Sjokoladeknuter


Ingenting er som duften av gjærbakst!  Heart 

Her har du noen myke boller med sjokoladefyll, som surres sammen til en vakker knute.

 

 

Jeg har her brukt fransk gjærdeig, som går ut på at mykt smør knas inn i deigen til slutt. Det gir veldig myke og saftige boller med veldig god smørsmak. Se Franske vaniljeboller og Franske kanelboller som er basert på samme gjærdeig. Deigen er lettest å lage om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

Men - du kan selvsagt lage lignende sjokoladeknuter med alle slags andre typer gjærdeiger også.  Smile 

 

 

Denne oppskriften gir ca. 30 boller.

 

Ingredienser:

♥ 50 g gjær
♥ 6 dl melk
♥ 1 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 16,5 dl hvetemel
♥ 150 g smør

Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 150 g brunt sukker
♥ 50 g kakaopulver

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Pynt:
♥ perlesukker


Fremgangsmåte:

Fremgangsmåte med kjøkkenmaskin:

Løs opp gjæren i 5 dl lunken melk (37 °C). Tilsett sammenpisket egg. Ha i sukker, kardemomme og det meste av hvetemelet. Kjør først deigen i ca. 3 minutter på lav hastighet. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i 5 minutter til. Ha i den siste desiliteren med lunken melk litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett romtemperert og mykt smør i klatter, og kjør maskinen på lav hastighet til smøret er blandet helt inn i deigen.

Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin:

Varm opp melken til den er lunken. Løs opp gjæren i melken. Tilsett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Ha i mesteparten av hvetemelet og kna til deigen er smidig og jevn. Kna til slutt inn romtemperert smør, litt av gangen, sammen med resten av melet.
 

Hev deigen i 1 time.


Fylling, forming og steking:

Rør sammen mykt smør, brunt sukker og kakao til sjokoladefyllet.

Ha litt mel på bordet og kjevle deigen ut til en stor, rektangulær leiv som er ca. 1 cm tykk. Smør på sjokoladefyllet.

Brett den ene langsiden av leiven inn mot midten og legg den andre langsiden over, slik at du får en avlang leiv som er brettet i tre lag. Skjær leiven i strimler. Snurr hver strimmel et par ganger og lag en knute av den.

Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i 30 minutter.

Pisk egget lett sammen med melk og pensle over bollene med blandingen. Dryss over perlesukker til pynt.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 10–15 minutter.

 

Mmmm... dette er deilig hverdagsluksus!
 

Tips:

♥ I stedet for disse knutene kan du lage klassiske snurrer ved å kjevle ut deigen, ha over fyllet og så rulle sammen leiven til en rull, for så å skjære rullen i skiver.  Da blir bollene lignende Sjokoladesnurrer.  Er du veldig glad i sjokolade, kan du ha kakao også i gjærdeigen og lage Sjokoladeboller med sjokoladefyll som også surres sammen i knutefasong.

♥ Jeg anbefaler deg å bruke kjøkkenmaskin når du lager denne deigen. Da går det lett å kna inn det myke smøret. Den ferdigeltede deigen skal ikke være klissete.

♥ All gjærbakst smaker aller best samme dag. Rester kan du fryse ned og tine i ovnen når lysten melder seg.

 

 

Ha en fin ny ukeSmile

 




♥ ♥ ♥ ♥

Sjokoladeknuter
Ingredienser

♥ 50 g gjær
♥ 6 dl melk
♥ 1 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 16,5 dl hvetemel
♥ 150 g smør

Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 150 g brunt sukker
♥ 50 g kakaopulver

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Pynt:
♥ perlesukker

Fremgangsmåte

Fremgangsmåte med kjøkkenmaskin:

Løs opp gjæren i 5 dl lunken melk (37 °C). Tilsett sammenpisket egg. Ha i sukker, kardemomme og det meste av hvetemelet. Kjør først deigen i ca. 3 minutter på lav hastighet. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i 5 minutter til. Ha i den siste desiliteren med lunken melk litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett romtemperert og mykt smør i klatter, og kjør maskinen på lav hastighet til smøret er blandet helt inn i deigen.

Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin:

Varm opp melken til den er lunken. Løs opp gjæren i melken. Tilsett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Ha i mesteparten av hvetemelet og kna til deigen er smidig og jevn. Kna til slutt inn romtemperert smør, litt av gangen, sammen med resten av melet.

Hev deigen i 1 time.

Fylling, forming og steking:

Rør sammen mykt smør, brunt sukker og kakao til sjokoladefyllet.

Ha litt mel på bordet og kjevle deigen ut til en stor, rektangulær leiv som er ca. 1 cm tykk. Smør på sjokoladefyllet.

Brett den ene langsiden av leiven inn mot midten og legg den andre langsiden over, slik at du får en avlang leiv som er brettet i tre lag. Skjær leiven i strimler. Snurr hver strimmel et par ganger og lag en knute av den. Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i 30 minutter.

Pisk egget lett sammen med melk og pensle over bollene med blandingen. Dryss over perlesukker til pynt. Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 10–15 minutter.

Tips

♥ I stedet for disse knutene kan du lage klassiske snurrer ved å kjevle ut deigen, ha over fyllet og så rulle sammen leiven til en rull, for så å skjære rullen i skiver. 

♥ Jeg anbefaler deg å bruke kjøkkenmaskin når du lager denne deigen. Da går det lett å kna inn det myke smøret. Den ferdigeltede deigen skal ikke være klissete.

♥ All gjærbakst smaker aller best samme dag. Rester kan du fryse ned og tine i ovnen når lysten melder seg.

Kakekategori
Allergier og preferanser

4 kommentarer

Disse så utrolig gode ut! Sjokoladevarianten av sukkerkringlene min mor bakte da jeg var liten. <3 Jeg lurer på sånn cirka hvor mange det blir?

Hei!! Elsker bloggen din, men venter i spenning på noen oppskrifter på ting man kan lage i god tid til jul!!!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift