Veitlegrøt

Veitlegrøt

22.01.2013

 

Hei!

I dag vil jeg gjenopplive en gammel klassiker, som mange av dere unge kanskje aldri har hørt om en gang!

En gammeldags, norsk "Veitlegrøt" er en semuljegrøt som serveres med rosiner og kanel.

Deilig tradisjonsrik dessert!

 

Ingredienser:

♥ 1 liter H-melk
♥ 100 g semuljegryn
♥ 160 g smør
♥ 160 g sukker

Servering:
rosiner
kanel

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melken i en kjele. Ha semuljegryn i en bolle og rør ut litt og litt med nok melk til at det blir en tynn suppe (se tips). Ha dette i resten av melken og rør blandingen jevn. Kok opp og la grøten småkoke 5-10 minutter. Rør hele tiden så grøten ikke svir seg i bunnen av kjelen.

Rør sukker og smør oppdelt i klatter inn i grøten mens den småkoker, så sukkeret og smøret smelter inn i grøten.

Når grøten er ferdig, skal den vispes lett og luftig.

"Veitlegrøten" fylles i dessertskåler og drysses med sukker for å hindre snerk.

Dryss på kanel og rosiner.

 

 

Tips:

Det er viktig at semuljegrynene blandes litt og litt med melken for at du skal få en jevn og klumpfri grøt. Har du alt sammen rett i kjelen med melken, vil grynene lett klumpe seg sammen og det blir vanskelig å få en fin konsistens på grøten.

"Veitlegrøt" smaker best samme dag den er laget.

Uten kanel og rosiner er dette en glimrende grøt å gi til små babyer!

 

Både store og små blir mette og fornøyde rett og slett. Smile

 

♥ ♥ ♥ ♥

Veitlegrøt

Ingredienser

1 liter H-melk
100 g semuljegryn
160 g smør
160 g sukker

Servering:
rosiner
kanel

Fremgangsmåte

Kok opp melken i en kjele. Ha semuljegryn i en bolle og rør ut litt og litt med nok melk til at det blir en tynn suppe (se tips). Ha dette i resten av melken og rør blandingen jevn. Kok opp og la grøten småkoke 5-10 minutter. Rør hele tiden så grøten ikke svir seg i bunnen av kjelen.

Rør sukker og smør oppdelt i klatter inn i grøten mens den småkoker, så sukkeret og smøret smelter inn i grøten.

Når grøten er ferdig, skal den vispes lett og luftig.

"Veitlegrøten" fylles i dessertskåler og drysses med sukker for å hindre snerk.

Dryss på kanel og rosiner.

Tips

Det er viktig at semuljegrynene blandes litt og litt med melken for at du skal få en jevn og klumpfri grøt. Har du alt sammen rett i kjelen med melken, vil grynene lett klumpe seg sammen.

"Veitlegrøt" smaker best samme dag den er laget.

22.01.2013
Desserter: 
Allergier og preferanser: 

2 kommentarer

Denne oppskriften har i overkant mye smør og sukker i forhold til den "vanlige" veitlagrautoppskriften fra Hardanger. 100 g smør og 100 g sukker holder lenge, mener jeg (og er det den gamle oppskriften jeg har oppgir).

Oppskriften ovenfor samsvarer ikke med våre tradisjoner i indre Hardanger når det gjelder ingredienser. Den jeg/vi bruker inneholder : 2 liter heilmelk + en skvett (1 dl) matfløte), 1/2 tskj. kardemomme, 180 gr. usalta smør, 150-155 gr. semuljegryn, 170 gr. farin. ---- Kok opp melk,kardem. og smør - rør hele tiden. Dryss i semuljegryn og farin , Rør-rør rør uten opphold. Kokes ca. 15 min.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter