Indiske, grønne linser (Masoor)

Oppskriften på disse grønne linsene (green masoor) har jeg fått av moren min, og er noe jeg har spist mye av gjennom oppveksten. Hun igjen har denne retten fra tiden hun vokste opp i 5 Main Street (som nå heter 5 Mahatma Gandhi Road) i sentrum av byen Pune i India. I sine glansdager var dette huset fylt av folk og leven, og det var stort fokus på dagens måltider (ja, det ligger i genene... 😅). Huset ble revet for lenge siden og erstattet av en høy blokk hvor det nå er butikker og leiligheter, og bortsett fra marmortrappen ved inngangspartiet er det ikke mye igjen fra den tiden. Men desto hyggeligere å kunne gjenskape en rett som ble servert i dette huset nå på mitt eget kjøkken så mange år senere.  

 

 

Masoor Dal forbindes oftest med røde linser i India, men dette er Parsi Style Masoor Dal, som lages med hele, grønne linser. Indisk, syltet rødløk smaker veldig godt sammen med linsene. Dette er billig mat ("poor man's food" som moren min pleide å si), men også veldig sunn mat. Føler man seg litt svak og sliten, kjenner man at kreftene kommer etter en skål med disse grønne linsene! Det er kombinasjonen av krydderet, masse fersk ingefær, løk og hvitløk, og eddik som gjør denne linseretten så god. 

Moren min lagde alltid en stor kjele av gangen - og vi andre himlet med øynene og kommenterte at hun lagde alt for mye, men jammen viste det seg ikke gang på gang at det minket kraftig i kjelen i løpet av ettermiddagen og kvelden... Det ble sjelden noe særlig rester igjen til dagen etter. 😅 

Vi har ikke trengt noe tilbehør, men indiske, grønne linser er egentlig bare ment som en siderett. Serveres for eksempel til grillet kylling og krydret basmatiris.

 

 

Ingredienser: 

♥ 500 g grønne linser, tørkede
♥ 2 løk
♥ 7 fedd hvitløk (eller mer 😊)
♥ 2 ss fersk ingefær, revet
♥ 1 fersk, grønn chili (kan sløyfes, se tips)
♥ 0,5 dl rapsolje
♥ 3 ts malt spisskummin (se tips)
♥ 3 ts malt gurkemeie (se tips)
♥ 4 ts malt koriander (se tips)
♥ 2 buljongterninger (kjøtt- eller grønnsaksbuljong)
♥ 8 dl vann
♥ 0,5 dl balsamicoeddik (se tips)
♥ 2 ss flaksalt
♥ 1 bunt frisk koriander (kan sløyfes)

 

Fremgangsmåte: 

Ha de tørkede, grønne linsene i en stor kjele. Gå raskt igjennom dem og luk ut eventuelle stygge linser.

 

 

Fyll opp kjelen med kaldt vann. Husk at linsene trekker til seg mye vann når de sveller opp, så la vannet gå godt over linsene (heller for mye vann enn for lite).

 

 

Sett på lokk og la kjelen stå til dagen etter (det går fint å la kjelen stå i romtemperatur). 

Dagen etter har linsene svellet opp betydelig. 

 

 

Hell av alt overflødig vann.

Ha linsene over i en sikt og skyll dem i kaldt vann. Ha linsene i en bolle. 

 

 

Finn frem de øvrige ingrediensene. 

 

 

Vask kjelen og ha grovt hakket løk og hvitløk i kjelen.

Jeg holder ikke igjen på hvitløken. 😃

 

 

Skrap av skall på ingefæren og riv den på et rivjern. Mål opp to gode spiseskjeer og ha dette i kjelen sammen med løken. 

 

 

Tilsett også litt fint hakket, grønn chili hvis du ønsker det (jeg pleier ikke å bruke chili her). 

Ha olje i kjelen og la løk og ingefær frese godt sammen på middels varme. 

Tilsett malt spisskummin, gurkemeie og koriander. 

 

 

Bland godt sammen og la løken steke sammen med krydderet et par minutter. 

 

 

Ha så de skylte linsene i kjelen. Tilsett buljongterninger. 

 

 

Hell i vann og rør om.

 

 

Skru opp varmen og gi linsene et oppkok. Senk varmen igjen og la linsene småkoke på middels varme uten lokk, til linsene er møre. Dette tar ca. 30 minutter. Rør av og til i kjelen, men ikke for mye. Linsene skal være myke, men ikke grøtete.

 

 

Smak så til linsene med balsamicoeddik og flaksalt (og eventuelt ekstra spisskummen, gurkemeie og koriander). 

 

 

Ha linsene i en serveringsskål. 

 

 

 

Pynt med frisk koriander (se tips). 

 

 

Indisk, syltet rødløk er veldig godt sammen med disse grønne linsene (se eget innlegg HER).

 

 

 

Server gjerne linsene til grillet kylling og krydret basmatiris. 

 

Tips: 

♥ Grønne linser fås kjøpt i velassorterte matvarebutikker og asiatiske matbutikker. 

 

 

♥ Malt spisskummin (jeera), gurkemeie (haldi) og koriander fås i de fleste matbutikkene. Jeg pleier ikke å bruke chili i disse linsene, men du kan gjøre det hvis du liker det litt spicy. Alternativt kan du bruke litt chilipulver. 

 

 

♥ Mengde eddik og salt er veiledende, så her må du smake deg litt frem. Det går fint å bruke annen type eddik i stedet for balsamicoeddik, for eksempel eplecidereddik eller hvitvinseddik. 

♥ I stedet for å pynte med frisk koriander, kan du blande korianderblader inn i linsene. 

 

 

Spent på om noen av dere vil teste ut å lage disse indiske, grønne linsene... 😊

 

 

Jeg synes dette er veldig godt! 😋

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Indiske, grønne linser (Masoor)
Ingredienser

♥ 500 g grønne linser, tørkede
♥ 2 løk
♥ 7 fedd hvitløk (eller mer :))
♥ 2 ss fersk ingefær, revet
♥ 1 fersk, grønn chili (kan sløyfes, se tips)
♥ 0,5 dl rapsolje
♥ 3 ts malt spisskummin (se tips)
♥ 3 ts malt gurkemeie (se tips)
♥ 4 ts malt koriander (se tips)
♥ 2 buljongterninger (kjøtt- eller grønnsaksbuljong)
♥ 8 dl vann
♥ 0,5 dl balsamicoeddik (se tips)
♥ 2 ss flaksalt
♥ 1 bunt frisk koriander (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Ha de tørkede, grønne linsene i en stor kjele. Gå raskt igjennom dem og luk ut eventuelle stygge linser.

Fyll opp kjelen med kaldt vann. Husk at linsene trekker til seg mye vann når de sveller opp, så la vannet gå godt over linsene (heller for mye vann enn for lite). Sett på lokk og la kjelen stå til dagen etter (det går fint å la kjelen stå i romtemperatur). 

Dagen etter har linsene svellet opp betydelig. Hell av alt overflødig vann. Ha linsene over i en sikt og skyll dem i kaldt vann. Ha linsene i en bolle. 

Vask kjelen og ha grovt hakket løk og hvitløk i kjelen. Skrap av skall på ingefæren og riv den på et rivjern. Mål opp to gode spiseskjeer og ha dette i kjelen sammen med løken. Tilsett også litt fint hakket, grønn chili hvis du ønsker det (jeg pleier ikke å bruke chili her). Ha olje i kjelen og la løk og ingefær frese godt sammen på middels varme. 

Tilsett malt spisskummin, gurkemeie og koriander. Bland godt sammen og la løken steke sammen med krydderet et par minutter. 

Ha så de skylte linsene i kjelen. Tilsett buljongterninger. Hell i vann og rør om. Skru opp varmen og gi linsene et oppkok. Senk varmen igjen og la linsene småkoke på middels varme uten lokk, til linsene er møre. Dette tar ca. 30 minutter. Rør av og til i kjelen, men ikke for mye. Linsene skal være myke, men ikke grøtete. 

Smak så til linsene med balsamicoeddik og flaksalt (og eventuelt ekstra spisskummen, gurkemeie og koriander). 

Ha linsene i en serveringsskål. Pynt med frisk koriander (se tips). Indisk, syltet rødløk er veldig godt sammen med disse grønne linsene.

Server gjerne linsene til grillet kylling og krydret basmatiris. 

Tips

♥ Grønne linser fås kjøpt i velassorterte matvarebutikker og asiatiske matbutikker. 

♥ Malt spisskummin (jeera), gurkemeie (haldi) og koriander fås i de fleste matbutikkene. Jeg pleier ikke å bruke chili i disse linsene, men du kan gjøre det hvis du liker det litt spicy. Alternativt kan du bruke litt chilipulver. 

♥ Mengde eddik og salt er veiledende, så her må du smake deg litt frem. Det går fint å bruke annen type eddik i stedet for balsamicoeddik, for eksempel eplecidereddik eller hvitvinseddik. 

♥ I stedet for å pynte med frisk koriander, kan du blande korianderblader inn i linsene. 

2 kommentarer

Dette skal testes! Sikker på at husets tenåringer kommer til å like det.
Tusen takk for mange mange inspirerende oppskrifter. Takket være deg at jeg turte å slå meg løs på kjøkkenet for mange år siden :)

Tusen takk for alle dine fantastiske oppskrifter! Nå som du har begynt å legge ut salte retter også, håper jeg på mange flere indiske oppskrifter - det er så utrolig godt!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift