Skumkake til 17. mai!


En Skumkake er en type godterikake, som jeg vet mange liker å se på kakebordet på 17. mai - kanskje spesielt barna!  Smile 

 

 

Kaken består av marengsskum som dekkes med sjokolade og kokosdryss.

 

 

Med noe friske bær, er dette en kake som får veldig fine 17. mai-farger!

 

 

Ingredienser:

♥ 4 eggehviter
♥ 3 dl sukker
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 8 plater gelatin
♥ 1 dl kokende vann

Glasur:
♥ 100 g kokesjokolade
♥ 1 ss smør eller delfiafett

Til bunnen og som pynt:
♥ 1-2 dl kokos

Pynt:
♥ friske jordbær og blåbær


Fremgangsmåte:

Start med å forberede kakeformen: Sett ringen på en rund kakeform (24 cm i diameter) direkte på et kakefat. Ha et tykt lag med kokos i bunnen. Fordel kokosen mest mulig jevnt utover. Mest mulig av flaten på kakefatet skal være dekket med kokos - dette er for å forhindre at skummet setter seg fast i fatet.

 

 

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 10 min.

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og vaniljesukker litt og litt under pisking. Pisk til stiv marengs (5-10 min med elektrisk mikser).

Klem vannet ut av gelatinplatene og smelt dem i kokende vann. Hell blandingen i marengsen i en tynn stråle under pisking. Pisk videre på full hastighet i 10 minutter til.

Ha marengsmassen i formen og glatt til overflaten.

 

 

Sett fatet i kjøleskapet til skummet har stivnet.

Smelt kokesjokoladen sammen med litt smør eller delfiafett. Avkjøl litt og smør glasuren deretter over toppen av kaken.

 

 

Dryss over litt kokos.

 

 

Sett kaken tilbake i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Løsne så kaken fra kakeringen med en skarp kniv og fjern den fra kaken.

Legg friske bær på kaken rett før servering.

 

 

Tips:

For at gelatinen skal blande seg jevnt med marengsen, er det viktig at den helles flytende inn i marengsmassen under pisking og at man fortsetter piskingen en stund etterpå.

♥ Merk at sjokoladeglasuren blir helt hard når kaken står i kjøleskapet. Dette gjelder særlig hvis du bruker delfiafett og ikke smør. Kaken kommer da til å sprekke på toppen hvis du skjærer i den rett fra kjøleskapet. La kaken derfor stå i romtemperatur til sjokoladen har myknet noe (15-20 min), før du skjærer stykker av kaken (bruk en skarp kniv for å komme igjennom sjokoladen).

 

 

 

♥ "Skumkake" er holdbar i kjøleskapet i noen dager, men smaker best når den er fersk. Skummet har en tendens til å bli litt seigt i kantene etter noen dager.

♥ Se også SkumkakeKokosbollekake og Rosa skumhjerte her på Det søte liv. Og Kokosboller selvfølgelig.

 

 

Festlig og populær 17. mai-kake!  Smile 

 


♥  ♥  ♥  ♥

 

Skumkake til 17. mai!
Ingredienser

♥ 4 eggehviter
♥ 3 dl sukker
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 8 plater gelatin
♥ 1 dl kokende vann

Glasur:
♥ 100 g kokesjokolade
♥ 1 ss smør eller delfiafett

Til bunnen og som pynt:
♥ 1-2 dl kokos

Pynt:
♥ friske jordbær og blåbær

Fremgangsmåte

Start med å forberede kakeformen: Sett ringen på en rund kakeform (24 cm i diameter) direkte på et kakefat. Ha et tykt lag med kokos i bunnen. Fordel kokosen mest mulig jevnt utover. Mest mulig av flaten på kakefatet skal være dekket med kokos - dette er for å forhindre at skummet setter seg fast i fatet.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 10 min.

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og vaniljesukker litt og litt under pisking. Pisk til stiv marengs (5-10 min med elektrisk mikser).

Klem vannet ut av gelatinplatene og smelt dem i kokende vann. Hell blandingen i marengsen i en tynn stråle under pisking. Pisk videre på full hastighet i 10 minutter til.

Ha marengsmassen i formen og glatt til overflaten. Sett fatet i kjøleskapet til skummet har stivnet.

Smelt kokesjokoladen sammen med litt smør eller delfiafett. Avkjøl litt og smør glasuren deretter over toppen av kaken. Dryss over litt kokos. Sett kaken tilbake i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Løsne så kaken fra kakeringen med en skarp kniv og fjern den fra kaken.

Legg friske bær på kaken rett før servering.

Tips

♥ For at gelatinen skal blande seg jevnt med marengsen, er det viktig at den helles flytende inn i marengsmassen under pisking og at man fortsetter piskingen en stund etterpå.

♥ Merk at sjokoladeglasuren blir helt hard når kaken står i kjøleskapet. Dette gjelder særlig hvis du bruker delfiafett og ikke smør. Kaken kommer da til å sprekke på toppen hvis du skjærer i den rett fra kjøleskapet. La kaken derfor stå i romtemperatur til sjokoladen har myknet noe (15-20 min), før du skjærer stykker av kaken (bruk en skarp kniv for å komme igjennom sjokoladen).

♥ "Skumkake" er holdbar i kjøleskapet i noen dager, men smaker best når den er fersk. Skummet har en tendens til å bli litt seigt i kantene etter noen dager.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

12 kommentarer

Heisann! Denne kaken så kjempe god ut, så den skal prøves :) lurer på om kokosjokoladen kan være lys, eller om den bør være mørk? :)

Eg og lurer på det med sjokoladen, har eit kakebunnen på Sukker ark, går d an å ha oppå evt lys sjokoladelokk?

Hvor mye vann skal gelatinplatene smeltes i, er det snakk om liter eller desiliter?

Som svar på av Øystein martinussen (ikke bekreftet)

Du må ha nok vann til å dekke gelatinplatene, og så er det lurt å sørge for at de får vann mellom seg. Jeg bløtlegger alltid gelatinplatene stående i ett litermål for å sikre at de ikke klistrer seg sammen. Så tar du det bare ut av vannet når de er blitt myke og putter de over i desiliteren med kokende vann slik det står i oppskriften.

Tenkte jeg bare ville tipse om at jeg i dag har bakt en variant av denne med browniesbunn (også oppskrift fra Det søte liv.) Og det ble kjempegodt. God pinse.

Hvor lang tid tar for at skummet skal stivne i kjøleskapet? 15 min eller 2 timer?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift