Bidos (Samisk reinsdyrsgryte)

Den 6. februar markeres Samefolkets dag, og hva passer vel da bedre enn å servere Bidos, som er samenes smakfulle nasjonalrett!

Bidos er en festgryte basert på rent reinsdyrkjøtt som skjæres i terninger. Bidos er enkelt å lage, men like fullt regnet som selskapsmat, som gjerne kan serveres i bryllup og ved andre festlige anledninger. I tillegg til reinsdyrkjøtt er god kraft (helst reinsdyrkraft hvis du får tak i), poteter, løk og gulrøtter klassiske ingredienser.

 

 

Konsistensen skal være som en fyldig suppe, så Bidos bør serveres i store suppeskåler, og gjerne med tyttebær og brødet Gáhkku som tilbehør. 

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner. 

 

Ingredienser: 

♥ 1 kg reinsdyrkjøtt (se tips)
♥ 3 ss smør
♥ 10 dl kjøttkraft (helst viltkraft, se tips)
♥ 4 ss hvetemel
♥ 3 dl vann
♥ 5 poteter
♥ 3 gulrøtter
♥ 1 løk
♥ kvernet salt og pepper

Servering:
♥ tyttebærsyltetøy
♥ flatbrød eller Gáhkku (Samiske småbrød)

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem ingrediensene. 

Skjær opp kjøttet i terninger (ca. 3 x 3 cm). 

 

 

Smelt smør i en stekepanne. Brun kjøttbitene i stekepannen slik at de får god stekeskorpe (stek i flere omganger så det ikke blir for fullt i stekepannen).

 

 

 

Ha de stekte kjøttbitene i en gryte (husk også å koke ut pannen med litt vann og få med alt fettet og sjyen i pannen).

Tilsett kjøttkraft. 

 

 

Visp melet sammen med vann (pass på at alle melklumper fjernes).

 

 

Ha jevningen i gryten. 

 

 

Sett lokk på gryten og gi den et oppkok. Slå ned varmen på ovnen og la kjøttet småputre under lokk i ca. 40 minutter. 

 

 

Skrell poteter, gulrøtter og løk. Skjær i tykke skiver. 

 

 

Ha dette i gryten.

 

 

Gi det hele et nytt oppkok og la småkoke under lokk i ca. 15 minutter til, så gulrot-, potet og løkbitene blir møre. 

 

 

Smak til godt med kvernet salt og pepper. 

 

 

Deilig, mettende Bidos med kjempegod smak av reinsdyrkjøtt, poteter, gulrøtter og løk! 

 

 

Server Bidos i store suppeskåler.

Tradisjonelt tilbehør er tyttebærsyltetøy og flatbrød eller nybakte, samiske brød (se oppskrift på Gáhkku) med smør på.

 

 

Gøy å lage en rett med så fine, lange tradisjoner! 

 

 

Tips: 

♥ Bruk helst rent reinsdyrkjøtt. Jeg brukte reinsdyrstek som jeg skjærte i terninger.

 

 

Dersom du ikke får tak i slike kjøttstykker av reinsdyr, går det også an å bruke reinsdyrskav, som fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. 
 

♥ Ideelt skal man bruke reinsdyrkraft som er kokt på kjøtt og bein av reinsdyr. Jeg brukte viltkraft, som fås kjøpt i enkelte matbutikker. Får du ikke tak i noen av delen, går det greit å bruke annen kjøttkraft, eller bruk kjøttfond eller 3 - 4 terninger kjøttbuljong rørt ut i 1 liter varmt vann

♥ Jeg bruker her litt fersk timian til pynt. Alternativt kan du bruke litt fint hakket gressløk eller vårløk.  

 

 

Varm og deilig gryte med masse smak! 

Velbekomme! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Bidos (Samisk reinsdyrsgryte)
Ingredienser

♥ 1 kg reinsdyrkjøtt (se tips)
♥ 3 ss smør
♥ 10 dl kjøttkraft (helst viltkraft, se tips)
♥ 4 ss hvetemel
♥ 3 dl vann
♥ 5 poteter
♥ 3 gulrøtter
♥ 1 løk
♥ kvernet salt og pepper

Servering:
♥ tyttebærsyltetøy
♥ flatbrød eller Gáhkku (Samiske småbrød)

Fremgangsmåte

Skjær opp kjøttet i terninger (ca. 3 x 3 cm). Smelt smør i en stekepanne. Brun kjøttbitene i stekepannen slik at de får god stekeskorpe (stek i flere omganger så det ikke blir for fullt i stekepannen). Ha de stekte kjøttbitene i en gryte (husk også å koke ut pannen med litt vann og få med alt fettet og sjyen i pannen). Tilsett kjøttkraft. 

Visp melet sammen med vann (pass på at alle melklumper fjernes). Ha jevningen i gryten. Sett lokk på gryten og gi den et oppkok. Slå ned varmen på ovnen og la kjøttet småputre under lokk i ca. 40 minutter. 

Skrell poteter, gulrøtter og løk. Skjær i tykke skiver. Ha dette i gryten. Gi det hele et nytt oppkok og la småkoke under lokk i ca. 15 minutter til, så gulrot-, potet og løkbitene blir møre. 

Smak til godt med kvernet salt og pepper. 

Server Bidos i store suppeskåler. Tradisjonelt tilbehør er tyttebærsyltetøy og flatbrød eller nybakte, samiske brød (se oppskrift på Gáhkku) med smør på.

Tips

♥ Bruk helst rent reinsdyrkjøtt. Jeg brukte reinsdyrstek som jeg skjærte i terninger. Dersom du ikke får tak i slike kjøttstykker av reinsdyr, går det også an å bruke reinsdyrskav, som fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. 

♥ Ideelt skal man bruke reinsdyrkraft som er kokt på kjøtt og bein av reinsdyr. Jeg brukte viltkraft, som fås kjøpt i enkelte matbutikker. Får du ikke tak i noen av delen, går det greit å bruke annen kjøttkraft, eller bruk kjøttfond eller 3 - 4 terninger kjøttbuljong rørt ut i 1 liter varmt vann.

♥ Jeg bruker her litt fersk timian til pynt. Alternativt kan du bruke litt fint hakket gressløk eller vårløk.  

Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift