Sommerboller

Sommerboller

16.06.2005
Sommerboller

Ingredienser

Gjærdeig:
50 g gjær
125 g smør
5 dl melk
1 egg
1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
ca 1,5 liter hvetemel

Fyll 1:
50 g smør
3 ss sukker
2 ss kanel

Fyll 2:
3 dl stivt bringebærsyltetøy

Pynt:
3 dl melis
1-2 ss vann
mandelflarn

Fremgangsmåte

Smelt smør og bland med melken. Varm smørblandingen til den er lunken (37°C). Smuldre gjæren i en bakebolle og løs den opp i en del av smør- og melkeblandingen. Tilsett resten av væsken og sammenpisket egg. Bland så i sukker, kardemomme og mesteparten av melet. Elt deigen godt og hev til dobbelt størrelse (ca 60 min).

Del deigen i 2 emner. Ha resten av melet på bakebordet og kjevle ut hvert emne til rektangulære leiver på ca 25x40 cm. Smør over mykt smør og strø jevnt over med sukker og kanel. Rull leivene sammen fra langsiden. Skjær hver rull i ca 2 cm tykke skiver (ca 10 stk fra hver rull). Sett skivene på stekeplater dekket med bakepapir. Trykk dem litt større og flatere med hendene. Etterhev bollene i 20 min.

Lag en nokså stor og dyp fordypning med fingrene i midten av hver bolle og fyll med en klatt (ca 1 ss)bringebærsyltetøy (se tips).

Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 10-15 min. Avkjøl bollene helt før du pynter dem med litt tykk melisglasur og drysser over lett knuste mandelflarn.

Tips

Ikke bruk for tyntflytende bringebærsyltetøy - da renner syltetøyet bare ut av bollene. Hvis du synes at for mye av syltetøyet har "forsvunnet" under stekingen, kan dette repareres: Legg på litt ekstra rett etter at bollene er tatt ut av ovnen og stek i et par minutter til.

"Sommerboller" er kjempefine å fryse.

16.06.2005
Kakekategori: 
Sesong: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter