Sitronlussekatter

Sitronlussekatter

12.12.2010
Sitronlussekatter

Ingredienser

2,5 dl + 2 dl H-melk
50 g gjær
1,5 dl + 2,5 dl sukker
360 g + 780 g hvetemel
250 g kesam
1 egg
150 g smør
2 ts salt
1 gram knust safran (2 poser)
3 ss revet sitronskall

Pynt:
1,5 dl lyse sultanarosiner
saft fra 1 sitron
saft fra 1 appelsin

Fremgangsmåte

Varm opp 2,5 dl melk til lunken og løs opp gjæren i dette. Tilsett 1,5 dl sukker og 360 g hvetemel. Elt dette til en smidig deig i kjøkkenmaskinen (ca 5 min). La deigen heve lunt i 40 min.

Bland 2 dl romtemperert melk, 2,5 dl sukker, kesam, egg, mykt smør, salt, revet sitronskall og safran i den forhevede deigen. NB! Du trenger en stor bakebolle for dette er en stor deig! Tilsett så resten av melet (men spar litt til utbakingen). Elt deigen med kjøkkenmaskin (ca 10 min) på nytt og hev i ytterligere 30 min.

Ha lyse rosiner i en liten kjele sammen med sitron- og appelsinsaft. Kok opp og ta kjelen av platen. La rosinene stå og trekke til blandingen er kald.

Form deigen til lussekatter som legges på bakepapirdekkede stekeplater. La bollene etterheve i 15 min.

Pensle over med sammenvispet egg. Pynt med bløtlagte rosiner eller dryss over perlesukker. Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 10-12 min, til de er gyldne.

Tips

Dette er som nevnt en stor porsjon deig som gir ca 60 stk Lussekatter. Oppskriften er hentet fra det supre matbladet Spis Bedre (desember 2010).

Baker du bollene dagen før Luciadagen, bør du pakke dem godt inn i plast så de holder seg myke. Ellers er den beste måten å oppbevare bollene å fryse dem ned og tine dem et par timer før servering. Varm dem gjerne opp et par minutter i ovnen, så smaker de som nystekte!

12.12.2010
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter