Sjokoladepavlova i langpanne


DEN ULTIMATE FESTKAKEN!

Dette er en langpanneversjon av Pavlova, som er den perfekte selskapskaken!

 

Marengsbunnen er her tilsatt kakaopulver og hakket melkesjokolade, som gir DEILIG SMAK!

Du kan lage bunnen klar flere dager før servering hvis du ønsker det. På serveringsdagen dekker du marengsbunnen med masse pisket krem og dynger på med frukt og bær av hjertens lyst! Jeg elsker kombinasjonen av klassiske bær som blåbær, bringebær, bjørnebær og jordbær sammen med litt mer eksotiske smaker av kiwi, druer og granateple!

 


Det fine med Pavlova er at den slett ikke er så mektig siden marengsbunnen jo ikke inneholder noe fett. Den piskede kremen er det eneste som fyller litt opp, men alle bærene og frukten gjør at kaken likevel virker lett og frisk.

 

Denne kaken slo raskt an da jeg postet dette bildet på Instagram og Facebook.
 

Instagram: @kristine_lifeissweet


Festens mest populære kake!

 

 

Se også Pavlova i langpanne og mange andre varianter av Pavlova her på Det søte liv!

 

Ingredienser:

♥ 8 eggehviter
♥ 400 g sukker
♥ 1 ts vineddik
♥ 3 ss maisenna
♥ 3 ss kakao
♥ 150 g melkesjokolade

Fyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 5 ts vaniljesukker

Pynt:
♥ friske bær og fruktbiter (se tips)
♥ høvlet sjokolade

 

Fremgangsmåte:

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Pisk lenge (ca 20 min) med mikser til du får en tykk og stiv marengs.

Sikt sammen maisenna og kakaopulveret. Hakk melkesjokoladen fint.

Vend forsiktig eddik, kakao-/maisennapulveret og den hakkede sjokoladen i marengsen (se tips).

Ha marengsen i en stor langpanne (ca 30x40 cm) som er dekket med bakepapir. Form marengsen til en tykk, firkantet kake. Marengsen skal altså ikke smøres helt utover til kantene av langpannen, men formes på frihånd til en tykk, firkant. Lag gjerne en fordypning på midten av kaken (der du plasserer mesteparten av fyllet etterpå.) Marengskaken vil flyte littegrann utover under stekingen, så det er lurt å ikke legge marengsen i et for tynt lag.

Sett kaken midt i ovnen som er forvarmet til 180°C. Skru temperaturen ned til 150°C straks kaken er satt inn i ovnen. Stek kaken i ca 1,5 time (denne kaken trenger litt lenger steketid enn en vanlig, rund pavlova). Skru av varmen og la kaken stå i ovnen til den er helt kald.

Flytt den stekte kaken forsiktig over på et stort, firkantet fat.

 

 

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Fordel kremen på toppen av kaken.

Pynt med masse friske bær og eksotiske fruktbiter!

Dryss over høvlet sjokolade til slutt.

Jeg brukte en variant ferdighøvlet sjokolade som inneholder både hvit sjokolade, melkesjokolade og mørk sjokolade.

 

 

Tips:

♥ Stusser du ved at det skal være eddik i marengsen? Ikke fall for fristelsen å droppe den. Eddik er en viktig ingrediens, som sørger for at marengsbunnen får den rette, myke og litt seige konsistensen. Det er det samme om du bruker vineddik, balsamicoeddik eller annen type eddik.

♥ Det er viktig at eddik, kakao-/maisennablandingen og hakket melkesjokolade kun vendes helt forsiktig inn i marengsen. Ikke bruk elektrisk mikser til det! Da risikerer du at marengsen blir tynnere i konsistensen igjen og du får ikke en høy og flott marengskake. Jeg bruker kun slikkepotten og vender ikke rundt mer enn helt nødvendig for å få alt blandet i marengsen.

♥ Jo stivere marengs du pisker, jo mindre vil marengsbunnen flyte utover under steking.

♥ Marengsbunnen kan oppbevares tørt i flere dager. Kaken bør spises samme dag den er pyntet for å unngå at den blir bløt og slik at den piskede kremen smaker helt fersk.

♥ Du kan pynte med bær og fruktbiter som du liker best. Jeg ble veldig fornøyd med kombinasjonen jeg brukte på denne kaken, som var 200 g blåbær, 100 g bringebær, 100 g bjørnebær, 400 g jordbær, 2 kiwi, 10 røde druer og 1 granateple. Bruk kun ferske bær. Bær som har vært frosne blir for rennende oppå kaken.

 

 

Fantastisk festkake som faktisk er veldig praktisk å lage både når du skal ha selskap hjemme hos deg selv og når du vil ta med en kake til et annet selskap.

Jeg pleier å frakte kaken i langpannen og servere kaken derfra - funker som bare det!  Smile 

 

 

Kom mai du skjønne milde - med alle dine festdager!

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Sjokoladepavlova i langpanne
Ingredienser

♥ 8 eggehviter
♥ 400 g sukker
♥ 1 ts vineddik
♥ 3 ss maisenna
♥ 3 ss kakao
♥ 150 g melkesjokolade

Fyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 5 ts vaniljesukker

Pynt:
♥ friske bær og fruktbiter (se tips)
♥ høvlet sjokolade

Fremgangsmåte

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Pisk lenge (ca 20 min) med mikser til du får en tykk og stiv marengs.

Sikt sammen maisenna og kakaopulveret. Hakk melkesjokoladen fint.

Vend forsiktig eddik, kakao-/maisennapulveret og den hakkede sjokoladen i marengsen (se tips).

Ha marengsen i en stor langpanne (ca 30x40 cm) som er dekket med bakepapir. Form marengsen til en tykk, firkantet kake. Marengsen skal altså ikke smøres helt utover til kantene av langpannen, men formes på frihånd til en tykk, firkant. Lag gjerne en fordypning på midten av kaken (der du plasserer mesteparten av fyllet etterpå.) Marengskaken vil flyte littegrann utover under stekingen, så det er lurt å ikke legge marengsen i et for tynt lag.

Sett kaken midt i ovnen som er forvarmet til 180°C. Skru temperaturen ned til 150°C straks kaken er satt inn i ovnen. Stek kaken i ca 1,5 time (denne kaken trenger litt lenger steketid enn en vanlig, rund pavlova). Skru av varmen og la kaken stå i ovnen til den er helt kald.

Flytt den stekte kaken forsiktig over på et stort, firkantet fat.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Fordel kremen på toppen av kaken.

Pynt med masse friske bær og eksotiske fruktbiter! Dryss over høvlet sjokolade til slutt.

Tips

♥ Stusser du ved at det skal være eddik i marengsen? Ikke fall for fristelsen å droppe den. Eddik er en viktig ingrediens, som sørger for at marengsbunnen får den rette, myke og litt seige konsistensen. Det er det samme om du bruker vineddik, balsamicoeddik eller annen type eddik.

♥ Det er viktig at eddik, kakao-/maisennablandingen og hakket melkesjokolade kun vendes helt forsiktig inn i marengsen. Ikke bruk elektrisk mikser til det! Da risikerer du at marengsen blir tynnere i konsistensen igjen og du får ikke en høy og flott marengskake. Jeg bruker kun slikkepotten og vender ikke rundt mer enn helt nødvendig for å få alt blandet i marengsen.

♥ Jo stivere marengs du pisker, jo mindre vil marengsbunnen flyte utover under steking.

♥ Marengsbunnen kan oppbevares tørt i flere dager. Kaken bør spises samme dag den er pyntet for å unngå at den blir bløt og slik at den piskede kremen smaker helt fersk.

♥ Du kan pynte med bær og fruktbiter som du liker best. Jeg ble veldig fornøyd med kombinasjonen jeg brukte på denne kaken, som var 200 g blåbær, 100 g bringebær, 100 g bjørnebær, 400 g jordbær, 2 kiwi, 10 røde druer og 1 granateple. Bruk kun ferske bær. Bær som har vært frosne blir for rennende oppå kaken.

11 kommentarer

Kortest mulig tid før er min erfaring.
lagde tilsvarende til 17. mai i fjor og etter bare et par timer var hele kaka myk. Smakte fremdeles godt, men mister litt av kaka når sprøheten er bort.

Kan denne lages på "vanlig" måte, dvs uten sjokolade? Og hvordan blir det å blande vaniljekrem og vanlig krem tror du?

Lurer også på om det er mulig å lage panna cotta og og pavlova med sukrin/sukrinmelis? Hvordan blir det? Og hvis jeg skal lage miniversjoner av de to nevnte, altså kun til en person, hvor mye egg/sukrinmelis (til pavlova) og fløte/sukrinmelis (til panna cotta) må jeg beregne?

Dette så veldig fristende ut og jeg laget kaken mandag, og fulgte instruksjonen nøye. Kaken ble som et knekkebrød som måtte spises for hånd. Hva har skjedd med marengsen son var helt tørr og hard?

Den har trolig stått for lenge i ovnen. Jeg lagde nettopp denne kaken på 150 grader i 2 timer. Skrudde av ovnen og lot den stå der over natta. Den ble veldig god, men neste gang kommer jeg nok til å ta de ut et kvarter før. Synes selv dette er veldig vanskelig. Tror det har mye med marengsen å gjøre (hvor godt den er pisket) og hvor tykt lag det er lagt i langpannen.

Lykke til på neste forsøk! Kaken er ubeskrivelig god om man får det til.

Høres ut på meg at marengsen ikke har vært pisket lenge nok slik at den har flytt for mye utover under stekingen. Da blir også steketiden for lang. 1,5 time bør være passe til de fleste ovner. Eventuelt kan man redusere til 1 time og 15 minutter eller kortere hvis kaken virker tørr på undersiden og ferdigstekt. :-)

Jeg tenkte å lage denne til et 50 årslag på fredag (og alt som kan gjøres på forhånd er jo deilig) men jeg står nå her og skal bake og har bare potetmel. Spiller det noen rolle? Eller må jeg ha maisenna?

Første gangen jeg lagde sjokoladepavlova lagde jeg denne fra samme side:

http://www.detsoteliv.no/oppskrift/sjokoladepavlova-med-bringebaer

Der fulgte jeg oppskriften slavisk, og det ble hard kjeks. I går lagde jeg denne langpanne oppskriften, og endelig fikk jeg det til. Jeg pisket marengsen lenger enn i oppskriften (ca.30-40 min), også reduserte jeg steketiden til 1 time og 15 min. Neste gang tenker jeg det holder med 1 time.

Det må være feil i oppskriften at man skal steke marengsbunnen i 2 timer? Eventuelt kommer det kanskje an på hva slags ovn man har?

Som svar på av Inger-Elisabeth Hem (ikke bekreftet)

Ovner er litt forskjellige, men 1,5 time bør være passe til de fleste ovner. Eventuelt kan man redusere til 1 time og 15 minutter hvis kaken virker tørr på undersiden og ferdigstekt. Det kan ha en del å si hvor tykk man lager marengskaken. :-)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift