Beurre blanc (smørsaus) med fløte, gressløk og rogn

Dette er en saus som er helt fantastisk å servere til fisk (se for eksempel Skrei (torsk) med smørsaus, gressløk og rogn).

Sausen har likhetstrekk med Beurre blanc (betyr "hvitt smør" på fransk), som er en berømt, fransk smørsaus som opprinnelig lages med sjalottløk, hvitvin,  hvitvinseddik og smør. Etter hvert er det mange som også tilsetter kremfløte, som gjør at sausen tykner (emulgerer) lettere og blir mer stabil. 

Denne sausen er basert på de samme ingrediensene som en Beurre blanc med fløte. Når sausen er ferdig, tilsettes dessuten hakket persille og gressløk i tillegg til lakse- eller ørretrogn, som gir nydelige, oransje perler i sausen. 

En av de beste sausene jeg vet om!  🤩

 

Ingredienser: 

♥ 3 sjalottløk
♥ 1 ss hvitvinseddik
♥ 1 dl hvitvin
♥ 2 dl kremfløte
♥ 150 g smør (kaldt og i terninger)
♥ 20 g gressløk (en liten bunt)
♥ 20 g kruspersille (en liten bunt)
♥ 50 g lakse- eller ørretrogn
♥ kvernet salt og hvit pepper

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem ingrediensene. 

 

 

Finhakk sjalottløk. Ha dette i en kjele sammen med hvitvinseddik og hvitvin. 

 

 

La dette småkoke i noen minutter slik at væsken nesten fordamper helt. 

Tilsett kremfløten. Kok opp sausen på nytt og la deretter småkoke mens du visper i den til væskemengden reduseres til omtrent halvparten. 

 

 

Ta da kjelen av platen. Pisk inn kaldt smør i terninger. Ha i noen terninger av gangen og pisk kraftig for hånd mens smøret smelter og blander seg med sausen. Denne prosessen (emulsjon) gjør at det danner seg en tykk og kremete smørsaus. 

 

 

 

Når alt smøret er pisket inn, tilsettes fint hakket gressløk og persille.

 

 

Tilsett rogn og rør forsiktig. 

 

 

Smak eventuelt til med litt kvernet salt og hvit pepper. 

 

 

Den nydelige sausen er klar til servering! 

 


 

Tips: 

♥ Som alltid bruker jeg meierismør.
 

 

♥ Det er veldig viktig at du følger beskrivelsen av fremgangsmåte nøye for å lykkes med denne sausen. Det er spesielt viktig å merke seg at sausen IKKE må koke etter at du har pisket inn smøret, ellers vil sausen lett kunne skille seg. Det er derfor lurt å lage sausen rett før servering, så den allerede er varm. Dersom dette ikke er mulig og du vil varme opp sausen etter at den er ferdiglaget, går det fint, men du må være ekstremt forsiktig slik at sausen hele tiden holder seg under kokepunktet. 

♥ Det er det samme om du bruker rogn av laks eller ørret. Kjøpes i velassorterte matbutikker. 

 

 

♥ Se også Sandefjordsmør, som ligner på denne sausen, men som lages med sitron og ikke sjalottløk og hvitvin. 

 

En utrolig god saus! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Beurre blanc (smørsaus) med fløte, gressløk og rogn
Ingredienser

♥ 3 sjalottløk
♥ 1 ss hvitvinseddik
♥ 1 dl hvitvin
♥ 2 dl kremfløte
♥ 150 g smør (kaldt og i terninger)
♥ 20 g gressløk (en liten bunt)
♥ 20 g kruspersille (en liten bunt)
♥ 50 g lakse- eller ørretrogn
♥ kvernet salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

Finhakk sjalottløk. Ha dette i en kjele sammen med hvitvinseddik og hvitvin. 

La dette småkoke i noen minutter slik at væsken nesten fordamper helt. 

Tilsett kremfløten. Kok opp sausen på nytt og la deretter småkoke mens du visper i den til væskemengden reduseres til omtrent halvparten. 

Ta da kjelen av platen. Pisk inn kaldt smør i terninger. Ha i noen terninger av gangen og pisk kraftig for hånd mens smøret smelter og blander seg med sausen. Denne prosessen (emulsjon) gjør at det danner seg en tykk og kremete smørsaus. 

Når alt smøret er pisket inn, tilsettes fint hakket gressløk, persille og rogn. Smak eventuelt til med litt kvernet salt og hvit pepper. 

Sausen er klar til servering.

Tips

♥ Som alltid bruker jeg meierismør.

♥ Det er veldig viktig at du følger beskrivelsen av fremgangsmåte nøye for å lykkes med denne sausen. Det er spesielt viktig å merke seg at sausen IKKE må koke etter at du har pisket inn smøret, ellers vil sausen lett kunne skille seg. Det er derfor lurt å lage sausen rett før servering, så den allerede er varm. Dersom dette ikke er mulig og du vil varme opp sausen etter at den er ferdiglaget, går det fint, men du må være ekstremt forsiktig slik at sausen hele tiden holder seg under kokepunktet. 

♥ Det er det samme om du bruker rogn av laks eller ørret. Kjøpes i velassorterte matbutikker. 

♥ Se også Sandefjordsmør, som ligner på denne sausen, men som lages med sitron og ikke sjalottløk og hvitvin. 

Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift