og kjempegod på smak!

 

 

I like!  Smile 

 

 

Tips:

♥ Det er lurt å steke kakebunnene hver for seg, så slipper du å dele kaken på midten. Prøv å få kakebunnene omtrent like tykke. Et tips er å bruke en kjøkkenvekt og veie opp deigen slik at du får like mye deig i hver form.

♥ Merk at karamellkremen vil være nokså tynn i konsistensen når den er varm, men den blir tykkere ved avkjøling. Vent til den er helt kald og tykk før du fyller kaken.  Bruk så en smørekniv som dyppes ofte i en kopp med kokende varmt vann når kremen skal bres utover kaken.

♥ Denne kaken holder seg myk i et par dager om den pakkes godt inn i plast. Den er også fin å fryse.

 

 

Er du glad i kaffe og er du glad i karamell?

Ja, så vet du at denne kaken roper på deg!  Smile 

 

 

 ... tasty.... ! Yum

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Kaffekake med karamellkrem
Ingredienser

Kaffekake:
♥ 200 g smør
♥ 200 g sukker
♥ 3 egg
♥ 3 ts bakepulver
♥ 250 g hvetemel
♥ 3 ts kaffepulver
♥ 1 dl kokende vann

Karamellkrem:
♥ 1 dl sukker
♥ 1,5 dl melk
♥ 150 g smør
♥ 600 g melis

Pynt:
♥ mokkabønner

Fremgangsmåte

Kaffekakebunner:
Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg. Sikt mel og bakepulver sammen. Løs opp kaffepulveret i kokende vann. Avkjøl litt. Bland det tørre og den avkjølte kaffen vekselsvis i smørkremen og rør til du får en glatt og klumpfri deig.

Fordel deigen i to former (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca. 20 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl kakene i formene.

Karamellkrem:
Ha sukkeret i en kjele og la det smelte på middels varme til en flytende, lysebrun karamell. Kok opp melk og smør i en annen kjele. Når sukkeret har smeltet, has den varme smørmelken litt og litt i kjelen med det karamelliserte sukkeret. Rør rundt med en tresleiv på middels varme til sukkeret har løst seg opp. La blandingen småkoke i et par minutter og ta kjelen av platen. Ha melisen i kjelen og rør så melisen løser seg opp.

Avkjøl karamellkremen til den blir kald og tykk i konsistensen (se tips).

Montering:
Ta kakebunnene ut av formene og fjern bakepapiret. Sett kakebunnene sammen med karamellkrem imellom. Dekk hele kaken med resten av karamellkremen. Pynt kaken med mokkabønner.

Tips

♥ Det er lurt å steke kakebunnene hver for seg, så slipper du å dele kaken på midten. Prøv å få kakebunnene omtrent like tykke. Et tips er å bruke en kjøkkenvekt og veie opp deigen slik at du får like mye deig i hver form.

♥ Merk at karamellkremen vil være nokså tynn i konsistensen når den er varm, men den blir tykkere ved avkjøling. Vent til den er helt kald og tykk før du fyller kaken. Bruk så en smørekniv som dyppes ofte i en kopp med kokende varmt vann når kremen skal bres utover kaken.

♥ Denne kaken holder seg myk i et par dager om den pakkes godt inn i plast. Den er også fin å fryse.

Kakekategori
Allergier og preferanser

9 kommentarer

Hei! Jeg prøvde denne i dag, kakebunnene ble så porøse at de falt fra hverandre da jeg dro av bakepapiret.. tips? Jeg fikk plassert ene bunnen på fat (den ble delt i to) og smurte karamellkrem på, kaken fulgte med kremen også da den ble smurt utover. God på smak men ser ut som noe hunden har hatt ut av segGlad dette var en prøve, må bare le! Tar gjerne imot tips!

Bakte denne i går. Jeg tok et klede og fuktet det. La over kaken og fuktet lett. Delte den og smurte inn kremen. Når man jobber med karamell, er det mye enklere å smøre med en silikon-slikkepott, ikke med stål, sa henger det liksom fast. Ble ganske bra, men skulle lagd i smalere form For å få litt høyde.

Hei, jeg har noen tips:)
Når det gjelder kakebunnene, så merk at jeg anbefaler å steke de hver for seg. Det er altså ikke meningen å steke en kakebunn som deretter må deles på midten. Dette nettopp fordi kakebunnene er myke og porøse.

Videre er det viktig at kakebunnene er HELT kalde før de tas ut av formene. La dem gjerne bli i formene og sett i kjøleskapet over natten.

Når det gjelder kremen, så vil jo den være for tynn når den er varm og nylaget. Så gjelder det å følge med på når den er passe tykk til å smøres utover. Venter man for lenge, vil kremen bli for fast til å smøres utover. Uansett vil det gå lettere om man bruker en smørekniv som man dypper ofte i en kopp med kokende varmt vann.

Jeg skal skrive disse tipsene inn i oppskriften.

Glad for å høre at du syntes kaken ble god på smak!

Bakte denne i går, og tross ekstrem forsiktighet var det komplett umulig å smøre noe som helst på kaken uten at kaken smuldrer opp. Smaken er god, men kakebunnene henger rett og slett ikke sammen..
Når endelig kaken var "satt sammen", var det omtrent umulig å skjære stykker og servere som stykker. Den porøse bunnen gjorde sitt til at hvert stykke endte som både 2, 3 og 4 biter.
Som resultat, ikke en kake jeg kommer til å bake på nytt...

Jeg har en lignende oppskrift på en slags grunndeig som jeg bruker til valnøttkake. Den smuldrer ikke i samme grad. Til den oppskriften bruker jeg litt mer egg i forhold til mengden smør og sukker. Jeg ser ikke bort fra at man i denne oppskriften bør bruke veldig store egg, eller ett ekstra, og at det vil hjelpe litt på smuldringsproblemet.

Takk for tilbakemeldingen. Det hjelper dersom kakebunnene er helt kalde og man bruker en smørekniv dyppet i varmt vann for å få kremen utover. Også viktig å ikke la karamellkremen avkjøles så lenge at den blir alt for fast til å smøres utover.

Når man skal dele kaken i stykker, bør man bruke en kniv som man har ofte under rennende varmt vann, slik at kniven er varm.

Glad for å høre at du likte smaken uansett. :)

Jeg bakte denne og den ble god, etter å ha sett på andre kommentarer her valgte jeg å ha litt mindre mel i bunnen (25 g). Og jeg satte bunnene en kort tid i fryseren før montering. Jeg hadde kremen på sprøytepose og sprøytet den på kaken så tett som mulig, deretter glattet jeg den ut med en varm skje.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift