Grov focaccia med spelt, tomat og urteolje

 

På denne tiden i fjor startet jeg opp to nye kategorier her på Det søte liv: kategorien for Sunne oppskrifter og for Brødbakst med en rekke tilhørende underkategorier (du finner dem i menylinjen øverst på bloggen). Dette har vært en stor suksess! 

Focaccia i ulike varianter er blant de mest besøkte oppskriftene i de nye kategoriene.

Siden det er januar og jeg jo vet at mange liker å bake grovt på starten av året for å justere litt for utskeielsene i julen ( Innocent ) , har jeg denne gangen laget en grovere variant av focaccia med spelt.

 

 

Jeg bruker en blanding av fint og grovt speltmel og olivenolje i deigen, slik at mykheten på focacciaen bevares selv om deigen er grovere.

Søte cherrytomater, maldonsalt og hjemmelaget urteolje gir fantastisk smak! 

 

 

Grov focaccia passer utmerket som tilbehør til mange slags lunsj- og middagsretter, og bitene er også kjempegode å spise som de er. 

 

 

Oppskriften passer til mellomstor langpanne (se tips).

 

Ingredienser:

♥ 50 g gjær (se tips)
♥ 9 dl lunkent vann
♥ 3 ss flytende honning
♥ 0,5 dl olivenolje
♥ 1 ts salt
♥ 500 g grovt sammalt speltmel (se tips)
♥ 500 g fint speltmel (se tips)

Urteolje:
♥ fersk basilikum, timian og bladpersille (se tips)
♥ 1 dl olivenolje (se tips)
♥ 2 fedd hvitløk (kan sløyfes, se tips)

Topping:
♥ 1 boks cherrytomater
♥ 1-2 ss maldonsalt
 

Fremgangsmåte:

Gjærdeig:

Løs opp gjæren i litt av det lunkne vannet. Bland i resten av vannet, flytende honning og olje. Bland inn grovt sammalt speltmel og salt. Tilsett deretter det fine speltmelet.

Elt deigen med kjøkkenmaskin i 5-10 minutter. Deigen skal være temmelig bløt i konsistensen. La den heve i 1 time. 
 

Lag imens urteoljen:

Finn frem friske urter etter smak (jeg liker kombinasjonen basilikum, timian og bladpersille).

 

 

Ha blader og stilker i en bolle.

 

 

Press hvitløksfedd igjennom en hvitløkspresse og bland med urtene. Mos dette så sammen med olivenolje i en food processor.


Ferdigstillelse: 

Dekk en mellomstor langpanne (min er 25 x 38 cm) med bakepapir. Hell den hevede deigen over i langpannen. Ha olivenolje på fingrene, og press deigen utover i langpannen i et jevnt lag (se tips).

Lag fordypninger i deigen med fingrene og fordel over urteoljen. Lag skikkelig dype, gode groper med fingrene slik at du ser at en del av urteoljen trenger helt ned i deigen.  

Del cherrytomatene på midten og fordel de halve tomater jevnt utover deigen. Dytt hver tomathalvdel litt ned i deigen så de ikke bare ligger løse oppå deigen.

Dryss over maldonsalt.

La focacciaen stå og etterheve i 30 minutter.

Stek den så midt i ovnen ved 200°C i 35-40 minutter, til focacciaen er gyllen og gjennomstekt.

 

 

Å, det lukter fantastisk! 

 

 

Avkjøl og del opp i firkanter.

 

 

Grov focaccia som er akkurat like myk og saftig som focaccia laget med hvetemel!

Love it! 

  ♥  

 

 

 

Tips:

♥ Har du ikke speltmel, kan du bytte ut grovt sammalt speltmel med grovt sammalt hvetemel og fint speltmed med vanlig hvetemel. 

♥ Du kan bruke tørrgjær i stedet for fersk gjær. I så fall blander du tørrgjæren med melet før du tilsetter de øvrige ingrediensene og starter elteprosessen. 

♥ Denne deigen skal bli løs og klissete. For å få deigen utover i langpannen, lønner det seg å ha olje på fingrene, så henger ikke deigen seg fast i fingrene.

♥ For god smak, bruk helst olivenolje av god kvalitet. Jeg liker å bruke både hvitløk og masse urter, og brukte faktisk hele de 3 urteplantene du ser på bildet. Du kan jo bare redusere mengden og dropp hvitløken hvis du ønsker mildere smak. Friske urter gir mye bedre smak enn tørkede urter, men har du ikke noe annet, duger tørkede urter også.  

♥ Langpannen jeg brukte denne gangen var på 25 x 38 cm, som er en mellomting mellom standard liten langpanne (som ca 20 x 30 cm) og stor langpanne (som er ca 30 x 40 cm). Jeg synes dette ga passe høy focaccia. Du kan alternativt bruke stor langpanne, men uten at du presser deigen helt ut i kantene av formen, så oppnår du det samme. 

♥ Focacciabitene er fine å fryse.

 

 

Dette er kjempegodt både i januar og hele resten av året!

Kos deg!  Smile  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
 

Grov focaccia med spelt, tomat og urteolje
Ingredienser

♥ 50 g gjær (se tips)
♥ 9 dl lunkent vann
♥ 3 ss flytende honning
♥ 0,5 dl olivenolje
♥ 1 ts salt
♥ 500 g grovt sammalt speltmel (se tips)
♥ 500 g fint speltmel (se tips)

Urteolje:
♥ fersk basilikum, timian og bladpersille (se tips)
♥ 1 dl olivenolje (se tips)
♥ 2 fedd hvitløk (kan sløyfes, se tips)

Topping:
♥ 1 boks cherrytomater
♥ 1-2 ss maldonsalt

Fremgangsmåte

Gjærdeig:
Løs opp gjæren i litt av det lunkne vannet. Bland i resten av vannet, flytende honning og olje. Bland inn grovt sammalt speltmel og salt. Tilsett deretter det fine speltmelet.

Elt deigen med kjøkkenmaskin i 5-10 minutter. Deigen skal være temmelig bløt i konsistensen. La den heve i 1 time. 

Lag imens urteoljen:
Finn frem friske urter etter smak (jeg liker kombinasjonen basilikum, timian og bladpersille).

Ha blader og stilker i en bolle. Press hvitløksfedd igjennom en hvitløkspresse og bland med urtene. Mos dette så sammen med olivenolje i en food processor.

Ferdigstillelse:
Dekk en mellomstor langpanne (min er 25 x 38 cm) med bakepapir. Hell den hevede deigen over i langpannen. Ha olivenolje på fingrene, og press deigen utover i langpannen i et jevnt lag (se tips).

Lag fordypninger i deigen med fingrene og fordel over urteoljen. Lag skikkelig dype, gode groper med fingrene slik at du ser at en del av urteoljen trenger helt ned i deigen.  

Del cherrytomatene på midten og fordel de halve tomater jevnt utover deigen. Dytt hver tomathalvdel litt ned i deigen så de ikke bare ligger løse oppå deigen.

Dryss over maldonsalt.

La focacciaen stå og etterheve i 30 minutter.

Stek den så midt i ovnen ved 200°C i 35-40 minutter, til focacciaen er gyllen og gjennomstekt.

Avkjøl og del opp i firkanter.

Tips

♥ Har du ikke speltmel, kan du bytte ut grovt sammalt speltmel med grovt sammalt hvetemel og fint speltmed med vanlig hvetemel. 

♥ Du kan bruke tørrgjær i stedet for fersk gjær. I så fall blander du tørrgjæren med melet før du tilsetter de øvrige ingrediensene og starter elteprosessen. 

♥ Denne deigen skal bli løs og klissete. For å få deigen utover i langpannen, lønner det seg å ha olje på fingrene, så henger ikke deigen seg fast i fingrene.

♥ For god smak, bruk helst olivenolje av god kvalitet. Jeg liker å bruke både hvitløk og masse urter, og brukte faktisk hele de 3 urteplantene du ser på bildet. Du kan jo bare redusere mengden og dropp hvitløken hvis du ønsker mildere smak. Merk at friske urter gir mye bedre smak enn tørkede urter, men har du ikke noe annet, duger tørkede urter også.  

♥ Langpannen jeg brukte denne gangen var på 25 x 38 cm, som er en mellomting mellom standard liten langpanne (som ca 20 x 30 cm) og stor langpanne (som er ca 30 x 40 cm). Jeg synes dette ga passe høy focaccia. Du kan alternativt bruke stor langpanne, men uten at du presser deigen helt ut i kantene av formen, så oppnår du det samme. 

♥ Focacciabitene er fine å fryse.

1 kommentar

Hei.
Jeg lurer på hvorfor noen bruker varmluft og andre ikke til blant annet focaccia.
Hva er eventuelt best/«regelen» for hvilken bruk?

Du skriver ikke hva du bruker?

Gleder meg til å smake😃👌

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift