Pikekyss

13.07.2005
Pikekyss

Ingredienser

2 eggehviter
120 g sukker

Fremgangsmåte

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret i flere porsjoner under fortsatt kraftig pisking. Pisk videre til du får en tykk, seig og stiv marengs (ca 10 min).

Fyll marengsen i en sprøytepose og sprøyt ut små topper på bakepapirkledde stekeplater. Du kan godt sprøyte toppene tett ved siden av hverandre, for de flyter ikke noe særlig ut under stekingen. Sett marengsen i ovn som er forvarmet til 150°C. Slå straks ned varmen til 100°C og stek til marengsene kjennes lette og helt tørre, ca 1 time.

Tips

Det skader ikke å la marengsen tørke enda lenger i ovnen. Så lenge ovnen bare er 100°C varm, vil ikke marengsen bli brun eller brent, bare helt tørr. Du kan også slå av ovnen etter 1 time og la marengsen tørke videre på ettervarmen.

"Pikekyss" bør oppbevares i tettsluttet kakeboks hvis du vil beholde dem sprø så lenge som mulig. De har lang holdbarhet, men kan få en litt mykere kjerne etter en stund. -Noen synes at de er enda bedre da.

"Pikekyss" kan brukes til å lage mange flotte desserter. Lag for eksempel en "Marengspyramide" ved å legge dem lagvis med pisket krem og/eller iskrem og friske bær. Hell over hjemmelaget jordbærsaus. Eller lag Ingrid Espelids "Marengsgodt" ved å ha marengs lagvis med pisket krem, sjokoladesaus og bananskiver (hentet fra "Den blårutede kokeboken"). Eller lag den kjente "Hoffdesserten" ved å legge marengsen lagvis med pisket krem som er smaksatt med litt kald kaffe og kakao. Ringle over sjokoladesaus og dryss mandelflarn på toppen. Bruk fantasien!

Felles for disse dessertene er at de bør serveres helt nylaget, før marengsen mykner. "Pikekyss" kan også brukes som kakefyll eller -pynt, se for eksempel bilde på "Iskake med jordbær og marengs".

13.07.2005
Kakekategori: 

33 kommentarer

Hei! Har hørt at pikekyss holder seg i flere måneder? Hvor lenge holder de seg, og skal de oppbevares kaldt? Tenkte å gi bort et glass med slike i julegave :)

Ja, pikekyss holder seg lenge. Oppbevar gjerne i en vanlig tett kakeboks. Trenger ikke stå kaldt.

Hvor mange pikekyss blir det av denne oppskriften?

Husker ikke helt det, Emilie. Beklager, skal telle neste gang:)

Det blir ca 60 stykk :)

60? Jeg fikk sju!

Hvordan skal de egentlig være inne? Noen mener at de skal være seige og andre mener at de ikke skal være seige.

Det er det ingen fasitsvar på, ettersom noen liker a, mens andre liker b. Noen liker også nesten svidde marengs, og så videre. Listen er stor, og alt er avhenig av hva du liker.

enig:)

Meningene kan nok variere her, men personlig mener jeg at pikekyss skal være tørre. Bløtere marengs får man dersom man koker marengsen (se oppskrift på italiensk marengs) eller tilsetter litt eddik (blir da bløt kjerne som i en Pavlova).

Jeg bruker alltid denne oppskriften hvis jeg har litt eggehviter igjen.

Lurt:-) Takk for hilsen, Elise!

Går det greit å doble ingrediensene og kan jeg bruke litt sitronsaft i? :-)

Hei, Kristine!
Går det an å bruke konditorfarge, uten at marengsen blir ødelagt?
Evt hvor mye skal man bruke?

Hei! Dette er andre gangen jeg prøver meg på pikekyss, men det gikk like dårlig denne gangen. Det virker jo så enkelt og lage og det skal det vel være også? Røren min blir aldri tjukk nok og når jeg skal sprøyte den ut i små topper, renner det bare utover.. Hva gjør jeg galt, eller hva er viktig å tenke på? Er det noe jeg kan tilsette/ta mindre av for at den skal bli tjukkere? Takk på forhånd :)

Hei. Trikset for å få perfekt enreng er at det ikke må komme 1 dråpe av plommen i eggehviten og at du bruker HELT rene OG tørre visper og stålbolle (skyll gjerne visp og bolle i edikk OG tørker godt, hvis det er 1 dråpe vann eller spor av fett på utstyret du bruker blir ikke marengsen stiv. Bruk helst en håndmixmaster som du regulerer hastigheten opp på etterhvert som du merker at massen blir tykk og stiv, litt trening så får du det til - ikke gi deg :). Lykke til :)

Hei!Vi lurer på hvor mange pikekyss det blir av den oppskriften.?

Hei! Hvor mange pikekyss blir det av denne oppskriften? :)

Det ble 16 pikekyss av denne oppskriften.

Helene, feilen du gjør kan være følgende, en bolle/visp som ikke er fettfri, eller du pisker for lite, eggehviten skal være kjempe stiv før du tilsetter litt å litt sukker, så visper du lenge etter det,

Jeg er 12 år å laget det selv det ble over 20 stk. Hvertfall❤️

jeg bare elsket denne oppskriften!!!!

Denne oppskriften brukte vi idag og den var superbra!!!!
Vi doblet oppskriften, og brukte konditorfarge.

Det ble superbra!!!
Tusentakk.

Da vi doblet oppskriften ble det tre hele stekebrett fulle!!!!!!!!!

Denne oppskriften brukte jeg da jeg skulle bake til klassefest.

Alle spurte om de kunne få oppskriften.

Alle elsket de.

Kan man ha flere brett i ovnen samtidig? Har ett brett som venter på stekeplass og lurer på om Marengsene blir dårlig av det?

Hei,det er en fin oppskrift..mn jeg føler jeg har gjort noe feil ,de er for bløte..hva har jeg gjort galt ?

Hei jeg lagde den nettopp og jeg fikk 111stk jeg dobla den ikke

Bruker denne oppskriften hver gang jeg lager pikekyss❤️ Elsker den❤️

Hei! Det må vel være romtempererte eggehviter for å få skikkelig marengs? Det er vel veldig viktig å få med i oppskrifta??

jeg lurte på om det er vaniljesukker i opskriften. eller om jeg kan ta vaniljesukker i. går det ?

Vi skal prøve denne oppskriften på skolen på matlaging! (kokkekamp) :) det blir spennende!

De var veldig gode:)!!

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet