Clementine Cake

Clementine Cake

27.01.2014

 

I januar er det fortsatt bugnende hyller med klementiner i matbutikkene. En spennende måte å bruke dem på er å lage denne friske Klementinkaken. Her kokes klementinene i 2 timer før de moses hele og blandes inn i deigen. Malte mandler erstatter hvetemel i denne kaken, så kaken er naturlig glutenfri. Kaken serveres gjerne med søt krem, men aller helst med gresk yoghurt og brunt sukker. Crème fraîche med brunt sukkerdryss funker også veldig bra!

Og et lite glass dessertvin - ja takk!

 


Denne type sitrus- og mandelkake er typisk for land som Marokko, Hellas og i Midt-Østen. Den har blitt gjort kjent av Nigella Lawson, som inkluderte oppskrift på denne kaken i sin berømte bok "How to Eat - The Pleasures and Principles of Good Food".

Nå florerer kaken på alle slags matblogger, og er spesielt populær ved jule- og vinterstid. Men opprinnelsen til kaken ligger altså i eksotiske orienten, med palmesus, solnedganger, 1001 natt og historiske røtter langt tilbake i tid.

Kult å tenke på, synes nå jeg!  Smile

 

 

Ingredienser:

♥ 375 g klementiner (4-5 stk, se tips)
♥ 6 egg
♥ 225 g sukker
♥ 250 g mandler (se tips)
♥ 1 toppet ts bakepulver

Pynt:
♥ melisdryss


Fremgangsmåte:

Legg klementinene i en kjele og fyll opp med kaldt vann så klementinene blir helt dekket. Kok opp og la så mandarinene småkoke i ca 2 timer. De skal da være helt bløte. Avkjøl klementinene såpass at du klarer å ta i dem. Skjær vekk stilk, del klementinene i to og fjern eventuelle stener. Ha så klementinene (med både skall og fruktkjøtt) i en food processor og kjør til du får en tykk mos.

Pisk opp eggene i en bolle med en stålvisp. Bland i sukker, malte mandler og bakepulver. Vend så i klementinmosen.

Ha deigen i en rund form (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen.

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca 50-60 min. Dekk til kaken med et stykke bakepapir etter ca 40 min steketid for å unngå at kaken blir for mørk på toppen.

Avkjøl kaken i formen før den tas ut av formen. Dra av bakepapiret fra undersiden og flytt kaken over på et fat.

Sikt over melis til pynt.

 

 

Utrolig saftig kake, selv om den er helt uten smør og mel!

 

 

Tips:

♥  375 g klementiner tilsvarer som sagt 4-5 stykker, litt avhengig av størrelse. Det kan være greit å veie opp så du får eksakt mengde og helt riktig konsistens på kaken. Bruk helst økologiske klementiner hvis du får tak i - best å unngå sprøytemiddelet siden skallet også skal brukes i denne kaken.

 

 

♥ Det at man bruker klementinene i sin helhet inklusive skallet, gir en nokså markant sitrussmak. Det er derfor veldig godt med melisdryss for å unngå bitterhet i smaken. Server med pisket krem, gresk yoghurt eller crème fraîche og brunt sukkerdryss som nevnt innledningsvis.

♥ Jeg har brukt mandler som jeg har malt i food processor. Det gir litt grovmalte mandler i kaken. Det går også veldig bra å bruke finmalte mandler eller ferdigkjøpt mandelmel, og du unngår da nøttebiter i kaken.

 

 

Jeg forbinder denne kaken veldig med min mamma. Ikke bare elsket hun å se på alle matprogrammene til Nigella, men hun var helt spesielt glad i smaken av appelsin. Engelsk appelsinmarmelade fantes i kjøleskapet i flere varianter. Og hun tigget meg om å lage denne kaken til henne gang på gang!  Så liker du smaken av engelsk appelsinmarmelade, vil du garantert falle pladask for denne kaken her... Smile

 

Med få ingredienser lager du en helt

Utsøkt kake!

 

 

♥ ♥ ♥ ♥

Clementine Cake

Ingredienser

♥ 375 g klementiner (4-5 stk, se tips)
♥ 6 egg
♥ 225 g sukker
♥ 250 g mandler (se tips)
♥ 1 toppet ts bakepulver

Pynt:
♥ melisdryss

Fremgangsmåte

Legg klementinene i en kjele og fyll opp med kaldt vann så klementinene blir helt dekket. Kok opp og la så mandarinene småkoke i ca 2 timer. De skal da være helt bløte. Avkjøl klementinene såpass at du klarer å ta i dem. Skjær vekk stilk, del klementinene i to og fjern eventuelle stener. Ha så klementinene (med både skall og fruktkjøtt) i en food processor og kjør til du får en tykk mos.

Pisk opp eggene i en bolle med en stålvisp. Bland i sukker, malte mandler og bakepulver. Vend så i klementinmosen.

Ha deigen i en rund form (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen.

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca 50-60 min. Dekk til kaken med et stykke bakepapir etter ca 40 min steketid for å unngå at kaken blir for mørk på toppen.

Avkjøl kaken i formen før den tas ut av formen. Dra av bakepapiret fra undersiden og flytt kaken over på et fat.

Sikt over melis til pynt.

Tips

♥  375 g klementiner tilsvarer som sagt 4-5 stykker, litt avhengig av størrelse. Det kan være greit å veie opp så du får eksakt mengde og helt riktig konsistens på kaken. Bruk helst økologiske klementiner hvis du får tak i - best å unngå sprøytemiddelet siden skallet også skal brukes i denne kaken.

♥ Det at man bruker klementinene i sin helhet inklusive skallet, gir en nokså markant sitrussmak. Det er derfor veldig godt med melisdryss for å unngå bitterhet i smaken. Server med pisket krem, gresk yoghurt eller crème fraîche og brunt sukkerdryss som nevnt innledningsvis.

♥ Jeg har brukt mandler som jeg har malt i food processor. Det gir litt grovmalte mandler i kaken. Det går også veldig bra å bruke finmalte mandler eller ferdigkjøpt mandelmel, og du unngår da nøttebiter i kaken.

27.01.2014
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

6 kommentarer

Hei, ønsket bare å si at bloggen din er flott!
Men jeg savnet "Translate" - mulighet på siden din;) - vi som leser bloggen din legger ut dine bidrag på Pinterest.. og der er det interesse - men da stopper det hvis det ikke er mulig
å oversette.
Masse hilsen mayK

Takk:) Jobber med oversettelse av all tekst, men det tar tid. Skal se om jeg får på plass en Google translate funksjon i mellomtiden:)

Hei
Jeg laget denne kaken i dag. Jeg brukte 24 cm form, og den ble helt full. Jeg pisket egg og sukker nesten til eggedosis, det har vel noe å si på volumet. Hva blir egentlig forskjellen på å bare røre eggene sammen og blande i resten mot å piske eggedosis? Har ikke smakt kaken enda. Takk for en kjempefin blogg!

Kaken blir mer kompakt når du ikke pisker eggedosis. Det var nok luften i eggedosisen som gjorde at deigen din fikk for mye volum til formen på 24 cm. Smaken bør imidlertid ikke bli så veldig annerledes. Håper du ble fornøyd med kaken din likevel og takk for hilsen, Karin :)

Hei, tenker å bake denne kaken noen dager før den skal spises,- er den grei å fryse?

Hei, går det fint og erstatte mandler med mel ?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter