Vørterkake

Dette er en nydelig Vørterkake som gir julesmak og julestemning!

Du får 2 stk av denne oppskriften.

Se også oppskrift på Vørterbrød som lages med rosiner.

Vørterkake
Ingredienser

75 g gjær
2,5 dl melk
1 flaske (0,33 l) vørterøl
1,5 dl mørk sirup
1 ts pepper
0,5 ts nellik
100 g sukker
500 g fint rugmel
500 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smuldre gjær i en bolle. Varm opp melk, vørterøl og sirup til blandingen er lunken (37°C). Løs opp gjæren i væsken. Ha i sukkeret. Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet og krydderet. Ha dette i væskeblandingen og bland sammen deigen. Elt inn resten av hvetemelet (spar litt til utbakingen). Deigen blir nokså fast i konsistensen. Dekk til deigen og la den heve lunt i ca 1 time.

Del deigen i to emner og form dem til runde kaker. Legg dem på bakepapirdekkede stekeplater og la dem etterheve i ca 30-40 minutter. Pensle brødene med vann og stek dem nederst i ovnen ved 175°C i ca. 35-40 minutter. Vil du ha blank og fin overflate på brødene, bør de pensles med potetmelsjevning et par minutter før de er ferdigstekte (se tips).

Ta Vørterkakene ut av ovnen og la de avkjøles med et klede over, slik at skorpen holder seg myk.

Tips

Vil du ha ekstra blanke Vørterkaker, så pensle dem med potetmelsjevning (det har jeg gjort med kaken på bildet: Bland 0,5 ts potetmel med 1 ss kaldt vann. Spe på med 0,5 dl kokende vann. Jevningen skal bli klar. Pensle over brødene et par minutter før de er ferdigstekte. La dem stå videre i ovnen til jevningen har stivnet og brødene har fått fin og blank overflate.

Vørterkake smaker godt slik den er, eller servert med smør og ost.

Pakk Vørterkakene godt inn i plast, slik at de holder seg myke. De egner seg veldig godt til frysing.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift