Vaniljeruter i langpanne

08.03.2017


Dette er utrolig myke mørdeigskaker med vaniljefyll som gir kaken kjempegod vaniljesmak.

Oppskriften er svensk og kaken er veldig populær i Sverige.

Prøv dem du også - de smelter på tungen!

 

 

Oppskriften er til stor langpanne.

 

 

Ingredienser:

Mørdeigsbunn:
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør

Fyll:
♥ 4 egg
♥ 3 dl seterrømme (se tips)
♥ 3 dl crème fraîche (se tips)
♥ 3 dl sukker
♥ 0,5 dl vaniljesukker (ja, 0,5 dl er riktig)

Smuldretopp (samme som bunnen):
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør

Pynt:
♥ melisdryss

 

Fremgangsmåte:

Ha alle ingrediensene til mørdeigsbunnen i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg godt i det tørre. Klem deigen sammen med fingrene. Mørdeigen blir temmelig tørr i konsistensen.

Finn frem en stor langpanne (ca 30x40 cm) og kle den med bakepapir. Klem mørdeigen godt utover i bunnen av langpannen.

Visp sammen ingrediensene til fyllet med en ballongvisp. Det skal bli nokså tyntflytende. Hell fyllet over mørdeigsbunnen i langpannen.

Ha alle ingrediensene til smuldretoppingen i en food processor med hakkekniv. Akkurat som med mørdeigsbunnen, kjøres ingrediensene sammen til smøret smuldrer seg. Klem deigen sammen med fingrene. Smuldre den så over fyllet i langpannen slik at du dekker over fyllet i et så jevnt lag som mulig (men vaniljefyllet vil fortsatt synes innimellom deigklumpene).

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca 30 min.

 

 

Avkjøl kaken i langpannen til den er helt kald før den deles i firkanter.

 

 

Sikt over melis til pynt.

 

 

Nam! Yum  Superdelicious Heart 

 

 

Tips:

♥ Ikke bli skremt av mengden vaniljesukker i fyllet. Husk at vaniljesukker ikke er så veldig mye sterkere enn melis, så selv om 0,5 dl høres mye ut, i tillegg til at det til sammen skal være 4 ss vaniljesukker i deigen, blir det ikke for sterkt. Tvert imot er det nettopp dette som gir kaken god smak!

♥ I fyllet har jeg brukt 3 dl seterrømme og 3 dl crème fraîche. Du kan i stedet bruke 6 dl av enten bare seterrømme eller crème fraîche. I den svenske oppskriften brukes det 6 dl kesam.

♥ Som du ser er det akkurat samme deig til bunnen og toppen av kaken. Hvis du vil, kan du kjøre alle ingrediensene til både bunn og toppen sammen i food processoren og så dele deigen i to. Jeg foretrekker å gjøre det i to omganger både fordi jeg ikke har så stor food processor og fordi jeg vil være sikker på at jeg bruker like mye deig i bunnen som på toppen.

 

 

Myk og kjempedeilig mørdeigskake med lekkert vaniljefyll  Heart

Dette er en kake du burde prøve ut!

 

 

Så godt å unne seg et par stykker vaniljekake!

 



 Heart  Heart  Heart 

 

Vaniljeruter i langpanne

Ingredienser

Mørdeigsbunn:
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør

Fyll:
♥ 4 egg
♥ 3 dl seterrømme (se tips)
♥ 3 dl crème fraîche (se tips)
♥ 3 dl sukker
♥ 0,5 dl vaniljesukker (ja, 0,5 dl er riktig)

Smuldretopp (samme som bunnen):
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør

Pynt:
♥ melisdryss

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene til mørdeigsbunnen i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg godt i det tørre. Klem deigen sammen med fingrene. Mørdeigen blir temmelig tørr i konsistensen.

Finn frem en stor langpanne (ca 30x40 cm) og kle den med bakepapir. Klem mørdeigen godt utover i bunnen av langpannen.

Visp sammen ingrediensene til fyllet med en ballongvisp. Det skal bli nokså tyntflytende. Hell fyllet over mørdeigsbunnen i langpannen.

Ha alle ingrediensene til smuldretoppingen i en food processor med hakkekniv. Akkurat som med mørdeigsbunnen, kjøres ingrediensene sammen til smøret smuldrer seg. Klem deigen sammen med fingrene. Smuldre den så over fyllet i langpannen slik at du dekker over fyllet i et så jevnt lag som mulig (men vaniljefyllet vil fortsatt synes innimellom deigklumpene).

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca 30 min.

Avkjøl kaken i langpannen til den er helt kald før den deles i firkanter.

Tips

♥ Ikke bli skremt av mengden vaniljesukker i fyllet. Husk at vaniljesukker ikke er så veldig mye sterkere enn melis, så selv om 0,5 dl høres mye ut, i tillegg til at det til sammen skal være 4 ss vaniljesukker i deigen, blir det ikke for sterkt. Tvert imot er det nettopp dette som gir kaken god smak!

♥ I fyllet har jeg brukt 3 dl seterrømme og 3 dl crème fraîche. Du kan i stedet bruke 6 dl av enten bare seterrømme eller crème fraîche. I den svenske oppskriften brukes det 6 dl kesam.

♥ Som du ser er det akkurat samme deig til bunnen og toppen av kaken. Hvis du vil, kan du kjøre alle ingrediensene til både bunn og toppen sammen i food processoren og så dele deigen i to. Jeg foretrekker å gjøre det i to omganger både fordi jeg ikke har så stor food processor og fordi jeg vil være sikker på at jeg bruker like mye deig i bunnen som på toppen.

08.03.2017
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

4 kommentarer

Heia
Har laget kaken i dag, til servering i morgen.

Må kaken stå i kjøleskap natten over?

Etterhvert har jeg slutta å bruke"Vanillinsukker", men laga denne med et par ts vaniljepasta og økte på sukkermengden litt. I smuldredeigen brukte jeg hjemmelaga vaniljesukker.
Det fungerte veldig bra og kaka ble en kjempesuksess :)

Wow — denne var god ja... hvordan er den å fryse, mon tro?
Jeg kunne også godt ha tenkt meg å prøve å tilsette friske bringebær, men usikker på om det ville bli vellykket- hva tror du ?
Tusen takk for inspirerende og flotte nettsider :-)

Helt fantastisk hit til gjengen på jobb. Mitt tips er å huske å ta ut kaken fra kjøleskapet minst 30 min før servering. Da den er hard å skjære når den nettopp er kommet ut. Men utrolig god kake, og super-lettvindt!!

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet