Croque Madame (Fransk ostesmørbrød med egg)

Fransk Croque Madame er den feminine varianten av det berømte, franske ostesmørbrødet Croque Monsieur.

Forskjellen ligger i at en Croque Madame toppes med et stekt egg. Navnet kommer av at egget gir assosiasjoner til en elegant, fransk, bredbremmet kvinnehatt! 😃

 

 

Ostesmørbrødet Croque Monsieur er allerede luksuriøst ved at det lages med fransk sennep, masse god ost, deilig røkt skinke og tykk hvit saus (sauce béchamel).

Smørbrødet blir ikke mindre dekadent med et egg på toppen, som skal ha bløt plomme som blander seg med de andre godsakene.

 

 

Nydelig! Se også Croissant béchamel


Oppskriften gir 2 stk. 


Ingredienser: 

♥ 4 skiver landbrød 
♥ 2 ss smør
♥ 2 ts Dijonsennep (se tips)
♥ 4 skiver røkt skinke (se tips)
♥ 150 g Gruyère (se tips)
♥ 1 ts provencekrydder (se tips)
♥ 2 egg

Béchamelsaus: 
♥ 2 ss smør
♥ 2 ss hvetemel
♥ 3 dl helmelk
♥ 1 ts Dijonsennep
♥ 0,5 ts revet muskat
♥ salt og hvit pepper

 

Fremgangsmåte:

Start gjerne med å gjøre klar den hvite sausen: 

Smelt smøret i en kjele. Visp inn hvetemelet så det blander seg godt med smøret. Spe så med litt av melken og rør blandingen jevn. Spe med mer av melken og fortsett slik til all melk er blandet inn. Varm opp sausen under omrøring til du merker at den tykner. 

Ta kjelen av platen og smak til sausen med sennep, litt muskat og salt og pepper. 

 

 

Avkjøl sausen. 

Steking av brød: 

Smelt smøret i en stekepanne.

Legg brødskivene i pannen og stek dem gylne på begge sider. 
 

Slik setter du sammen et ostesmørbrød:

Legg en toast på et brett og smør på et tynt lag sennep. 

 

 

Ha på et lag tykk, hvit saus.

 

 

Dekk med masse, revet ost. 

 

 

Legg på skinke.

Ha på mer revet ost. 

 

 

Legg på den andre toasten og trykk den litt ned. 

 

 

Smør på et nytt lag med hvit saus.

 

 

Topp med enda mer revet ost. 

 

 

Dryss over provencekrydder til slutt. 

Steking av ostesmørbrødene: 

Legg ostesmørbrødene på en stekeplate.


Du ser 3 stk på bildet fordi jeg har økt oppskriften og laget en ekstra.

 

Stek dem midt i ovnen ved 220°C i 10 - 15 minutter. 

 

 

Topp hver av de nystekte ostesmørbrødene med et stekt egg og server! 

 

 

Såå deilig ostesmørbrød med bløtt egg!  😍

 

 

Tips:

♥ Bruk helst Gruyère for autentisk smak (eller Comté eller Emmentaler), men har du ikke slike oster, går det også helt fint å bruke annen hvitost. Bruk i så fall gjerne en med litt ekstra kraftig smak og som smelter bra, som for eksempel Ridderost eller Jarlsberg. 

 

 

♥ I stedet for røkt skinke kan du bruke annet godt skinkepålegg. 

 

 

♥ Fransk Dijonsennep gir en veldig god smak på toasten, så jeg anbefaler å bruke det i stedet for norsk sennep. 

♥ Provencekrydder er et blandingskrydder som finnes i litt ulike varianter, men som regel inngår tørket timian, rosmarin, oregano, merian og fennikelfrø. 

♥ Merk at den hvite sausen skal være litt ekstra tykk i konsistensen slik at den holder seg på plass på smørbrødet og ikke renner utover.

♥ I stedet for å bruke hvit saus (sauce béchamel) og revet ost for seg, som jeg har gjort her, kan du blande revet ost i den hvite sausen slik at den smelter inn i sausen og du får en ostesaus (som da kalles sauce mornay). 😊

♥ En enkel, grønn salat med dressing (vinaigrette) er deilig tilbehør. 

 

Kos deg med denne franske klassikeren!  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Croque Madame (Fransk ostesmørbrød med egg)
Ingredienser

♥ 4 skiver landbrød 
♥ 2 ss smør
♥ 2 ts Dijonsennep (se tips)
♥ 4 skiver røkt skinke (se tips)
♥ 150 g Gruyère (se tips)
♥ 1 ts provencekrydder (se tips)
♥ 2 egg

Béchamelsaus: 
♥ 2 ss smør
♥ 2 ss hvetemel
♥ 3 dl helmelk
♥ 1 ts Dijonsennep
♥ 0,5 ts revet muskat
♥ salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

Start gjerne med å gjøre klar den hvite sausen: 
Smelt smøret i en kjele. Visp inn hvetemelet så det blander seg godt med smøret. Spe så med litt av melken og rør blandingen jevn. Spe med mer av melken og fortsett slik til all melk er blandet inn. Varm opp sausen under omrøring til du merker at den tykner. 

Ta kjelen av platen og smak til sausen med sennep, litt muskat og salt og pepper. Avkjøl sausen. 

Steking av brød: 
Smelt smøret i en stekepanne.

Legg brødskivene i pannen og stek dem gylne på begge sider. 

Slik setter du sammen et ostesmørbrød:

Legg en toast på et brett og smør på et tynt lag sennep. 

Ha på et lag tykk, hvit saus.

Dekk med masse, revet ost. 

Legg på skinke.

Ha på mer revet ost. 

Legg på den andre toasten og trykk den litt ned. 

Smør på et nytt lag med hvit saus.

Topp med enda mer revet ost. 

Dryss over provencekrydder til slutt. 

Steking av ostesmørbrødene: 
Legg ostesmørbrødene på en stekeplate.

Stek dem midt i ovnen ved 220°C i 10 - 15 minutter. 

Topp hver av de nystekte ostesmørbrødene med et stekt egg og server! 

Tips

♥ Bruk helst Gruyère for autentisk smak (eller Comté eller Emmentaler), men har du ikke slike oster, går det også helt fint å bruke annen hvitost. Bruk i så fall gjerne en med litt ekstra kraftig smak og som smelter bra, som for eksempel Ridderost eller Jarlsberg. 

♥ I stedet for røkt skinke kan du bruke annet godt skinkepålegg. 

♥ Fransk Dijonsennep gir en veldig god smak på toasten, så jeg anbefaler å bruke det i stedet for norsk sennep. 

♥ Provencekrydder er et blandingskrydder som finnes i litt ulike varianter, men som regel inngår tørket timian, rosmarin, oregano, merian og fennikelfrø. 

♥ Merk at den hvite sausen skal være litt ekstra tykk i konsistensen slik at den holder seg på plass på smørbrødet og ikke renner utover.

♥ I stedet for å bruke hvit saus (sauce béchamel) og revet ost for seg, som jeg har gjort her, kan du blande revet ost i den hvite sausen slik at den smelter inn i sausen og du får en ostesaus (som da kalles sauce mornay). 😊

♥ En enkel, grønn salat med dressing (vinaigrette) er deilig tilbehør. 

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift