Rabarbrasyltetøy med vanilje

Lag dette deilige sommersyltetøyet med rabarbra og vanilje! 

 

 

Oppskriften gir 2 - 3 små syltetøyglass, avhengig av størrelse på glassene. Lag gjerne dobbel porsjon dersom du ønsker mer syltetøy.

 

Ingredienser: 

♥ 500 g rabarbra (renset vekt)
♥ 400 g sukker (se tips)
♥ 1 ss vaniljepasta (se tips)
♥ saft fra 1/2 sitron (kan sløyfes)

 

Fremgangsmåte:

Del renset rabarbra i mindre biter. Ha bitene i en skål sammen med sukkeret. Rør slik at alle rabarbrabitene blir godt dekket av sukker.

 

 

Dekk til med plastfolie, og la bollen stå i kjøleskapet i 12 - 36 timer. Rabarbraen vil da safte seg og avgi væske.

 

 

Ha rabarbrabitene, væsken og resten av sukkeret i bollen (hvis det har lagt seg noe i bunnen) i en middels stor kjele. Tilsett vaniljepasta (se tips) og eventuelt en skvis sitronsaft.

La blandingen koke opp og deretter småkoke i 20-30 minutter, eller til du ser at syltetøyet begynner å få rød-brun farge og passe tykkelse (husk at det stivner mer når det er avkjølt). 

Hell syltetøyet på varme, rene glass med tett lokk, eller i en syltetøyskål dersom du ønsker å servere det med en gang. 

 

 

 

Rabarbrasyltetøy med vanilje er kjempegodt tilbehør til oster. 

 

 

Jeg testet syltetøyet sammen med svensk Västerbottensost og knekkebrød.... så godt!! 😍

 

 

 


Tips:

♥ Vaniljepasta fås kjøpt i mange, norske matbutikker. Alternativt kan du gjerne bruke vaniljestang. Snitt den opp og skrap ut vaniljefrø, og ha så både vaniljefrø og vaniljestangen i kjelen når du starter kokeprosessen. Fisk ut vaniljestangen når syltetøyet er ferdig kokt. 

♥ Det er nokså mye sukker i dette syltetøyet. Jeg synes det passer veldig godt til den syrlige rabarbraen, og gjør også at syltetøyet har god holdbarhet og tykkelse. Men du kan redusere mengden til 250-300 gram dersom du ønsker å bruke mindre sukker. Syltetøyet vil i så fall bli noe tynnere i konsistensen og bør helst fryses for å sikre holdbarheten.
 

 

♥ Hvis du er nøye på å sterilisere syltetøyglassene, har syltetøyet lang holdbarhet i romtemperatur. Sterilisering gjør du ved å ha syltetøyglass og lokk i stekeovnen ved 100°C i minst 10 minutter. Ha varmt, nykokt syltetøy på de varme, steriliserte syltetøyglassene og skru straks igjen lokket. Ved å snu syltetøyglassene opp ned i noen minutter, sikrer du at glassene blir helt lufttette. 

♥ Hvis du er usikker på dette med sterilisering av glass, lønner det seg å oppbevare syltetøyet kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål må stå i kjøleskapet. Det går veldig fint å ha syltetøyet på plastbokser og fryse ned. 

 

 

♥ Svensk Västerbottensost har kraftig og litt salt smak, som passer veldig godt til det søte syltetøyet. Fås kjøpt i butikker med ostedisker, blant annet hos Meny. 

 

 

Rabarbrasyltetøy med vanilje er også nydelig på vafler, som fyll i gjærbakst og kaker - eller på nystekt brød og toast.

 

 

Husk at rabarbraen er best før St. Hans..  😊  (Når det er sagt, bakes det mye med rabarbra etter det her hjemme... 😉)

 

 

Dette syltetøyet har så kjempegod smak! 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Rabarbrasyltetøy med vanilje
Ingredienser

♥ 500 g rabarbra (renset vekt)
♥ 400 g sukker (se tips)
♥ 1 ss vaniljepasta (se tips)
♥ saft fra 1/2 sitron (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Del renset rabarbra i mindre biter. Ha bitene i en skål sammen med sukkeret. Rør slik at alle rabarbrabitene blir godt dekket av sukker. Dekk til med plastfolie, og la bollen stå i kjøleskapet i 12 - 36 timer. Rabarbraen vil da safte seg og avgi væske.

Ha rabarbrabitene, væsken og resten av sukkeret i bollen (hvis det har lagt seg noe i bunnen) i en middels stor kjele. Tilsett vaniljepasta (se tips) og eventuelt en skvis sitronsaft.

La blandingen koke opp og deretter småkoke i 20-30 minutter, eller til du ser at syltetøyet begynner å få rød-brun farge og passe tykkelse (husk at det stivner mer når det er avkjølt). 

Hell syltetøyet på varme, rene glass med tett lokk, eller i en syltetøyskål dersom du ønsker å servere det med en gang. 

Tips

♥ Vaniljepasta fås kjøpt i mange, norske matbutikker. Alternativt kan du gjerne bruke vaniljestang. Snitt den opp og skrap ut vaniljefrø, og ha så både vaniljefrø og vaniljestangen i kjelen når du starter kokeprosessen. Fisk ut vaniljestangen når syltetøyet er ferdig kokt. 

♥ Det er nokså mye sukker i dette syltetøyet. Jeg synes det passer veldig godt til den syrlige rabarbraen, og gjør også at syltetøyet har god holdbarhet og tykkelse. Men du kan redusere mengden til 250-300 gram dersom du ønsker å bruke mindre sukker. Syltetøyet vil i så fall bli noe tynnere i konsistensen og bør helst fryses for å sikre holdbarheten.

♥ Hvis du er nøye på å sterilisere syltetøyglassene, har syltetøyet lang holdbarhet i romtemperatur. Sterilisering gjør du ved å ha syltetøyglass og lokk i stekeovnen ved 100°C i minst 10 minutter. Ha varmt, nykokt syltetøy på de varme, steriliserte syltetøyglassene og skru straks igjen lokket. Ved å snu syltetøyglassene opp ned i noen minutter, sikrer du at glassene blir helt lufttette. 

♥ Hvis du er usikker på dette med sterilisering av glass, lønner det seg å oppbevare syltetøyet kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål må stå i kjøleskapet. Det går veldig fint å ha syltetøyet på plastbokser og fryse ned. 

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift