Brente mandler

Brente mandler

23.12.2006
Brente mandler

Ingredienser

250 g mandler
250 g sukker
2,5 dl vann
75 g smør

Fremgangsmåte

Ha mandler, sukker og vann i en kjele (gjerne med teflonbelegg) og la det småkoke i 1,5 time, eller til mandlene er tørre og grå. Bruk en tresleiv eller liknende til å røre av og til. Sukkeret skal bli kornete og hardt, og noe vil ha festet seg på mandlene.

Tilsett smøret og la det smelte sammen med sukkeret i ca 10 min. Sukkeret vil da bli som flytende, gyllenbrun og blank karamell. Rør hele tiden.

Ha bakepapir på en stekeplate. Hell mandlene og karamellen på platen (pass på så du ikke brenner deg). Bruk to gafler og skill mandlene litt fra hverandre. Avkjøl.

Brekk mandlene fra hverandre når karamellen har stivnet.

Tips

"Brente mandler" oppbevares i tett boks eller på glass.

23.12.2006
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

22 kommentarer

Hei sveis. Takk for fine oppskrifter. Skal mandlene småkoke med eller uten lokk? Hilsen Stine.

Hei Stine:) Jeg pleier ikke bruke lokk her.

For å utdype "jeg pleier ikke bruke lokk". Det er tydelig at noen ikke vet hva de gjør og hvorfor. Ikke misforstå! Du må for all del holde lokket unna! Hele vitsen i dette tilfellet er at man vil ha vannet til å fordampe, slik at du sitter igjen med brente mandler dekket i sukker. Lokk vil bare gjøre at mye av vannet kommmer tilbake i blandingen, og dermed forlenger koketiden, og forringer smaken.

Jeg forslår at du googler oppskrifter på brente mandler, da det er for mye feil denne til at det er noe vits å korrigere.

Heia
Kor mange grader har du på når du har den ståanes så lenge på?
Har sånn komfyr me 1-6 knott som man virir på sekkert et teit spm, men har aldri laga det før

Ikke la dem stå så lenge, dette er bare sludder. Sannsnyligvis har hun tatt oppskriften fra noen andre, men "gjøre den til sin egen". Ha dem på middels varme og bruk 10-15 minutter. Langt bedre resultat! ca 4 på dine knotter vil jeg gjette på.

er dette slike brente mandler som ligner på de en får kjøpt på gaten? Litt ru overflate? :)

Hei. Kan man bruke margarin istedenfor smør?

Det er klart du kan! Du kan også bruke sesamfrø i stedet for mandler og mel i stedet for sukker. Resultatet blir neppe bra, men hvis du gjerne vil bytte ut tilfeldige ingredienser med noe helt annet så prøv det gjerne.

Bare smør er smør, og selv om slankefanatikere ikke vil innse det, så har det ikke bare med smak og sunnhet å gjøre. Prøv et kjapt internettsøk innimellom aspargesdippingen, så lærer du nok etter hvert hva som er forskjellen og egenskapene til begge produkter.

Å prøve å gjøre noe som består av 50 sukker sunnere ved å dytte i margarin er litt som å velge det grove pølsebrødet, når du bestiller en ostepølse med rekesalat.

Det synes jeg var et lite hyggelig svar. Det kan jo tenkes at hun/noen som skal spise dette ikke tåler melk f.eks... ;)

Hei.
prøvde å lage disse i går kveld, men opplevde at smøret skilte seg ut på slutten. Etter å ha blandet i smør og rørt i 15 min måtte jeg skru opp varmen litt for å få det til å smelte..... hva kan jeg ha gjort feil.... kan det være at jeg brukte margarin og ikke smør?

Hei. Jeg bruker en jerngryte til brente mandler. Først blander jeg sukker og vann og la det begynne å syde/koke, har opp i mandlene og rører rundt - vannet fordamper og sukkeret "tørker" ut og legger seg på mandlene. (har plata på ca. 7 av 10 - induksjon) og rører hele tiden med tresleiv.

Sukkeret vil da smelte og legge seg rundt mandlene. Når det knepper i mandlene er de ferdige, ta tilsetter jeg en teskje meierismør - rører rundt, så på bakeplate med bakepapir.
Til slutt tar jeg en liten klype maldonsalt som jeg smuldrer mellom fingrene og strør over noen av mandlene for variasjon.
Lykke til!

Husk at margarin er IKKE smør. Det er dessverre en misoppfatning i befolkningen at dette er det samme. Margarinprodusentene har virkelig gjort en god markedsføringsjobb! Men for guds skyld, ikke la din uvitenhet gå utiver andre. Står dt smør så bruker du smør, stør det planteolje, så bruk gjerne margaring. Lykke til videre!

Har du røyka mandler ? Trenger ikke koke i 90 minutter !

Det er helt korrekt! det holder med et kvarters tid!

