Blåbærpai med smuldretopping

30.06.2017


That summertime feeling Heart

Her har du en kjempegod blåbærpai med smuldretopping som smaker deilig av kanel og pistasjnøtter (andre nøtter kan også brukes).

 

 

En nydelig kake som du kan å nyte på lyse sommerkvelder! 

 

 

 

Ingredienser:

Mørdeig:
♥ 150 g hvetemel
♥ 1 ss melis
♥ 100 g smør
♥ 60 g seterrømme 

Blåbærfyll:
♥ 300 g blåbær
♥ 3 ss sukker
♥ 1 ss potetmel

Smuldretopping:
♥ 70 g pistasjnøtter (se tips)
♥ 80 g hvetemel
♥ 80 g sukker
♥ 80 g smør
♥ 1 ts kanel


Fremgangsmåte:

Ha mel, melis og smør i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg i det tørre. Tilsett rømmen og kjør videre så deigen samler seg. Klem deigen sammen, pakk den inn i plastfolie og sett den i kjøleskapet i 30 minutter.

Smør en ildfast form/paiform (24 cm i diameter). Klem deigen utover bunn og kanter på formen.

 

 

Prikk deigen lett med en gaffel. Dekk formen med bakepapir og fyll opp med keramiske bakekuler, tørkede erter eller lignende og forstek bunnen midt i ovnen ved 180°C i 15 minutter. Fjern bakepapiret og bakekulene. 

 

 

Ha blåbærene i en bolle. Bland sukker og potetmel og dryss dette over blåbærene i bollen. Vend litt rundt i bærene så de blir godt dekket av sukkerblandingen.

 

 

Ha blåbærblandingen i formen.

 

 

Hakk pistasjnøttene grovt i en food processor. Tilsett mel, sukker, smør og kanel og kjør videre til du får en smulete deig. Smuldre deigen jevnt over blåbærene i formen. 

 

 

Stek kaken videre midt i ovnen ved 180°C i 25 minutter.  

 


Pynt kaken med noen blåbær på toppen hvis du vil ha litt farge  Smile  

 


 

Server kaken nystekt - da er den best!  Yum

 

 

 

Tips:

♥ Seterrømmen i deigen kan byttes ut med tykk, gresk yoghurt. Pistasjnøttene kan byttes ut med andre typer nøtter, eller havregryn hvis du vil ha nøttefri kake. 

♥ Jeg bruker aller helst norsk skogsblåbær, men kaken kan også lages med den store typen blåbær. 

♥ Teknikken med å fylle formen med tørkede erter eller keramiske bakekuler under forstekingen er ment å forhindre at deigkanten krymper nedover. Jeg bruker keramiske bakekuler som fås kjøpt i flere kjøkkenutstyrsbutikker, men tørkede erter gjør samme nytten. Alternativt kan du klemme en remse aluminiumsfolie langsmed kanten av kaken under forstekingen da aluminiumsfolien også er med på å holde deigkanten oppe. 

♥ Jeg har brukt friske blåbær, men frosne kan også brukes og trenger ikke å tines før du har dem i formen. 

 

 

Ønsker deg en superdeilig sommerhelg! 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Blåbærpai med smuldretopping

Ingredienser

Mørdeig:
♥ 150 g hvetemel
♥ 1 ss melis
♥ 100 g smør
♥ 60 g seterrømme 

Blåbærfyll:
♥ 300 g blåbær
♥ 3 ss sukker
♥ 1 ss potetmel

Smuldretopping:
♥ 70 g pistasjnøtter (se tips)
♥ 80 g hvetemel
♥ 80 g sukker
♥ 80 g smør
♥ 1 ts kanel

Fremgangsmåte

Ha mel, melis og smør i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg i det tørre. Tilsett rømmen og kjør videre så deigen samler seg. Klem deigen sammen, pakk den inn i plastfolie og sett den i kjøleskapet i 30 minutter.

Smør en ildfast form/paiform (24 cm i diameter). Klem deigen utover bunn og kanter på formen.

Prikk deigen lett med en gaffel. Dekk formen med bakepapir og fyll opp med keramiske bakekuler, tørkede erter eller lignende og forstek bunnen midt i ovnen ved 180°C i 15 minutter. Fjern bakepapiret og bakekulene. 

Ha blåbærene i en bolle. Bland sukker og potetmel og dryss dette over blåbærene i bollen. Vend litt rundt i bærene så de blir godt dekket av sukkerblandingen. Ha blåbærblandingen i formen.

Hakk pistasjnøttene grovt i en food processor. Tilsett mel, sukker, smør og kanel og kjør videre til du får en smulete deig. Smuldre deigen jevnt over blåbærene i formen. 

Stek kaken videre midt i ovnen ved 180°C i 25 minutter.  Pynt kaken med noen blåbær på toppen hvis du vil ha litt farge.

Tips

♥ Seterrømmen i deigen kan byttes ut med tykk, gresk yoghurt. Pistasjnøttene kan byttes ut med andre typer nøtter, eller havregryn hvis du vil ha nøttefri kake. 

♥ Jeg bruker aller helst norsk skogsblåbær, men kaken kan også lages med den store typen blåbær. 

♥ Teknikken med å fylle formen med tørkede erter eller keramiske bakekuler under forstekingen er ment å forhindre at deigkanten krymper nedover. Jeg bruker keramiske bakekuler som fås kjøpt i flere kjøkkenutstyrsbutikker, men tørkede erter gjør samme nytten. Alternativt kan du klemme en remse aluminiumsfolie langsmed kanten av kaken under forstekingen da aluminiumsfolien også er med på å holde deigkanten oppe. 

♥ Jeg har brukt friske blåbær, men frosne kan også brukes og trenger ikke å tines før du har dem i formen. 

30.06.2017
Kakekategori: 
Sesong: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet