Arkiv: august 2009

31.08.2009

"Crêpes" er berømte, ultradelikate, tynne, franske dessertpannekaker, og et enestående eksempel på fransk gastronomi! De sies å stamme fra Bretagne, men det finnes nå koselige "Crêperies" (caféer) over hele Frankrike. "Crêpes" kan fylles med mye rart, men er også veldig gode med bare littegrann sukkerdryss. Tradisjonelt brettes "Crêpes" i fire som du ser på bildet, eller rulles sammen til en lang sigar. Selveste "Crêpe"-dagen feires i Frankrike den 2. februar (dagen heter egentlig "La Chandeleur" - en katolsk og ortodoks lysmesse - som kalles "Kyndelsmesse" på norsk). Dette er dagen man ser frem til våren, lyset, renselse og en ny begynnelse. Runde, store pannekaker symboliserer solen:-)

Kategorier: Vafler/Lefser o.l.
31.08.2009

Her har du verdensberømte "Crêpes Suzette"!!! Tynne, franske pannekaker ("Crêpes") dynket i karamellisert, varm appelsinsmørsaus, pyntet med revet appelsinskall, overhelt med deilig appelsinlikør (Grand Marnier) og deretter flambert ved bordet! Opphavet er omdiskutert, men den berømte franske kokken Henri Charpentier har i sin biografi hevdet at det var han selv som kom på idéen da han i 1895 som 15-åring serverte Prinsen av Wales, senere kong Edward VII, ved "Café de Paris" i Monte Carlo. Prinsen hadde ankommet caféen sammen med en gjeng på 18 menn og en ung jente ved navn Suzette. Prinsen oppførte seg som den perfekte gentleman (historien sier at han var særdeles glad i damer). Henri var nervøs og ved en feil satte han fyr på desserten. Han skriver "It was quite by accident as I worked in front of a chafing dish that the cordials caught fire. I thought it was ruined. The Prince and his friends were waiting. How could I begin all over? I tasted it. It was, I thought, the most delicious melody of sweet flavors I had ever tasted. I still think so. That accident of the flame was precisely what was needed to bring all those various instruments into one harmony of taste... He ate the pancakes with a fork; but he used a spoon to capture the remaining syrup. He asked me the name of that which he had eaten with so much relish. I told him it was to be called "Crêpes Princesse". He recognized that the pancake controlled the gender and that this was a compliment designed for him; but he protested with mock ferocity that there was a lady present. She was alert and rose to her feet and holding her little skirt wide with her hands she made him a curtsey. 'Will you,' said His Majesty, 'change "Crêpes Princesse" to "Crêpes Suzette"?' Thus was born and baptized this confection, one taste of which, I really believe, would reform a cannibal into a civilized gentleman. The next day I received a present from the Prince, a jeweled ring, a panama hat and a cane."

Kategorier: Vafler/Lefser o.l.
31.08.2009

Tenk deg at du er i Paris. Tenk deg at du vandrer på måfå i de koselige gatene i Latinerkvarteret sammen med et menneske du er glad i. Det er en nydelig kveld og det har begynt å skumre. Så begynner du å kjenne lukten av nystekte "Crêpes" og geleider ditt følge dit lukten kommer fra: en krok ved et hushjørne hvor det står en mann og steker. Han ser veldig fransk ut. Han smiler til deg og du smiler lurt tilbake og nikker. Han heller en øse deig på en kjempestor, flat stekepanne. Det lukter bare bedre og bedre. Når kaken er ferdigstekt smører han på flytende sjokolade, bretter sammen og serverer deg den fylte pannekaken i et stykke matpapir. Mmmmmm...... Paris, je t'aime!

Kategorier: Vafler/Lefser o.l.
30.08.2009

Mmmm og Mmmmm og Mmmmmmmm og MMMmm... så UTROLIG DEILIG KAKE!!!

Kategorier: Sjokoladekaker
28.08.2009

5 om dagen kan inntas på mange herlige måter!!! Her har du en lett og luftig fromasjkake med søt marengsbunn og fruktig fromasj som inneholder masse biter av frisk frukt og mørk sjokolade.

Kategorier: Fromasjkaker
26.08.2009

Ja, alle ønsker vi oss vel suksess i kjærlighetslivet, hva vi nå enn måtte legge i det... Her holder vi oss til gode kaker og definerer "Kjærlighetssuksess" enkelt og greit som "Suksesskake" bakt i hjerteform. Vakker og utrolig deilig kake!

Kategorier: Nøttekaker
25.08.2009

En sommer er forbi - og det kan kanskje av og til være like greit... Høsten er multetid i fjellet, og da kan du lage denne deilige bløtkaken! I tillegg til å være fylt og pyntet med jordbær og multer er kaken pyntet med kiwi og blåbær. Resultatet blir en utrolig fargerik og vakker kake! (PS: Og du blir glad av både farger og konjakk...:-))

Kategorier: Bløtkaker
24.08.2009

"Nyt livet. Det er kortere enn du tror." (Kinesisk visdomsord.)

Ja, vær litt snill med deg selv og kos deg!

Denne luksuskaken er ikke stor, men vakker og veldig deilig! Serveres gjerne med et glass kjølig og søt, musserende vin;-)

Kategorier: Andre festkaker
24.08.2009

"Kunsten å være lykkelig består i gjøre sine gleder enkle." (Kinesisk visdomsord.) Disse kule småkakene er morsomme å spise og verdens enkleste å lage!

Kategorier: Småkaker
23.08.2009

Deilig, duftende hvetebrød med stilig flettepynt! Kaken fylles med eplemos og pyntes med melisglasur og krokan eller hakkede nøtter.

Kategorier: Gjærbakst o.l.

Sider

Tweet