Hei. Mener virkelig ikke å være kjip her nå, men dette er ikke en spesielt god/riktig oppskrift eller forklaring. For det første alt for mye sukker! Jeg bruker 150 gr. til 500 gr mandler. Og til dette kun 1,5 dl vann. Det lønner seg også å riste nøttene først. Jeg rister på 140 grader i 20 min., men har også sett 200 i 8-10 min. I tillegg som nevnt over det tar langt i fra 1,5 t. Man må også røre konstant. Og hvis man ser på bildet ditt så er de ikke karameliserte nok heller dessverre. Når de ser slik ut skal man røre i enda noen minutter, og etterhvert får de den fine fargen vi alle kjenner. Mener virkelig ikke å være kjip som sagt. Kun ment som tips. Har brukt oppskrifter fra deg tidligere, og jeg er veldig glad for slike blogger :-)

Veldig bra tips Jeanette. Ikke vær redd for å komme med forbedringer og tips! Jeg lagde oppskriften slik den står først. Jeg vet det er min skyld at jeg bare valgte en oppskrift og ikke sammenliknet litt på forhånd. Men etter å ha lett litt ekstra er tipsene dine akkurat det som mangler. Så søk på google, så finner man ordentlige oppksrifter på brente mandler!

Hei, Kristine.
Veldig fin blogg! Matinteressen i folket holdes oppe av ildsjeler som deg selv! Men vær så snill og ikke villede publikummet ditt. Det du lager er kjempegodt, men kalles ikke brente mandler. Dette er en Tyrkisk variant de kaller "Kavrulmuş Değil". Dette betyr noe slikt som "smeltede mandler".

Forskjellen ligger i at sukkeret her smelter, og krystalliserer seg. Mange foretrekker denne typen mandler, fordi sukkeret ikke blir så hardt som ved enkelte karamellisrte mandler. Unnder er det gjengit ten originaloppskrift på dette. Det vikitgste er at man forsøker, og jeg vil ikke fokusere på det som er galt i oppskriften din. Den vil sikkert fungere for noen. Men det er viktig at vi alle lærer av hverandre, og her er mine tips til de som vil lage den gode tyrkiske forretten(!)

Dersom du vil kan du riste dem i ovnen på forhånd. Da er det bare tull og ha dem så lenge som oppskriften sier, det hold eri massevis med 180 grader i 10 minutter.

Fortsett å legge ut opskrifter KRistine, det er ingen skam å endre dem når du ser at det blir feil! Og vet du ikke hva du driver med så spør noen du kjenner. Så blr resultatet perfekt hver gang! Bedre lykke neste gang.

Hva har du i?
200 g mandler
200 g sukker
1 dl vann

Hva gjør du?
Ha sukker i en panne eller gryte, og tilsett vannet slik at alt sukkeret blir vått.
La dette koke ned til vannet begynner å fordampe.
Hell mandlene i gryta/stekepanna og rør hele tiden. Dette tar ca 5-10 minutter.
Når alt vannet er fordampet og det begynner å tykne, fortsett litt til.
Når sukkeret krystalliserer seg og mandlene 'tørker' er de klare.
Hell mandlene over på bakepapir og skill dem. Dette går lett da de nå er tørre og fine.

Hei, jeg brukeroppskifta til Sjuve, men fortsetter med oppvarmingen til sukkeret går fra tørt til de glaserer mandlene. Bruker ei jernpanne og må passe meg på slutten da det kan sprute ut av panna og på hendene mine når jeg rører. Smaken til folk er forskjellig og jeg endret fort min mors tørre mandler til mine blank glaserte. De tørre synes for meg å være halvferdige.....god jul

Prøvde oppskriften til punkt og prikke. Mandlene ble veldig gode de, men bløte og med et sukker som ikke stivnet nok rundt de. De går nok ned uansett :-) Takk for en fin blogg forresten, ostekaka med gelelokk er favoritt på jobb og hjemme, en gjenganger!

Skal lage 2000 mandler til et julemarked, hvor mange mandler (ca) er denne oppskriften?

Hei!
Når jeg prøvde denne oppskriften ble ikke sukkeret mitt krytallisert. I stedet kokte vannet inn til en brun, og etterhvert svart, tyktflytende suppe. Helt uspiselig, desverre. Hva kan ha gått galt?

Altså.. Jeg har mandlene i stekeovn først på 180° i fem til ti minutter (pass på så de ikke blir brent)
Imens har jeg sukkeret og vannet i en stekepanne eller gryte, på middels varme, og når alt sukkeret er smelta/oppløst har jeg mandlene i.
Så rører jeg ofte, etterhvert vil mandlene se helt gråhvite ut og alt er helt tørt.. Og det er da er det viktig å røre og røre konstant - etter en god stund karamelliserer sukkeret seg igjen og man får blanke fine mandler. Pass på varmen :)

SÅ tar jeg de av varmen, tilsetter smør og litt salt, og har over på stekebrett og lar de kjølne...

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter