Gule bomber (Suksesskaker)

13.11.2017


Hei,

Takk for alle tilbakemeldinger på gårsdagens innlegg og håper dere fortsetter å sende meg innspill. Jeg leser alle med stor interesse og fredag kveld velger jeg ut 10 av dere som får et signert eksemplar av min nyeste bok Det søte liv - Kaker for enhver smak

Så - har du begynt å tenke på julebaksten?

Det er faktisk mindre enn 3 uker til 1. advent! Sprøtt at julen alltid skal komme så overraskende raskt på meg... Grin  

Gule bomber er populære til jul, men kan like godt lages hele året.

 

 

Dette er myke mandelkaker som legges sammen med gul krem og pyntes med mørk sjokolade.

 

 

Enda en avart av den populære suksesskaken, med andre ord, og derfor kalles disse kakene også av og til for Suksesskjeks, Suksesskaker eller Suksessbomber.

Oppskriften gir 30 stk.

 

 

 

Ingredienser:

Mandelkaker:
♥ 6 eggehviter
♥ 300 g sukker
♥ 450 g mandler

Gul krem:
♥ 6 eggeplommer
♥ 2,5 dl kremfløte
♥ 150 g sukker
♥ 3 ts maisenna
♥ 3 ts vaniljesukker
♥ 200 g smør

Pynt:
♥ 400 g kokesjokolade


Fremgangsmåte:

Mandelkaker:

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker og pisk videre til tykk marengs. Mal mandlene fint i mandelkvern og vend i.

Sprøyt mandeldeigen ut på bakepapir til små topper.

Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca. 12-15 minutter.

Avkjøl kakene på platen før de etter hvert flyttes over på rist og avkjøles helt.

 


Gul krem:

Til den gule kremen has eggeplommene i en kjele sammen med kremfløte, sukker og maisenna. Varm opp blandingen og la den småkoke i noen minutter til den tykner. Det er viktig at du rører hele tiden slik at kremen ikke svir seg.

Ta kjelen av platen og rør inn vaniljesukker og smør. Rør kremen glatt og avkjøl til kremen får en tykk smørekonsistens. Jo lengre den står kaldt, jo fastere blir den (se tips).


Montering:

Sett sammen to og to mandelkaker med gul krem imellom.

 

 

Hvis den gule kremen har stått i kjøleskapet over natten, blir den fast nok til at den kan sprøytes. Men det går også greit å smøre på kremen med en kniv.

 

 

Legg kakene på et brett dekket med bakepapir og sett brettet i fryseren i minst 1 time.

Smelt sjokoladen. Dypp en og en kake halvveis i sjokoladen og legg den tilbake på brettet. Gjenta med alle kakene og sett brettet tilbake i fryseren til sjokoladen har stivnet.

 

 

Superlekre kaker - nærmest som konfektkaker å regne!

 Tips:

♥ På samme måte som de fleste andre varianter av suksesskake, er disse kakene godt egnet for lavkarbo-kosthold hvis man erstatter sukkeret med sukrin, og denne oppskriften er da også funnet i et lavkarbo-forum. Det egentlige opphavet til oppskriften sies å være på bloggen Sweets 2 Share - check it out!

♥ Jeg synes kakene blir best om man maler mandler på den gammeldagse måten med mandelkvern. Mandelkvern fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker og koster ikke mye. Hvis jeg maler mandlene i food processor, synes jeg mandlene blir for grovkornet. Og bruker jeg ferdigkjøpt mandelmel (som er vanlig å bruke når man lager franske makroner), synes jeg på den annen side at det blir for finmalt. Av disse to alternativene, ville jeg nok gått for mandelmel og så heller tilsatt litt mindre eggehvite. Det er viktig at deigen ikke blir så løs at kakene ikke holder fasongen, så prøv deg frem og stek en prøvekake hvis du er usikker.

♥ Tåler du ikke mandler, kan du forsøke med f eks malte hasselnøtter, kokos eller knuste Ritz-kjeks.

♥ Du kan gjerne lage klar den gule kremen dagen i forveien. Dekk den til med plast og oppbevar i kjøleskapet. Kremen tykner når den blir kald og blir da lettere å sprøyte. Jeg har her brukt sprøytetipp 1M fra Wilton.  

♥ Sjokoladen smeltes best i en skål over vannbad (kjele med kokende vann), synes jeg. Pass bare på at det ikke kommer noe vann eller for mye damp i sjokoladen for da kan den lett korne seg og bli ubrukelig. Jeg liker også godt å smelte sjokolade i mikro. Det tar bare noen minutter. Rør rundt av og til helt til du ser at sjokoladen blir bløt og smelter. 

♥ Gule bomber er ypperlige å fryse og de tiner raskt. Lag en porsjon nå og legg kakene i fryseren til jul, så har du ett slag i boks. Og ikke se bort ifra at dette blir julens mest populære kaker!  Smile chrome

 

 

As long as you know how to bake, life is sure to be sweet.


 

 

Gule bomber (Suksesskaker)

Ingredienser

Mandelkaker:
♥ 6 eggehviter
♥ 300 g sukker
♥ 450 g mandler

Gul krem:
♥ 6 eggeplommer
♥ 2,5 dl kremfløte
♥ 150 g sukker
♥ 3 ts maisenna
♥ 3 ts vaniljesukker
♥ 200 g smør

Pynt:
♥ 400 g kokesjokolade

Fremgangsmåte

Mandelkaker:
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker og pisk videre til tykk marengs. Mal mandlene fint i mandelkvern og vend i. Sprøyt mandeldeigen ut på bakepapir til små topper. Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca. 12-15 minutter. Avkjøl kakene på platen før de etter hvert flyttes over på rist og avkjøles helt.

Gul krem:
Til den gule kremen has eggeplommene i en kjele sammen med kremfløte, sukker og maisenna. Varm opp blandingen og la den småkoke i noen minutter til den tykner. Det er viktig at du rører hele tiden slik at kremen ikke svir seg. Ta kjelen av platen og rør inn vaniljesukker og smør. Rør kremen glatt og avkjøl til kremen får en tykk smørekonsistens. Jo lengre den står kaldt, jo fastere blir den (se tips).

Montering:
Sett sammen to og to mandelkaker med gul krem imellom. Legg kakene på et brett dekket med bakepapir og sett brettet i fryseren i minst 1 time.

Smelt sjokoladen. Dypp en og en kake halvveis i sjokoladen og legg den tilbake på brettet. Gjenta med alle kakene og sett brettet tilbake i fryseren til sjokoladen har stivnet.

Tips

♥ På samme måte som de fleste andre varianter av suksesskake, er disse kakene godt egnet for et lavkarbo-kosthold hvis man erstatter sukkeret med sukrin, og denne oppskriften er da også funnet i et lavkarbo-forum. Det egentlige opphavet til oppskriften sies å være på bloggen Sweets 2 Share - check it out!

♥ Jeg synes kakene blir best om man maler mandler på den gammeldagse måten med mandelkvern. Mandelkvern fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker og koster ikke mye. Hvis jeg maler mandlene i food processor, synes jeg mandlene blir for grovkornet. Og bruker jeg ferdigkjøpt mandelmel (som er vanlig å bruke når man lager franske makroner), synes jeg på den annen side at det blir for finmalt. Av disse to alternativene, ville jeg nok gått for mandelmel og så heller tilsatt litt mindre eggehvite. Det er viktig at deigen ikke blir så løs at kakene ikke holder fasongen, så prøv deg frem og stek en prøvekake hvis du er usikker.

♥ Tåler du ikke mandler, kan du forsøke med f eks malte hasselnøtter, kokos eller knuste Ritz-kjeks.

♥ Du kan gjerne lage klar den gule kremen dagen i forveien. Dekk den til med plast og oppbevar i kjøleskapet. Kremen tykner når den blir kald og blir da lettere å sprøyte. Jeg har her brukt sprøytetipp 1M fra Wilton.  

♥ Sjokoladen smeltes best i en skål over vannbad (kjele med kokende vann), synes jeg. Pass bare på at det ikke kommer noe vann eller for mye damp i sjokoladen for da kan den lett korne seg og bli ubrukelig. Jeg liker også godt å smelte sjokolade i mikro. Det tar bare noen minutter. Rør rundt av og til helt til du ser at sjokoladen blir bløt og smelter. 

♥ Gule bomber er ypperlige å fryse og de tiner raskt. Lag en porsjon nå og legg kakene i fryseren til jul, så har du ett slag i boks. Og ikke se bort ifra at dette blir julens mest populære kaker! 

38 kommentarer

Disse kakene må bare prøves ut. Så knall gode ut.
Har begynt såvidt på julekakene her i hus men med dine gode kaker blir der prøvd ut masse nytt i år.
Alltid spennende med noe nytt.
Takk for at du deler

Hyggelig å høre, Renate!

Hvis man ikke har mandelkvern, man man bruke mandelmel? Eller er det noen andre smarte tips:) disse skal hvertfall testes ut:D

Jeg har pleid å bruke foodprossesor når jeg baker mandelbunn ☺

Bruker du food processor, bør du i hvert fall kjøre lenge så mandlene blir så finmalte som mulig. Blir likevel ikke helt det samme som med gammel og god mandelkvern, synes jeg. Mandelkvern er ikke dyrt og fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker.

Foretrekker å bruke mandelkvern og synes det gir best konsistens på kakene. Du kan bruke mandelmel, men det trekker til seg væske på en annen måte så da tror jeg du bør redusere mengden eggehvite. Prøv deg frem ved å tilsette litt og litt eggehvite, og stek eventuelt en prøvekake.

Ligger de under lavkarbo?

Da må du evt. erstatte sukker og melis med f.eks sukrin (kanskje Fibersirup) eller Tagatesse. Sistnevnte har jeg hørt blir best ved baking av kaker som skal bli litt seige i konsistens (kransekake, mandelkake osv) - Sukrin har lett for å gi et tørt resultat.

Takk Monika. Ja, oppskriften er godt egnet for lavkarbo hvis sukkeret erstattes.

Å gjett om disse skal bakes, og de skal bakes både med nøtter og ritskjeks, siden jeg har en som har nøtteallregi i familien. Supert at du også skriver hva man kan erstatte med hvis man f.eks ikke tåler nøtter.

Hyggelig å høre, Lillian!

Kan sukker byttes ut med sukrin?

Ville heller brukt Tagatesse eller Fibersirup. Har lett for å bli tørt og "kaldt" med bare sukrin.

Takk for tips, Monika!

Takk for spennende oppskrift!

Jeg tenkte lage disse idag, men har ikke maisenna...kan jeg bruke potetmel som stivelse istedefor maisenna (i kremen)?? Eller blir dette bare rør?

Takk:)

Jeg har bare testet ut med maisenna, så tør ikke svare sikkert. Gi gjerne tilbakemelding hvis du prøver med potetmel.

Elsker bloggen din og har forsøkt mye derfra. Trodde ikke jeg var så god på baking inntil jeg fant den. Den inspirerer meg stort :) Får prøve disse etter operasjonen min i nakken som desverre kommer nå før jul så da blir det ikke mange julekaker her i huset i år. Får ta igjen neste år :)
Disse skal absolutt prøves :)

Takk for koselig hilsen, Sylvia. Lykke til med operasjonen!

Blir det 30 stk enkle eller doble?

Det blir 30 doble (altså 30 ferdige kaker). Eksakt antall avhenger jo av hvor store du lager dem.. :-)

Kan disse fryses med kremen på?

Ja, det går fint!

Har tenkt å lage gule bomber i morgen. Har laget den gule kremen i kveld, og fikk den tykk, glatt ig en fin konsistens.. Etter at den nå har stårt til avkjøling, så har fettet/smøret skilt seg ig ligger som et lag oppå kremen.. Hva gjør jeg i morgen når jeg skal bruke den? Piske den opp på nytt eller renne av smøret?

Hm, har ikke opplevd akkurat dette før. Med mindre kremen skilte seg mens du kokte den, antar jeg at du bare kan piske opp kremen igjen dagen etter (uten å la smøret renne av seg).

Skal absolutt lage disse til jul i år :). Men blir det ikke mere jul med rød konditorfarge i den gule kremen? Sånn at den blir helt rød altså?

Blir sikkert fine og julete med rød krem, ja! Godt forslag, Hanne :-) Ikke alle som er så glade i å bruke konditorfarge, og da funker gul krem også.

Bakte desse ikveld :-) Fantastisk god :-) Tusen takk for deling av oppskrifter :-)

Så bra å høre, Sølvi!

Er oppskriften til 30 stk ferdige eller lager du 60 ? :)

Hei, jeg fikk 30 stk ferdige kaker (altså doble med krem imellom).

Synes det blir så mye søl med å spise doble kjeks med krem imellom så jeg skal prøve å lage enkle kjeks med krem og sjokolade oppå ala jaffa cakes.

Smak og behag det, Solfrid. Se oppskrift på Suksessbomber her på Det søte liv (jeg får ikke linket til oppskriften her i kommentarfeltet, så søk den opp). Dette er kaker med mandelbunn og gul krem som ikke er doble.

Hei. Skal smøret vœre i romtemperatur eller kaldt? Eller smeltet?
Ser fantastisk gode ut.

Hei! Jeg lurer på hvor stor du lager kakene? Jeg har akkurat bakt dem nå og fikk ca 120 enkeltkaker. Blir de ikke veldig store om det bare skal være 60? Jeg fant forøvrig også ut at det kan være lurt å ha mandeldeigen i kjøleskapet mens man venter på å bruke den, den ble litt mer flytende for hvert brett jeg stekte så jeg fikk ikke den fine formen på de siste.

Hei. Stemmer det med 400 gram sjokolade til dypping?

Hei. Det er lurest og best å bruke mandelkvern til den type kaker. Kuttingen av mandlene blir anderledes med kvern enn med foodprosessor. Det som skjer med kverning er at oljen i mandlene blir tatt vare på, og det er med på å gi seige, myke og gode kaker. Enkelte kjøkkenmaskiner har mandelkvern som ekstra utstyr, da er mandlene kvernet på null komma niks. Suksessbomber skal snart bakes...

Hei.
Takk for all inspirasjon du gir!! Skal lage disse kakene. Ser helt nydelige ut. Lurer på hvilken sprøytetipp du har brukt til mandelkakene?

Hei. Kan den gule kremen frysast åleine? Har 12 eggeplommer tilovers nett no men har ikkje anledning til å laga meir enn denne kremen.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet