Kokosboller

Kokosboller

23.04.2010
Kokosboller

Ingredienser

2 dl vann
4 dl sukker
8 plater gelatin
1 dl kokende vann
2 ts vaniljesukker

Sjokoladetrekk (se tips):
400 g kokesjokolade
300 g lys kokesjokolade

Pynt:
kokos
--
eventuelt tynne vaffelkjeks (se tips)

Fremgangsmåte

Kok opp 2 dl vann og sukkeret i en kjele. La dette småkoke til sukkerlake i ca 10 min.

Bløtlegg imens gelatinplatene i kaldt vann i 10 min. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs de opp i 1 dl kokende vann.

Ha både sukkerlaken og gelatinoppløsningen i en bolle og pisk kraftig med elektrisk mikser i 10-15 min. Det skal da ha blitt en kald, tykk, stiv og hvit marengsmasse.

Lag runde topper som settes på bakepapir med to spiseskjeer. Vær litt rask, ellers stivner marengsmassen mens du holder på. Legg bakepapiret med skumbollene på et brett og sett dette i kjøleskapet i et par timer (eller over natten), slik at bollene stivner og blir helt kalde.

Løsne kokosbollene så fra bakepapiret. Dette går lettere om du fukter fingrene med kaldt vann. Hvis du vil ha kjeksbunn på kokosbollene kan du legge dem på vaffelkjeksene og skjære rundt kanten med en skarp kniv. Kokosbollene er så klebrige at de raskt limer seg fast til kjeksen.

Smelt sjokoladen i en bolle over vannbad. Ha kokos klart i en flat suppeskål eller lignende.

Dypp kokosbollene raskt i den smeltede sjokoladen så de blir jevnt dekket. Rull dem deretter i kokos eller dryss over kokos med fingrene. Sett bollene i kjøleskapet til avkjøling til sjokoladen har stivnet.

Tips

Jeg liker veldig godt kjeksbunn på kokosboller. Da blir de heller ikke så klissete å spise. Et godt tips er tynne glutenfrie vaffelkjeks, som fås kjøpt blant annet hos ICA Maxi. Jeg brukte disse da jeg lagde "Kokosbollene" på bildet. Disse vaffelkjeksene er perfekt tynne og fester seg raskt til kokosbollene.

Det er nødvendig med nokså store mengder sjokolade til glasuren for at det skal bli nok til å dyppe kokosbollene i den. Glasuren blir ikke stiv nok om du tynner ut sjokoladen med delfiafett, så det skal bare være ren sjokolade.

Eventuelle rester av smeltet sjokolade kan blandes med litt forskjellige typer nøtter (f.eks. cashewnøtter og pistasjnøtter) og tørket frukt (f.eks. tranebær og rosiner). Lag små topper på bakepapir med to teskjeer og sett i kjøleskapet. Deilig sjokoladekonfekt!

"Kokosboller" er holdbare lenge i kjøleskapet.

23.04.2010
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

22 kommentarer

jeg lurer på når skal vaniljesukkeret oppi?

Regner med på der det står sukkeret skal oppi

Jeg har ikke den erfaringen med delfiafett at det ikke stivner. Jeg har alltid brukt det. Er kjempefornøyd da kun sjokolade blir et veldig tykt lag.
Åh, så godt det er med skumboller! :D

Hei,
hvilken mengder bruker du med sjokolade og delfiafett da?
for d same tenkte eg au på å bruke delfiafett...

På forhånd takk :)

kan kokosbollene fryses?

Jeg lurer også på om kokosbollene kan fryses? I flere andre oppskrifter jeg har lest så kan de det, men kan akkurat disse det?:)

Hvorfor ikke sprøyte massen rett på kjeks og så på kjølig sted? har jeg gjort mange ganger, så slipper man klisset med å få sjokolade på boller uten kjeks.. I tillegg er mitt beste tips når sjokolade skal påføres, at en bruker en liten øse og øse over bollen.. dypping har i allefall blitt grisete for meg.

Hei,

viss du leser gjennom tips ho kjem med angående oppskrifta så stend der at ho liker veldig godt kjeksbunn, for da blir det ikkje så klissete, og at ho bruker glutenfrie vaffelkjeks.
Kan væra verd å lese heile/alt ho he skrive under oppskrifta fyri ein setter i gang.

Hei. Kan være greit å skrive at veskene må bli litt kald før man begynner å piske, for jeg pisket rett etter veskene var ferdig og da var massen fortsatt flytende etter å ha pisket i 15min.

Hei,

eg he akuratt gjenge etter denna oppskrifta, for meg gjekk det heilt greitt å piske når sukkelake, og gelantinen va varm, og etter 15 min var den ikkje verken flytende el varm.

Hei Kristine,
og God Jul og Godt Nytt år!

takk for at du delte denne oppskrifta,
eg he akuratt nå satt mine til avkjøling i kjøleskåp,
og har så langt lyktes.

Sjølv valgte eg å bruke mariekjeks istedet for vaffelkjeks,
og det gjeng vel greitt det au :)

Å dette er min fyste gong eg prøvar å lage kokosboller,
så dette trur eg vil bli ein ny slager her heime i jula nå i år ;)

Mvh
Hanne

det var veldigått og dobla oppskrifta

Funker veldig bra å bruke ritzkjeks som bunn. Dyppet kjeksen først i sjokolade, lot den stivne, og sprøytet så på marengsmassen. Søtt og salt :-)

Jeg har problemer med att toppene sukkrer se etterpå. Har det noe med temperaturen di står oppbevart i etterpå ?

Vi pleier å fryse ned kokosbollene når sjokoladen er stivnet. Da slipper man problemet med at de sukrer seg... De tiner vldig raskt

Jeg bruker kokesjokolade, delfiafett, og syltevoks. :) Da sovner sjokoladen raskt :) Jeg har også et par ts med vaniljesukker i kokosbolle massen..

Da *stivner*

Hei

Lurer fælt på hvordan det blir marengsmasse uten eggehviter??

Denne oppskriften mangler en del ingredienser. Jeg vil anta at med "marengsmassen" at du mener det skal være eggehviter i dette, men det står ikke i ingrediensene og fremgangsmåte.

Hvordan oppbevare de best mulig og når skulle egentlig vaniljesukker i?

Skal det ikke være eggehvite i marengsmassen?

Takk for tipset om frysa kokosbollane for å unngå at dei sukrar seg. Skal prøvst snart.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter