Kanelboller

04.10.2013

 

I dag er det Kanelbullens dag i Sverige!

 

 

 Såklart noe som må feires! Icon e biggrin

 

 

Dette er en kjempefin oppskrift på gjærdeig som gir ca 25 stk deilige kanelboller. Deigen kan også brukes til annen gjærbakst du liker!

 

Ingredienser:

♥ 50 g gjær
♥ 6 dl melk
♥ 200 g smør
♥ 150 g sukker
♥ 1 egg
♥ 2 liter hvetemel

Fyll:
♥ 50 g smør
♥ 4 ss sukker
♥ 2 ss kanel

Pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ perlesukker

 

Fremgangsmåte:

Smelt smør og bland med melken.  Varm smørblandingen til den er lunken (37°C).  Smuldre gjæren i en bakebolle og løs den opp i en del av smør- og melkeblandingen. Tilsett resten av væsken og sammenpisket egg.  Bland så i sukker og mesteparten av melet.  Elt deigen godt og hev til dobbelt størrelse (ca 60 min).

Del deigen i 2 emner.  Ha resten av melet på bakebordet og kjevle ut hvert emne til rektangulære leiver.

Smelt smøret til fyllet og pensle på leivene.  Strø jevnt over med sukker og kanel.

Rull leivene sammen fra langsiden hvis du vil ha mindre kanelboller og fra kortsiden hvis du vil ha store kanelboller.  Skjær hver rull i ca 2 cm tykke skiver.

Sett skivene på stekeplater dekket med bakepapir. Etterhev bollene i 15 min.

Pisk egg sammen med litt melk og pensle over bollene. Dryss over perlesukker.

Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 10-15 min til bollene er gyldne og gjennomstekte (se tips). Avkjøl kanelbollene på rist.

 

Her hever kanelbollene seg i ovnen. Lukter deilig på kjøkkenet! 
Instagram: kristine_lifeissweet

 

 

Og her er kanelbollene rett etter at de er tatt ut av ovnen:

 

 

Mmmmm.... nystekte kanelboller....

 

 

Lukter himmelsk!

Ellevill stemning i hjemmet! Smile

 

 

Søte gleder i hverdagen! Heart

 

 

Dagens jubilant! Grin

 

 

Tips:

Jeg liker kanelbollene mine store og ruller derfor den avlange leiven sammen fra kortsiden. Hvis du har store boller, kan det lønne seg å senke temperaturen i ovnen til 200°C og eventuelt øke steketiden noe på slutten. Dette for å unngå at bollene blir brune utenpå uten å være gjennomstekte inni. Oppskriften gir 25 mellomstore kanelboller, og noen færre dersom du lager dem store.

 

Instagram: kristine_lifeissweet

 

Kanelboller er fine å fryse!

 

 

Søte servietter kjøpt hos Kremmerhuset i Oslo! Heart

 

 

Enjoy ♥

 

♥ ♥ ♥ ♥
 

Kanelboller

Ingredienser

♥ 50 g gjær
♥ 6 dl melk
♥ 200 g smør
♥ 150 g sukker
♥ 1 egg
♥ 2 liter hvetemel

Fyll:
♥ 50 g smør
♥ 4 ss sukker
♥ 2 ss kanel

Pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ perlesukker

Fremgangsmåte

Smelt smør og bland med melken.  Varm smørblandingen til den er lunken (37°C).  Smuldre gjæren i en bakebolle og løs den opp i en del av smør- og melkeblandingen. Tilsett resten av væsken og sammenpisket egg.  Bland så i sukker og mesteparten av melet.  Elt deigen godt og hev til dobbelt størrelse (ca 60 min).

Del deigen i 2 emner.  Ha resten av melet på bakebordet og kjevle ut hvert emne til rektangulære leiver.

Smelt smøret til fyllet og pensle på leivene.  Strø jevnt over med sukker og kanel.

Rull leivene sammen fra langsiden hvis du vil ha mindre kanelboller og fra kortsiden hvis du vil ha store kanelboller.  Skjær hver rull i ca 2 cm tykke skiver.

Sett skivene på stekeplater dekket med bakepapir. Etterhev bollene i 15 min.

Pisk egg sammen med litt melk og pensle over bollene. Dryss over perlesukker.

Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 10-15 min til bollene er gyldne og gjennomstekte (se tips).

Avkjøl kanelbollene på rist.

Tips

Jeg liker kanelbollene mine store og ruller derfor den avlange leiven sammen fra kortsiden. Hvis du har store boller, kan det lønne seg å senke temperaturen i ovnen til 200°C og eventuelt øke steketiden noe på slutten. Dette for å unngå at bollene blir brune utenpå uten å være gjennomstekte inni. Oppskriften gir 25 mellomstore kanelboller, og noen færre dersom du lager dem store.

Kanelbollene er fine å fryse!

19 kommentarer

Hei:) Nydelig oppskrift;) Jeg slang oppi en ss luftigere bakst (idun) og porsjonen ble større, enda litt mer luftigere, selv om man nesten ikke skulle tro det gikk ann:) Bare ett lite tips, fra en av dine fans;)

Takk for godt tips! Bra du likte oppskriften:)

Fin fin oppskrift :) Jeg hadde i litt kardemomme. Men det er jo en smakssak. Lekre, luftige og gode ble de ihvertfall.

Supert å høre at kanelbollene ble vellykkede, Sølvi:) Ja, kardemomme i er også godt:)

Hei!

Jeg fant siden din tilfeldigvis da jeg søkte på nettet etter en kanelbolle oppskrift. FOR noen gode boller da gitt! :-) Super oppskrift og godt forklart i fremgangsmåten (selv om jeg ikke forstod ordet "leiver", hehe :-)) Tittet litt rundt på siden din og så mange spennende oppskrifter jeg fant! Må prøve ut en av disse neste gang jeg skal bake. Fine bilder tar du også. Stå på!

Ha en god kveld :-)

Takk for superkoselig hilsen, Guri:-) Ble veldig glad for den! Håper du finner massevis av oppskrifter du får lyst til å prøve ut etter hvert.

Hei!
Disse bollene ble jo kjempegode!! Jeg har en stor familie, så jeg doblet oppskriften ;) Jeg trodde der stod 2 dl mel, så jeg ble veldig forvirret, men så sjekket jeg igjen... :) Denne oppskriften skal jeg bruke oftere!!!

Fanstastisk oppskrift! Deigen var kjempe lett og jobbe med. Kanelbollene ser helt perfekte ut! Denne oppskriften skal brukes igjen. Tusen takk for flott side! :)

Hei! Jeg skjønner ikke skal jeg ta 2 liter mel?????????+ LITER????????

Hei Janne
Ja du skal ha i 2 liter mel, altså 20 dl.
Lykke til med kanelbollene, håper det smaker!

Hvis jeg skal lage ca 50 boller, skal jeg da doble ingrediensene fullstendig?

Glad for svar!

Hei Jan
Du kan godt doble ingrediensene, men du må passe på at
det ikke blir for mye av noe
Lykke til, håper det smaker.

Kan jeg bytte ut melken med kulturmelk?

Det var mitt første gang å lage kanelboller, og takket være din oppskrift ser den bra ut :D

Hvor mye hvetemel er det til deigen? I gram. Forstod ikke helt..

Kan jeg bruke lik mengde med glutenfritt mel ?

Ja, nå står deigen til heving, så det blir spennende å se resultatet etterhvert. Jeg ser flere over her stusser over melmengden, og jeg kan heller ikke fordra å måle mel i liter. Det kan være forskjeller i hvor kompakt et mel er, så gram/kg er absolutt å foretrekke.

Resultatet ble svært så vellykket, og bollene høstet masse skryt på onsdagens korkveld. :D

Hei

Hadde i 20 dl mel, men deigen min ble hard. Hvorfor det ?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet