Key Lime Pie

02.05.2010


"It is good to have an end to journey toward;

but it is the journey that matters, in the end",

sa Ernest Hemingway, som var en bereist mann, men som i mange år av sitt liv bodde i Florida. Florida er også kjent for denne berømte kaken. "Key Lime Pie" stammer fra Florida Keys, øygruppen som består av 1700 paradisiske palmebekledte, strandomringede tropiske perler som strekker seg inn i Det Karibiske Hav. Helt i sør ligger den livlige byen Key West, som i tillegg til sitt uteliv er kjent for verdens mest spektakulære solnedgang; Det hevdes at det oppstår helt spesielle lysforhold fordi solen når havkantene i tre hav samtidig: Atlanterhavet, Mexicogulfen og Det Karibiske hav. Det var hit de små, asiatiske limene først fant veien, som deretter har fått navnet "Key lime". Key lime er på størrelse med ping-pong baller og har ekstra sterk og god smak. Kanskje derfor Key lime også kalles for "Bartender's lime" Smile  I tillegg til å gjøre seg godt i drinker, er det Key limes som gir "Key Lime Pie" sin karakteristiske, nydelige smak. Se også oppskrift på "Key Lime Meringue Pie" som har marengslokk.
 

  Heart 

 

I'M OFF'N WILD WIMMEN

"I'm off'n wild wimmen
An Cognac
An Sinnin'
For I'm in loOOOOOOOve."

(Ernest Hemingway, 1922)

Key Lime Pie

Ingredienser

Kjeksbunn:
300 g Digestive kjeks
175 g smør

Fyll:
8 eggeplommer
800 g søt kondensert melk (2 bokser, se tips)
2,5 dl presset lime saft (se tips)
2 ts revet limeskall

Pynt:
2,5 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
2 stk lime (se tips)

Fremgangsmåte

Knus kjeksen og bland med smeltet smør. Press blandingen utover i bunn og kanter på en form (24 cm med høye kanter, se tips). Stek kjeksbunnen midt i ovnen ved 170°C i 10 min, til den er gylden og fast. Avkjøl helt.

Skru varmen på ovnen ned til 150°C.

Pisk eggeplommer og kondensert melk sammen med en stålvisp. Tilsett revet skall og presset saft fra lime. Fortsett å piske et par minutter med stålvisp til blandingen blir jevn og tykk.

Hell blandingen i formen. Stek kaken videre midt i ovnen ved 150°C i 25 minutter. Fyllet skal bli fast på overflaten, men være bløtt inni. Avkjøl kaken i kjøleskapet i et par timer (og helst over natten) til den er helt kald og fyllet får festnet seg.

Pisk kremfløte med vaniljesukker. Pynt kaken med sprøytet krem og halve limeskiver.

Tips

♥ Små lime fås kjøpt i de fleste norske matbutikker. Kaken blir i praksis like god om du bruker den andre typen lime (persiske lime) som er litt større. 2,5 dl presset limesaft tilsvarer 8-12 stk, avhengig av hvor saftige de er.

♥ Søt kondensmelk ("sweetened condensed milk") er tykk, gulaktig og kremete melk som kjøpes på hermetikkboks. 1 boks tilsvarer 400 g, så du trenger altså 2 bokser til denne kaken. Produktet må ikke forvekslet med Vikingmelk ("evaporated milk"), som også kjøpes på hermetikkboks, men som er usøtet og mye hvitere og tynnere i konsistensen.

♥ Det er litt vanskelig å flytte på den ferdigstekte kaken, så det beste er å steke den i en paiform eller i en form der kanten er festet direkte til et kakefat (Bake it easy fra Porsgrunn).

18 kommentarer

Hvor får man kjøpt kondensmelk?

Eg fann det på Meny, i hyllene med bakervarer etc. Ca 60,- boksen.

Fann det ikkje på ICA ( som nevnt i oppskrift til Tarte Incroyable au Citron).

Kondensert melk kan kjøpes i de fleste innvandrerbutikker, til ca halve prisen av norske butikker.

Er de mulig å erstatte egg med noe? Er allergisk mot egg, men vil gjerne lage kaken...

Ja, du kan bytte ut eggene med 200 g kremost (nøytral smak), 2,5 dl kremfløte og hvis du vil, 1 ss sukker og/eller 1 ts vaniljesukker.
Pisk dette i en bolle, og kondensert melk med limesaft piskes tykt i en annen bolle, og så blandes dette til slutt.
Denne kaken trenges ikke å stekes, men står natta over i kjøleskapet.
Dette er hentet fra en amerikansk oppskrift jeg bruker.

Beklager at jeg skrev feil i oppskriften. (Får ikke til å redigere).

Kremosten piskes sammen med 50 g mykt smør/margarin, IKKE med fløten, den piskes stiv og brukes til pynt når kaka er kald.

Beklager enda en gang, men kaka blir god, uten egg.

Bakte denne i helgen, og alle elsket den! liker bloggen din kjempegodt(spesielt alle oppskriftene med sitrusfrukter). :)

Bakte denne som dessert i middagsselskap i dag, det var en stor suksess

Utrolig god pai, men veldig stor og mektig! Kan restene fryses?

Har du prøvd å bruke brunt\hvitt sukker i kjeksbunnen ? ser på noen youtube videoer at noen bruker dette men usikker på om det blir for søtt da ?

Hei, kan denne bakes på fredag kveld, og spises på søndag? er den fremdeles like god?

lol, tror du at en kake smaker like god etter 2 dager? tenk litt'a :P

Det finnes mange forskjellige typer kaker, noen skal spises med en gang, og noen er bedre etter de har stått litt. Denne var faktisk bedre etter to dager (ja, jeg prøvde den rett er den ble bakt, og etter to dager). Er ikke noe behov for å være så nedlatende.

Det synes jeg også. Og så er den faktisk kjempegod frossen og ikke helt tint (fortsatt kald). :-)

Har ikke prøvd den Sånn enda, men kan tenke meg at den er himmelsk slik også

Jeg har laget den og ble helt perfekt det ble stor suksess. Det blir nok flere ganger veldig fin oppskrift og fort gjort å lage. Tusen takk.

En kan piske eggehvitene stive, med sukker (ca 50g pr hvite), og legge/smøre smøre over kaken og så steke den på 180 g. c. i 30 min., eller en kan steke kaken ferdig, som nevnt i oppskriften, så smøre marengsen over og sette kake inn igjen, under grillen, til marengsen blir lys brun.

Kan man bruke en paiform som er 27 cm? Eller blir det for lite deig?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet