Smashkake

SMASHING GOOD!

Smashkake
Ingredienser

Kakebunner:
4 eggehviter
3 dl sukker
40 stk Ritz (se tips)

Sjokoladekrem:
4 eggeplommer
3 ss sukker
60 g smør
200 g kokesjokolade

Fyll:
5 dl vaniljekrem
50 g Smash! (se tips)

Pynt:
3 dl kremfløte
50 g Smash! (se tips)

Fremgangsmåte

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til tykk marengs. Knus kjeksen fint i en food processor (eller ha kjeksen i en pose og kjevle over til kjeksen er knust). Vend kjekssmulene inn i marengsen.

Ha bakepapir i bunnen på to runde former (26 cm i diameter) og fordel deigen jevnt i formene (bruk alternativt stor langpanne, se tips). Stek kakebunnene midt i ovnen ved 175°C i ca 25 min. Avkjøl til bunnene er helt kalde før de tas ut av formene.

Til sjokoladekremen smelter du først smøret i en liten kjele. Tilsett sjokolade oppdelt i biter og la den smelte på svak varme sammen med smøret. Ta kjelen av platen og tilsett sukker og eggeplommene. Rør kraftig med en stålvisp til du får en sjokoladekrem som er jevn og klumpfri. Avkjøl kremen til den har passe smørekonsistens og smør den så på toppen av begge kakebunnene. Sett kakebunnene kjølig i ca 1 time til sjokoladekremen har festnet seg.

Legg den ene kakebunnen på et fat. Fordel over vaniljekremen og strø grovt hakket Smash! over. Legg på den andre kakebunnen. Pisk kremfløten til krem og ha oppå kaken. Pynt med mer hakket Smash! Oppbevar kaken kjølig frem til servering.

Tips

40 stk Ritzkjeks tilsvarer i underkant av 1 pakke.

Jeg foretrekker å lage kaken som rund kake som du ser her fordi jeg synes at kakebunnene da får jevn og passe tykkelse. Men jeg vet at mange i stedet har hele deigen utover i en langpanne (samme steketemperatur og steketid). Kakebunnen blir imidlertid for tynn om du smører den utover hele langpannen, du må lage en firkant med passe tykkelse. Den ferdigstekte kaken kan deretter deles på midten slik at du får to mindre firkanter som legges oppå hverandre med fyll imellom.

Smash! er en sjokolade fra Nidar som selges i små og store pakninger. Jeg synes at 50 g inni og oppå kaken er passe mengde, men det er selvsagt intet i veien for å bruke mer;-)

På hjemmesiden til Nidar er sjokoladen beskrevet slik:

"EN SPRØ OPPFINNELSE

Smash! ble utviklet på Nidars laboratorium i Trondheim på 1980-tallet, og er altså en ekte trøndersk oppfinnelse. Smash! historien startet ved at en av Nidars godteriutviklere fant ut at han ville prøve ut kombinasjonen av salt og søtt. Han visste at mange spiser sjokolade og salt snacks om hverandre og ville rett og slett forske litt mer på hvorfor vi liker denne kombinasjonen så godt. Forsøket gikk som følger: En haug av ulike typer salte snacks ble kjøpt inn på det lokale kjøpesenteret, og alle varianter ble dyppet i melkesjokolade fra Nidar. Det meste smakte virkelig dårlig – helt til maiskjerner ble forsøkt. Salte og luftige maiskjerner dekket med melkesjokolade viste seg å være kjempegodt, og slik oppstod Smash!"

Kakekategori
Allergier og preferanser
Stikkord

28 kommentarer

Fantastisk kake! Elsker smash, og kombinasjonen salt og søtt. Genialt for oss som ikke tåler nøtter:) jeg lurer bare på om du har forsøkt å lage kaken uten bunn nr 2 , vaniljekrem og laget med smash i midten? Jeg syns smashen inni kaken ble fuktig og dermed ikke såå god dagen etter.

Elsker denne kaken! Jeg pleier plusse på 50% på oppskriften og lage den i stor langpanne, og så dele bunnen på midten etterpå. :-)

Kan man lage denne dagen før den skal serveres? Ev på morningen den dagen den skal serveres? Eller blir den seig og dvask da? Håper på svar.....

Ettersom smash er glutenfri, kan denne kaken bakes som en glutenfrikake. Jeg baker den glutenfri hvergang-smaker fantastisk

Vil bare si ifra at Ritz i seg selv ikke er glutenfritt.
jeg ville derfor anbefale å bytte ut Ritz med noen glutenfrie salte kjeks.
For dem som er hyper allergisk :)

Kaken er utrolig god ;)

Den er suoer godt til bursdager og andre selskap, den er lett å lage og er super enkel

Kaka var en kanon suksess! Smashen ble litt mjuk og ikke fullt så god dagen etterpå.
Denne kan serveres med engang, god hvis den får stå litt i kjøla å stivne eneste. Blir fort bløt og klissete i romtemperatur.

Kaken var usedvanlig søt! Enda jeg droppet Smash mellom lagene. Konseptet med salt og søtt kommer bort i alt sukkeret. Skulle jeg lage den igjen, hadde jeg droppet sukker i sjokoladekremen og kun hatt en bunn. Mer som en type pavlova.

Hei. Holder på med denne nå, men fikk ikke sukkeret i sjokolade sausen til å smelte. Når jeg smaker på den knaster det av sukker. Skal vel ikke være sånn?

pga Ritz kjeksen ville jeg ikke kategorisere denne kaken som glutenfri.
Anbefaler å bytte ut Ritz kjeksen med glutenfrie salte kjeks :)

Prøvde å bake den i går - bunnene er seige og harde og kan knapt skjæres opp med kniv... hva har jeg gjort feil?

Hvor lenge lot du den avkjøles før du begynte å kjøre i den? innimellom har jeg det samme problemet med marengs og det er enten av 2 grunner, ikke stekt lenge nok eller at den ikke fikk avkjøles lenge nok.

Jeg har noen spørsmål før je lager denne. Ser noe skriver sukkeret ikke løste seg opp, at bunnene ble harde og at smashen ble soggy, men at alle er fornøyde med smaken på den. Hva kan je gjøre selv for å unngå disse problemstillingene? Kan bunnene lages dagen før og ligge tildekt i kjøleskapet og pyntes samme dag den serveres uten og endte konsistens? og en siste ting. Har bare 24 cm former hvor lang blir steketiden da? håper på raskt svar så je kan lage denne til morsdagen i år❤

Hei. Kan denne kaken fryses?
Vil gjerne lagen den. Men vil vite om eg kan fryse kaken før eg lager den

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift