Luciaboller

Luciaboller

12.12.2004
Luciaboller

Ingredienser

50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
250 g kesam
2 dl sukker
2,5 - 5 g safran
1,5 liter hvetemel (evtl litt mer)

Pensling:
1 egg

Pynt:
rosiner

Fremgangsmåte

Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melk i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Knus safranen i morter, eller knus den litt ved å gni den mellom fingrene (du kan eventuelt også knuse den i morter sammen med 1 sukkerbit). Ha safranene i resten av smørmelken. Ha safranmelken, kesam og sukkeret i gjærblandingen. Rør blandingen jevn med en stålvisp. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 40 min.

Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig. Bruk eventuelt litt ekstra hvetemel hvis deigen virker klissete. Form "Luciaboller" i fasongen som du ser på bildet og sett dem på bakepapirkledde stekeplater. La bollene etterheve godt.

Stikk rosiner i bollene til pynt og pensle til slutt over bollene med sammenpisket egg. Stek "Luciabollene" på midterste rille i ovnen ved 225°C i 10 min.

Tips

"Luciabollene" er fine å fryse, så disse kan du lage i forveien og f.eks. tine opp til frokosten den 13. desember.

- -

SANKTA LUCIA

"Svart senker natten seg i stall og stuer.
Solen har gått sin vei, skyggene truer
Inn i vårt mørke hus stiger med tente lys
Sankta Lucia, Sankta Lucia

Natten er mørk og stum. Med ett det suser
i alle tyste rom som vinger bruser
Se på vår terskel står, hvitkledd med lys i hår
Sankta Lucia, Sankta Lucia"

12.12.2004
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter