Jubileumskake

Betalt samarbeid med Freia.

Hei!

Vet dere hvem som fyller 100 år i år? Jo, selveste Dronning-sjokoladen til Freia!

Freia Dronning Sjokolade ble lansert i 1921, og ble den gang lansert som en eksklusiv sjokolade av finere kvalitet. Den ble spesielt godt mottatt som sjokoladedrikk for dannede dameselskaper Smile , og for mange ble den også en populær spisesjokolade.

Fra 1970-80 årene ble Freia Dronning Sjokolade solgt som et bakeprodukt, nettopp på grunn av den finere kvaliteten som gjorde den godt egnet til baking. I dag er Freia Dronning Sjokolade den mest populære bakesjokoladen i Norge!

For å markere 100 års-jubileet til denne folkefavoritten, har jeg laget en skikkelig deilig Jubileumskake! Både kakebunnene og den nydelige kremen inneholder gode mengder Dronning-sjokolade og får en vidunderlig rik og mektig sjokoladesmak. Sjokoladepynten er hjemmelaget og lett å få til.

Dette er en feststemt sjokoladekake som passer til alle slags jubileer! 

 

 

Gjør stas på jubilanten, du også!

 

 

Ingredienser:

Sjokoladekakebunner:
♥ 250 g smør
♥ 300 g Freia Dronning Sjokolade
♥ 8 egg
♥ 450 g sukker
♥ 300 g hvetemel
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 2 ss kakaopulver
♥ 2 dl helmelk
- -
♥ 100 g Freia Dronning Sjokolade


Sjokoladekrem:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 600 g sukker
♥ 6 egg
♥ 400 g Freia Dronning Sjokolade
♥ 500 g smør
♥ 4 ts vaniljesukker

Sjokoladepynt:
♥ 100 g Freia Dronning Sjokolade
♥ gullfarget kakestrøssel

 

Fremgangsmåte:

Sjokoladekakebunner:

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett 300 g Freia Dronning Sjokolade som er oppdelt i biter. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn.

Pisk egg og sukker til lys og tykk eggedosis. Vend inn sjokoladesmøret.

Sikt hvetemel sammen med vaniljesukker, bakepulver og kakaopulver. Vend dette inn i deigen sammen med melken. Rør til deigen blir jevn og klumpfri.

Fordel deigen jevnt utover i to runde kakeformer (24 cm i diameter) som har bakepapir i bunnen. Grovhakk 100 g Freia Dronning Sjokolade og dryss sjokoladebitene over deigen i begge formene.

Stek kakene midt i ovnen ved 170 °C i ca. 30-40 minutter (sjekk at kakene er helt gjennomstekte før du tar dem ut av ovnen).

 

 

Avkjøl kakene i formene til de er helt kalde.

 

 

Ta dem så ut av formene.

 

 

Del kakebunnene på midten slik at du får 4 kakebunner til sammen.

 

 

Sjokoladekrem:

Til sjokoladekremen has kremfløte, sukker og egg i en kjele. Kjelen bør være nokså stor siden dette er en stor porsjon sjokoladekrem! Smile  Gi blandingen et oppkok under stadig omrøring. Det er viktig at du rører hele tiden slik at blandingen ikke svir seg. Du vil etter noen minutter merke at blandingen tykner. Ta da kjelen av platen og tilsett 400 g oppdelt Freia Dronning Sjokolade, smør og vaniljesukker. La alt smelte og rør kremen glatt.

Sett kjelen med kremen i kjøleskapet over natten (se tips).

Dagen etter vil sjokoladekremen ha blitt tykk i konsistensen. Hvis kremen virker for fast, lar du den stå i romtemperatur i et par timer, til den mykner igjen.

 

 

Montering av kaken:

Sett den nederste kakebunnen på et stort og solid kakefat. Smør på et tykt lag sjokoladekrem.

 

 

Legg på den andre kakebunnen og smør på et nytt lag sjokoladekrem.

 

 

Gjenta med det tredje kakelaget.

 

 

Legg den fjerde kakebunnen på toppen.

 

 

Sett noe av sjokoladekremen til side for å bruke som pynt.

Smør resten av sjokoladekremen i et tykt lag rundt hele kaken.

 

 

Det kan lønne seg å gjøre det i flere omganger, og la kaken stå i kjøleskapet innimellom, slik at kaken stabiliserer seg og blir fastere.

Oppbevar kaken kjølig mens du lager sjokoladepynten. 

 

 

Sjokoladepynt:

Hvis du vil pynte kaken som jeg har gjort på bildet, smelter du Freia Dronning Sjokolade (dette gjøres raskt i mikrobølgeovnen eller i en skål over vannbad).

Lag noen brede remser av bakepapir og lag striper av smeltet sjokolade på bakepapiret ved hjelp av baksiden av en teskje.

 

 

Ta tak i begge langsidene av bakepapiret og fest dem løst sammen med noen biter tape.

Legg bakepapir-rullene i noe som kan støtte opp om den runde fasongen. Jeg la mine i flaskehyllen jeg har i kjøleskapet mitt. Har du en baguette-form, er den ypperlig egnet til dette. Det går også an å legge bakepapir-rullene på en fjøl, men du bør da ha en kraftig tape som holder bakepapiret på plass i en bøyd fasong.

Sett i kjøleskapet i 30 minutter så sjokoladen stivner.

 

 

Du kan også lage annet mønster av den smeltede sjokoladen, f eks er det lekkert med et enkelt gittermønster. Bare ha den smeltede sjokoladen i en sprøytepose, klipp et lite hull, og sprøyt ønsket mønster på bakepapiret som deretter legges i kjøleskapet.

 

 

For å markere 100 års-jubileet, sprøytet jeg også ut tallet 100 i sjokolade.

 

 

 

Dryss gjerne på gullfarget kakestrøssel før sjokoladen stivner, så fester det seg til sjokoladen.

 

 

Deretter rister du av det overflødige strøsselet.

Tilsvarende kan du selvfølgelig lage alle slags tall for å tilpasse det til jubileet du lager kaken til.

Dette blir skikkelig lekkert!

 

Pynting av kaken:

Ved pynting av kaken sprøytes sjokoladekremen du har holdt til siden langsmed den nedre kanten av kaken. Lag også noen rosetter oppå kaken.

Løsne sjokoladepynten fra bakepapiret.

Dander det oppå kaken etter ønske.

 

 

Husk at det bare blir kunstnerisk og flott når sjokoladekrøllene er ujevne og i forskjellig størrelse… Smile

 

 

Den bøyde fasongen på sjokoladepynten gjør at kaken gis et løft og får pynten til å se luftig ut.

 

 

Har du laget sjokolade-tall, plasserer du det godt synlig foran på kaken.

 

 

Fantastisk flott jubileumskake!

 

 

Kaken er klar til å serveres til jubilanten!

 

 

Kaken ser nydelig ut inni også!

 

 

Mektig og saftig sjokoladekake med nydelig smak!

 

 

Forsyn deg med et stort og flott stykke Jubileumskake!  Smile

 

 

Tips:

♥ Det er Freia Dronning Sjokolade som gir den fantastiske sjokoladesmaken på denne jubileumskaken!

Sjokoladen fås kjøpt i alle norske matbutikker!

 

 

♥ Som du ser av oppskriften, bør sjokoladekremen lages kvelden i forveien slik at den får stått i kjøleskapet over natten. Da blir den tykkere i konsistensen slik at den får passe smørekonsistens.

♥ Det kan også være lurt å lage kakebunnene kvelden i forveien, pakke dem inn i plast og la dem stå i kjøleskapet over natten. Kakebunnene er nemlig mye lettere å dele i kakebunner når de er skikkelig kalde.

♥ Kaken holder seg god i et par dager, men pakk den inn i plast så den ikke blir tørr. Kaken er også kjempefin å fryse.

 

 

TIPS OM BAKEKONKURRANSE ARRANGERT AV FREIA

I forbindelse med det store jubileet til Freia Dronning Sjokolade, arrangerer Freia en bakekonkurranse som også DU kan delta i.

Bak din beste kake med Freia Dronning Sjokolade, og send inn oppskriften til Freia HER med bilde av kaken og gjerne en tekst som beskriver historien bak kaken. Frist for innsendelse er 31. mai 2021. Tre vinnere får hver en kjøkkenmaskin og en heldig vinner får også oppskriften sin trykket på Freia Dronning Sjokolade!

Det er Freia som velger ut 10 vinnerkandidater av alle de innsendte bidragene. Blant disse 10 er jeg med i juryen for utvelgelse av de 3 beste kakene. Den endelige kåringen av 1., 2. og 3. plass gjøres av Freia. Du kan lese mer om konkurransen HER.

 

 

Så håper jeg du ble inspirert til å markere 100 års-jubileet til Freia Dronning Sjokolade, du også!

 

 

Dette 100 års-jubileet er i hvert fall en super anledning til å nyte denne fantastiske sjokoladekaken!  Wink  

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Jubileumskake
Ingredienser

Sjokoladekakebunner:
♥ 250 g smør
♥ 300 g Freia Dronning Sjokolade
♥ 8 egg
♥ 450 g sukker
♥ 300 g hvetemel
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 2 ss kakaopulver
♥ 2 dl helmelk
- -
♥ 100 g Freia Dronning Sjokolade

Sjokoladekrem:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 600 g sukker
♥ 6 egg
♥ 400 g Freia Dronning Sjokolade
♥ 500 g smør
♥ 4 ts vaniljesukker

Sjokoladepynt:
♥ 100 g Freia Dronning Sjokolade
♥ gullfarget kakestrøssel

Fremgangsmåte

Sjokoladekakebunner:
Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett 300 g Freia Dronning Sjokolade som er oppdelt i biter. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn.

Pisk egg og sukker til lys og tykk eggedosis. Vend inn sjokoladesmøret.

Sikt hvetemel sammen med vaniljesukker, bakepulver og kakaopulver. Vend dette inn i deigen sammen med melken. Rør til deigen blir jevn og klumpfri.

Fordel deigen jevnt utover i to runde kakeformer (24 cm i diameter) som har bakepapir i bunnen. Grovhakk 100 g Freia Dronning Sjokolade og dryss sjokoladebitene over deigen i begge formene.

Stek kakene midt i ovnen ved 170 °C i ca. 30-40 minutter (sjekk at kakene er helt gjennomstekte før du tar dem ut av ovnen). Avkjøl kakene i formene til de er helt kalde. Ta dem så ut av formene.

Del kakebunnene på midten slik at du får 4 kakebunner til sammen.

Sjokoladekrem:
Til sjokoladekremen has kremfløte, sukker og egg i en kjele. Kjelen bør være nokså stor siden dette er en stor porsjon sjokoladekrem! Gi blandingen et oppkok under stadig omrøring. Det er viktig at du rører hele tiden slik at blandingen ikke svir seg. Du vil etter noen minutter merke at blandingen tykner. Ta da kjelen av platen og tilsett 400 g oppdelt Freia Dronning Sjokolade, smør og vaniljesukker. La alt smelte og rør kremen glatt.

Sett kjelen med kremen i kjøleskapet over natten (se tips).

Dagen etter vil sjokoladekremen ha blitt tykk i konsistensen. Hvis kremen virker for fast, lar du den stå i romtemperatur i et par timer, til den mykner igjen.

Montering av kaken:
Sett den nederste kakebunnen på et stort og solid kakefat. Smør på et tykt lag sjokoladekrem. Legg på den andre kakebunnen og smør på et nytt lag sjokoladekrem. Gjenta med det tredje kakelaget. Legg den fjerde kakebunnen på toppen.

Sett noe av sjokoladekremen til side for å bruke som pynt. Smør resten av sjokoladekremen i et tykt lag rundt hele kaken. Det kan lønne seg å gjøre det i flere omganger, og la kaken stå i kjøleskapet innimellom, slik at kaken stabiliserer seg og blir fastere.

Oppbevar kaken kjølig mens du lager sjokoladepynten. 

Sjokoladepynt:
Hvis du vil pynte kaken som jeg har gjort på bildet, smelter du Freia Dronning Sjokolade (dette gjøres raskt i mikrobølgeovnen eller i en skål over vannbad).

Lag noen brede remser av bakepapir og lag striper av smeltet sjokolade på bakepapiret ved hjelp av baksiden av en teskje. Ta tak i begge langsidene av bakepapiret og fest dem løst sammen med noen biter tape. Legg bakepapir-rullene i noe som kan støtte opp om den runde fasongen. Jeg la mine i flaskehyllen jeg har i kjøleskapet mitt. Har du en baguette-form, er den ypperlig egnet til dette. Det går også an å legge bakepapir-rullene på en fjøl, men du bør da ha en kraftig tape som holder bakepapiret på plass i en bøyd fasong. Sett i kjøleskapet i 30 minutter så sjokoladen stivner.

Du kan også lage annet mønster av den smeltede sjokoladen, f eks er det lekkert med et enkelt gittermønster. Bare ha den smeltede sjokoladen i en sprøytepose, klipp et lite hull, og sprøyt ønsket mønster på bakepapiret som deretter legges i kjøleskapet. 

For å markere 100 års-jubileet, sprøytet jeg også ut tallet 100 i sjokolade. Dryss gjerne på gullfarget kakestrøssel før sjokoladen stivner, så fester det seg til sjokoladen. Deretter rister du av det overflødige strøsselet. Tilsvarende kan du selvfølgelig lage alle slags tall for å tilpasse det til jubileet du lager kaken til.

Pynting av kaken:
Ved pynting av kaken sprøytes sjokoladekremen du har holdt til siden langsmed den nedre kanten av kaken. Lag også noen rosetter oppå kaken.

Løsne sjokoladepynten fra bakepapiret. Dander det oppå kaken etter ønske.

Tips

♥ Det er Freia Dronning Sjokolade som gir den fantastiske sjokoladesmaken på denne jubileumskaken! Sjokoladen fås kjøpt i alle norske matbutikker!

♥ Som du ser av oppskriften, bør sjokoladekremen lages kvelden i forveien slik at den får stått i kjøleskapet over natten. Da blir den tykkere i konsistensen slik at den får passe smørekonsistens.

♥ Det kan også være lurt å lage kakebunnene kvelden i forveien, pakke dem inn i plast og la dem stå i kjøleskapet over natten. Kakebunnene er nemlig mye lettere å dele i kakebunner når de er skikkelig kalde.

♥ Kaken holder seg god i et par dager, men pakk den inn i plast så den ikke blir tørr. Kaken er også kjempefin å fryse.

Kakekategori
Allergier og preferanser

5 kommentarer

Hadde vært veldig greit om du hadde fortalt oss om hvilke utstyr du bruker, for eksempel til å smøre kremen på kaken. Hvordan får du så rene flater og kanter? Bruk av riktig utstyr har jo mye å si på om kaken blir suksess eller ikke.

Altså... Denne kaken her, som har blitt en favoritt her hos oss. Den er bare så fantastisk god! Den anbefales på det varmeste! Jeg har allerede bakt den fire ganger. De siste bakte står faktisk til avkjøling nå.

Kaken ser helt nydelig ut! Men hva har jeg gjort feil når sjokoladekremen ikke blir tykk? Den tyknet før jeg tok den av platen, men mulig jeg skulle latt den tykne enda mer.

Fantastisk god! Skikkelig festkake.
Laget denne til et 30-års lag og den forsvant på et blunk.
Endte med å måtte sende rundt linken til denne oppskriften til mange av gjestene etterpå.
Tusen takk :)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift