Nøttebrød med tørket frukt

05.11.2015


Jeg tror jeg har sagt det før:  Jeg elsker ost! 

At tørket frukt og nøtter passer utmerket sammen med oster er også en kjent sak. I dette saftige brødet laget på både rug og hvete er det et rikt utvalg av forskjellige typer nøtter, som sammen med tørkede tranebær og aprikosbiter gir en perfekt og passe søt smak til ost. Brødet er nokså mykt, kompakt og mettende, og det er akkurat slik det skal være.

 

 

Jeg har her servert brødet til et spennende utvalg norske oster....  Yum

 

 

....men du kan være trygg på at dette brødet passer godt til alle typer ost!

 

  Smile  Thumbs up 

 

Ingredienser:

♥ 300 g fint rugmel
♥ 200 g hvetemel
♥ 1 ts tørrgjær
♥ 1 ts salt
♥ 5 dl lunkent vann
♥ 1 ss flytende honning
♥ 0,5 dl matolje (se tips)
- -
♥ 100 g valnøtter
♥ 70 g pistasjnøtter
♥ 70 g hasselnøtter
♥ 100 g aprikoser
♥ 100 g tranebær

Pynt:
♥ 100 g hele valnøttkjerner
 

Tilbehør:
♥ et utvalg gode oster
♥ flytende honning
♥ nøtter og tørket frukt
♥ ferske fiken og små tomater
 

Fremgangsmåte:

Bland sammen rugmel og hvetemel i en bolle. Bland i tørrgjær og rør godt så det fordeler seg jevnt. Gjør det samme med saltet. Hakk nøtter og tørket frukt grovt så det blir store biter. Bland også dette med melet.

Bland flytende honning og olje med lunkent vann. Ha dette i bollen med det tørre og rør kraftig i deigen så den blir jevn og fin. La den heve lunt i 1 time.

Kna sammen den hevede deigen og form den til en pølse som du legger i en stor brødform (2 liter). Spray formen med formfett og legg bakepapir i bunnen før du har i deigen. La deigen etterheve i 30 minutter.

Pensle lett over brødet med litt vann eller melk og pynt med hele valnøttkjerner (se tips).

Stek brødet midt i ovnen ved 200°C i 45-50 minutter, til det er gjennomstekt.

Avkjøl brødet litt i formen før du hvelver det ut. Avkjøles helt på rist.

 

 

Tips:

♥ Husk å bruke olje av god kvalitet. I dette brødet kan du gjerne bruke en god olivenolje eller valnøttolje, hvis du får tak i. Ellers går det veldig fint med matolje med nøytral smak (du kan godt bruke solsikkeolje eller rapsolje, men ikke bruk soyaolje).

♥ Det er selvfølgelig ikke nødvendig å pynte brødet med hele valnøttkjerner, men jeg synes det blir veldig dekorativt. Det er sjeldent så mange hele valnøttkjerner i en pakke man kjøper, men jeg pleier alltid å legge til side de hele valnøttene og sparer på dem til anledninger der jeg vil pynte med valnøtter. Derfor hadde jeg nå nok hele valnøttkjerner til å dekke hele brødet. Hvis du ikke er like matnerd som meg, går det såklart like fint å pynte med valnøtter i biter  Smile

♥ Nøttebrødet er holdbart om du pakker det godt inn i plast. Det er også veldig fint å fryse.

♥ Brødet passer til alle slags oster. Som jeg skrev innledningsvis, valgte jeg meg denne gangen et utvalg norske oster.

Jeg kjøpte disse perlene av noen oster hos Bondens butikk som har en butikk i Mathallen i Oslo.

 

Norske osteperler: Fjelldronning - Mor Åse - Snøhetta - Sæterost - Huldreost

 

Ah - fantastisk!

 


Den brune osten du ser i forgrunnen var spesielt spennende: Huldreost - en mørkebrun ost med urter og akevitt!

 

Jeg hadde faren min på besøk, og gjett om det ble ostefest! Grin

 

 

Jeg fikk tatt noen bilder før både Nøttebrødet og ostene forsvant...  Grin

 

 

Valnøtter og honning er alltid supert til oster!

 

 

 

Nøttebrødet med tørket frukt var supert tilbehør til alle disse ostene!

 

 

Nøttebrødet med tørket frukt er også testet med blåskimmelsost, valnøtter, honning og ferske fiken...

 

 

Jepp - godkjent!  Icon e biggrin

 




♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Nøttebrød med tørket frukt

Ingredienser

♥ 300 g fint rugmel
♥ 200 g hvetemel
♥ 1 ts tørrgjær
♥ 1 ts salt
♥ 5 dl lunkent vann
♥ 1 ss flytende honning
♥ 0,5 dl matolje (se tips)
- -
♥ 100 g valnøtter
♥ 70 g pistasjnøtter
♥ 70 g hasselnøtter
♥ 100 g aprikoser
♥ 100 g tranebær

Pynt:
♥ 100 g hele valnøttkjerner

Tilbehør:
♥ et utvalg gode oster
♥ flytende honning
♥ nøtter og tørket frukt

Fremgangsmåte

Bland sammen rugmel og hvetemel i en bolle. Bland i tørrgjær og rør godt så det fordeler seg jevnt. Gjør det samme med saltet. Hakk nøtter og tørket frukt grovt så det blir store biter. Bland også dette med melet.

Bland flytende honning og olje med lunkent vann. Ha dette i bollen med det tørre og rør kraftig i deigen så den blir jevn og fin. La den heve lunt i 1 time.

Kna sammen den hevede deigen og form den til en pølse som du legger i en stor brødform (2 liter). Spray formen med formfett og legg bakepapir i bunnen før du har i deigen. La deigen etterheve i 30 minutter.

Pensle lett over brødet med litt vann eller melk og pynt med hele valnøttkjerner (se tips).

Stek brødet midt i ovnen ved 200°C i 45-50 minutter, til det er gjennomstekt.

Avkjøl brødet litt i formen før du hvelver det ut. Avkjøles helt på rist.

Tips

♥ Husk å bruke olje av god kvalitet. I dette brødet kan du gjerne bruke en god olivenolje eller valnøttolje, hvis du får tak i. Ellers går det veldig fint med matolje med nøytral smak (du kan godt bruke solsikkeolje eller rapsolje, men ikke bruk soyaolje).

♥ Det er selvfølgelig ikke nødvendig å pynte brødet med hele valnøttkjerner, men jeg synes det blir veldig dekorativt. Det er sjeldent så mange hele valnøttkjerner i en pakke man kjøper, men jeg pleier alltid å legge til side de hele valnøttene og sparer på dem til anledninger der jeg vil pynte med valnøtter. Derfor hadde jeg nå nok hele valnøttkjerner til å dekke hele brødet. Hvis du ikke er like matnerd som meg, går det såklart like fint å pynte med valnøtter i biter  Smile

♥ Nøttebrødet er holdbart om du pakker det godt inn i plast. Det er også veldig fint å fryse.

05.11.2015
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

3 kommentarer

Jeg har et tips til tilbehør til ost - nøttedressing. Hakk opp 250 gr hasselnøtter (eller valnøtter) og kok opp med en flaske lønnesirup (250 gr) og ca 300 gr lys, vanlig sirup (grunnen til at jeg koker det opp er at det er da tåler jeg nøttene bedre).

Kjøl det ned og ha det til alle typer oster (eller bare rett på et rundstykke som våre barn gjør, uten noe annet). Det er veldig godt til is også!

Jeg pleier også å gi det bort som vertinne/julegave I en søt liten glasskrukke med lokk sammen med en flaske vin (og kanskej en ost ogs).

Jeg fikk dette første gang fra en dansk økologisk gård, og har ikke funnet det I norge (her brukes ofte honing, som jeg syns har en litt for utpreget smak i fht sirup).

HVOR kan man kjøpe huldreosten?..

Jeg hadde med dette brødet til en ost- og vin kveld med gode venner i helgen - det var høylytt smatting rundt bordet og komplimentene haglet;) Anbefaler dette brødet, det var knallgodt! :-)
Takk for oppskriften!

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet