Kirsebærpai (Cherry Pie)

Annonse: Bakeren og Kokken

I love you above all things,

even pie

(Christopher Moore)

Heart

Det nærmer seg både morsdag og Valentinesdagen, og en nydelig kake du kan bake til anledningen er en hjemmelaget kirsebærpai!

 

 

Paien lages med mørdeig, marsipan og et nydelig kirsebærfyll, og siden du kan bruke hermetiske kirsebær, er dette en kake du kan lage hele året.

I dette innlegget vil jeg også vise deg min nye kjevle i marmor fra den fantastiske nettbutikken til Bakeren og kokken, som har utrolig mye flott bakeutstyr

 


Marmorkjevlen har et eget stativ og er så fiiiin! Kanskje et gavetips til deg selv..?  Smile 

 

 

Mmmm...., ok - over til kirsebærpaien! Smile

 


Ingredienser:

Mørdeig:
♥ 600 g hvetemel
♥ 200 g melis
♥ 400 g smør
♥ 2 egg

Marsipanfyll:
♥ 300 g ekte marsipan (se tips)

Kirsebærfyll:
♥ 700 g hermetiske kirsebær (avrent vekt, se tips)
♥ 2 dl kirsebærsaft
♥ 1,5 dl sukker
♥ 2 ss maisenna
♥ 2 ss kaldt vann


Fremgangsmåte:

Mørdeig:

Ha mel, melis og romtemperert smør i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuler seg fint med det tørre. Tilsett eggene og kjør videre til deigen samler seg.

Del deigen i to like store deler og pakk dem inn i plastfolie. Sett deigen i kjøleskapet i 0,5 - 1 time, slik at mørdeigen blir fastere og lettere å kjevle (se tips).

Lag imens kirsebærfyllet:

Sil vekk saften av kirsebærene og ha bærene i en kjele. Mål opp 2 dl av kirsebærsaften og ha dette i kjelen sammen med sukkeret. Kok opp blandingen. Ta kjelen av platen.

Rør ut maisenna i kaldt vann i en liten kopp. Hell blandingen i kjelen i en tynn stråle mens du rører hele tiden.

Sett så kjelen tilbake igjen på platen og gi blandingen et nytt oppkok mens du rører. La kirsebærfyllet småkoke i 2 minutter og ikke glem røringen!

Ta kjelen av platen og avkjøl kirsebærfyllet.


Fyll paiformen:

Finn frem en paiform/ildfastform som er 28-30 cm i diameter og 4-5 cm høy. Spray den med formfett eller smør den med litt smør. 

Ta deigen ut av kjøleskapet.

 

 

Kjevle ut den ene delen til en sirkel som er stor nok til å kle bunn og kanter av formen. Bruk eventuelt littegrann mel under utkjevlingen og kjevle gjerne deigen ut på en oppklippet plastpose (se tips). Legg deigen over i formen og jevn til kantene. (Hvis mørdeigen fortsatt er myk, går det også an å klemme deigen utover i bunn og kanter på formen.)

Kjevle deretter ut marsipanen, også denne gangen kan det være lurt å kjevle på en oppklippet plastpose (se tips).

 

 

Skjær ut en sirkel som er 28-30 cm i diameter.

 

 

 

Legg marsipanen i bunnen av formen.

 

 

Hell over det avkjølte kirsebærfyllet.

 

 

Kjevle deretter ut den andre delen av deigen (igjen på plast) og legg deiglokket over paien.

 


Skjær vekk overflødig deig langsmed kantene.

Skjær noen snitt i deiglokket slik at luft slipper ut av paiene under stekingen.

Du kan eventuelt bruke restene av mørdeigen til å pynte deiglokket med hjerter, blomster eller rundinger, som jeg har gjort her.  

Stek paien på en stekeplate midt i ovnen ved 180°C i 45 minutter.

 


 

Ah, det dufter vidunderlig av denne nystekte kirsebærpaien!

 

 

Avkjøl kaken litt før servering.

 


Kjempegod kirsebærpai!

 


Tips:

♥ Mørdeigen er bløt og klissete i starten, men blir fastere og lett å kjevle etter å ha ligget en stund i kjøleskapet (fordi smøret i mørdeigen stivner ved avkjøling). Hvis du lar mørdeigen ligge i kjøleskapet for lenge, blir den imidlertid hard, men i så fall er det bare å la deigen ligge i romtemperatur en stund til den blir myk nok igjen til å kjevles ut.

Det går fint å lage mørdeigen dagen i forveien og la den ligge innpakket i plast i kjøleskapet, men som sagt må du være forberedt på at deigen da blir steinhard og må ligge i romtemperatur en stund før du kan starte med kjevlingen.

♥ Jeg har her brukt 2 glass med hermetiske kirsebær, hvorav jeg brukte alle kirsebærene (tilsammen 700 g kirsebær i avrent vekt) og bare 2 dl av kirsebærsaften. Det går også fint å bruke hermetiske kirsebær som fås kjøpt på hermetikkboks.

 

 

♥ Ekte marsipan i bunnen av paien gir veldig god smak på paien og forhindrer dessuten at paibunnen blir bløt av kirsebærfyllet. Jeg kjevlet ut hele pakken med ekte marsipan som er på 400 gram (lilla rull fra Odense) for å ha litt å gå på, men skar bort ca 100 gram da jeg skjærte ut sirkelen.

♥ Jeg synes det er kjempelurt å kjevle ut både mørdeigen og marsipanen på plast (jeg bruker en stor plastpose som jeg klipper opp). Når deigen eller marsipanen er kjevlet ut stor nok, kan man bare ta tak i plasten og hvelve deigen eller marsipanen over formen og så dra av plasten.

♥ Den superfine kjevlen i marmor fra Bakeren og kokken er såpass tung at det går veldig lett å kjevle ut uten å slite ut armene. Marmoren slipper deigen nokså lett, så det er også en fordel. I tillegg er kjevlen rett og slett vakker, spør du meg...  Smile

 


Stativet gjør at du unngår at kjevlen triller avgårde - kjempepraktisk!
 

♥ Hvis du vil, kan du pensle deiglokket med et sammenvispet egg og drysse toppen av kaken med perlesukker og/eller mandelflak før steking. Jeg gjorde ikke det denne gangen.

 

 

♥ Server gjerne kirsebærpaien lunken sammen med vaniljeis!

 

 

 Heart  

You are

Sweet as Cherry Pie 

Heart 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Innlegget er skrevet som del av mitt samarbeid med bakerenogkokken.no, en av Skandinavias ledende nettbutikker for kjøkkenutstyr til baking og matlaging. Du finner dem på Facebook her og på Instagram som @bakerenogkokken

 

Kirsebærpai (Cherry Pie)
Ingredienser

Mørdeig:
♥ 600 g hvetemel
♥ 200 g melis
♥ 400 g smør
♥ 2 egg

Marsipanfyll:
♥ 300 g ekte marsipan (se tips)

Kirsebærfyll:
♥ 700 g hermetiske kirsebær (avrent vekt, se tips)
♥ 2 dl kirsebærsaft
♥ 1,5 dl sukker
♥ 2 ss maisenna
♥ 2 ss kaldt vann

Fremgangsmåte

Mørdeig:
Ha mel, melis og romtemperert smør i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuler seg fint med det tørre. Tilsett eggene og kjør videre til deigen samler seg.

Del deigen i to like store deler og pakk dem inn i plastfolie. Sett deigen i kjøleskapet i 0,5 - 1 time, slik at mørdeigen blir fastere og lettere å kjevle (se tips).

Lag imens kirsebærfyllet:
Sil vekk saften av kirsebærene og ha bærene i en kjele. Mål opp 2 dl av kirsebærsaften og ha dette i kjelen sammen med sukkeret. Kok opp blandingen. Ta kjelen av platen. Rør ut maisenna i kaldt vann i en liten kopp. Hell blandingen i kjelen i en tynn stråle mens du rører hele tiden. Sett så kjelen tilbake igjen på platen og gi blandingen et nytt oppkok mens du rører. La kirsebærfyllet småkoke i 2 minutter og ikke glem røringen! Ta kjelen av platen og avkjøl kirsebærfyllet.

Fyll paiformen:
Finn frem en paiform/ildfastform som er 28-30 cm i diameter og 4-5 cm høy. Spray den med formfett eller smør den med litt smør. 

Ta deigen ut av kjøleskapet. Kjevle ut den ene delen til en sirkel som er stor nok til å kle bunn og kanter av formen. Bruk eventuelt littegrann mel under utkjevlingen og kjevle gjerne deigen ut på en oppklippet plastpose (se tips). Legg deigen over i formen og jevn til kantene. (Hvis mørdeigen fortsatt er myk, går det også an å klemme deigen utover i bunn og kanter på formen.)

Kjevle deretter ut marsipanen, også denne gangen kan det være lurt å kjevle på en oppklippet plastpose (se tips). Skjær ut en sirkel som er 28-30 cm i diameter og legg marsipanen i bunnen av formen.

Hell over det avkjølte kirsebærfyllet.

Kjevle deretter ut den andre delen av deigen (igjen på plast) og legg deiglokket over paien. Skjær vekk overflødig deig langsmed kantene.

Skjær noen snitt i deiglokket slik at luft slipper ut av paiene under stekingen. Du kan eventuelt bruke restene av mørdeigen til å pynte deiglokket med hjerter, blomster eller rundinger, som jeg har gjort her.  

Stek paien på en stekeplate midt i ovnen ved 180°C i 45 minutter.

Avkjøl litt før servering.

Tips

♥ Mørdeigen er bløt og klissete i starten, men blir fastere og lett å kjevle etter å ha ligget en stund i kjøleskapet (fordi smøret i mørdeigen stivner ved avkjøling). Hvis du lar mørdeigen ligge i kjøleskapet for lenge, blir den imidlertid hard, men i så fall er det bare å la deigen ligge i romtemperatur en stund til den blir myk nok igjen til å kjevles ut. Det går fint å lage mørdeigen dagen i forveien og la den ligge innpakket i plast i kjøleskapet, men som sagt må du være forberedt på at deigen da blir steinhard og må ligge i romtemperatur en stund før du kan starte med kjevlingen.

♥ Jeg har her brukt 2 glass med hermetiske kirsebær, hvorav jeg brukte alle kirsebærene (tilsammen 700 g kirsebær i avrent vekt) og bare 2 dl av kirsebærsaften. Det går også fint å bruke hermetiske kirsebær som fås kjøpt på hermetikkboks.

♥ Ekte marsipan i bunnen av paien gir veldig god smak på paien og forhindrer dessuten at paibunnen blir bløt av kirsebærfyllet. Jeg kjevlet ut hele pakken med ekte marsipan som er på 400 gram (lilla rull fra Odense) for å ha litt å gå på, men skar bort ca 100 gram da jeg skjærte ut sirkelen.

♥ Jeg synes det er kjempelurt å kjevle ut både mørdeigen og marsipanen på plast (jeg bruker en stor plastpose som jeg klipper opp). Når deigen eller marsipanen er kjevlet ut stor nok, kan man bare ta tak i plasten og hvelve deigen eller marsipanen over formen og så dra av plasten.

♥ Den superfine kjevlen i marmor er såpass tung at det går veldig lett å kjevle ut uten å slite ut armene. Marmoren slipper deigen nokså lett, så det er også en fordel. I tillegg er kjevlen rett og slett vakker, spør du meg. Stativet gjør at du unngår at kjevlen triller avgårde - kjempepraktisk!

♥ Hvis du vil, kan du pensle deiglokket med et sammenvispet egg og drysse toppen av kaken med perlesukker og/eller mandelflak. Jeg gjorde ikke det denne gangen.

♥ Server gjerne kirsebærpaien lunken sammen med vaniljeis!

1 kommentar

Hei.
Bruker du ublandet kirsebærsaft i fyllet eller saft blandet med vann ?
Takknemlig for svar.
Klemmer og koser fra JoJo, Lilja og Lene

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift