Gresk salat (Horiatiki salata)

Jeg ferierer på vakre Rhodos og nå gleder jeg meg til å nyte en ekte, gresk salat hver eneste dag. Noe av det beste med ferien! 😊

Autentisk, gresk salat lages med kun få ingredienser. Desto viktigere er det at de er av beste kvalitet. Det du trenger er solmodne tomater, agurk, tynne skiver løk, grønn paprika, gode oliven (gjerne kalamata) og selvfølgelig en skikkelig god fetaost.

Fetaosten kan deles i store terninger, men ofte serveres salaten med en hel blokk fetaost på toppen. Jeg elsker skikkelig god feta, og derfor digger jeg når salaten serveres slik!  😃

 

 

Også dressingen skal holdes enkel. Bruk den beste olivenoljen du har og litt rødvinseddik og tørket oregano. 

Gresk salat kalles "Horiatiki salata" på gresk (jeg dropper de greske bokstavene... 😅), som betyr "Landsby-salat". Salaten skal ha rustikk utseende, så del grønnsakene i store biter.

 

 

Ingredienser: 

♥ 3 store, modne tomater
♥ 1 agurk
♥ 0,5 liten rødløk (se tips)
♥ 1 grønn paprika
♥ 100 g (kalamata) oliven
♥ 200 g feta 
♥ 4 ss god olivenolje
♥ 2 ss rødvinseddik
♥ 1 ts tørket oregano
♥ kvernet salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

Finn frem ingrediensene. 

 

 

Del tomatene i store båter.

Skrell bort mesteparten av skallet på agurken. Del den på midten og deretter i tykke skiver.

Skjær rødløk i tynne skiver (bruk gjerne ostehøvel for å få skivene tynne nok).

Rens paprika og del i tykke skiver. 

Ha ovennevnte ingredienser i en bolle og tilsett oliven. 

Hell over olivenolje, rødvinseddik og gni over tørket oregano. Bland godt. 

Ha salaten over i en serveringsbolle. Legg fetaosten på toppen. 

Ha litt ekstra olivenolje på osten og dryss på tørket oregano. Kvern over litt pepper til slutt (salt pleier ikke å være nødvendig fordi fetaosten er salt). 

 

 

Gresk salat er så godt!

 

 

Foretrekker du å dele opp fetaosten, er det selvsagt bare å gjøre det, men husk at terningene bør være store i en typisk gresk salat. 

 

 

Tips: 

♥ Merk at det skal være grønn paprika i en klassisk gresk salat, og ikke rød. Får du tak i lysegrønne bananpaprika, kan du gjerne bruke disse (kjøpes i utenlandske matbutikker). 

♥ Gresk salat kan også lages med vanlig gul løk, men det er viktig at løken ikke er for sterk. Skjær løken i tynne skiver. Både gul løk og rødløk blir mildere på smak dersom du lar løkskivene ligge en stund i en bolle med kaldt vann. 

♥ God olivenolje er svært viktig for smaken, så det er det verdt å bruke litt ekstra på! 

♥ Viktigst av alt er å bruke en skikkelig god, gresk fetaost! 

 

 

 Gresk salat passer til ALT av gresk mat! 

 

 

Kali oreksi ("bon appetit" på gresk)!

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Gresk salat (Horiatiki salata)
Ingredienser

♥ 3 store, modne tomater
♥ 1 agurk
♥ 0,5 liten rødløk (se tips)
♥ 1 grønn paprika
♥ 100 g (kalamata) oliven
♥ 200 g feta 
♥ 4 ss god olivenolje
♥ 2 ss rødvinseddik
♥ 1 ts tørket oregano
♥ kvernet pepper

Fremgangsmåte

Del tomatene i store båter.

Skrell bort mesteparten av skallet på agurken. Del den på midten og deretter i tykke skiver.

Skjær rødløk i tynne skiver (bruk gjerne ostehøvel for å få skivene tynne nok).

Rens paprika og del i tykke skiver. 

Ha ovennevnte ingredienser i en bolle og tilsett oliven. 

Hell over olivenolje, rødvinseddik og gni over tørket oregano. Bland godt. 

Ha salaten over i en serveringsbolle. Legg fetaosten på toppen. 

Ha litt ekstra olivenolje på osten og dryss på tørket oregano. Kvern over litt pepper til slutt (salt pleier ikke å være nødvendig fordi fetaosten er salt). 

Foretrekker du å dele opp fetaosten, er det selvsagt bare å gjøre det, men husk at terningene bør være store i en typisk gresk salat. 

Tips

♥ Merk at det skal være grønn paprika i en klassisk gresk salat, og ikke rød. Får du tak i lysegrønne bananpaprika, kan du gjerne bruke disse (kjøpes i utenlandske matbutikker). 

♥ Gresk salat kan også lages med vanlig gul løk, men det er viktig at løken ikke er for sterk. Skjær løken i tynne skiver. Både gul løk og rødløk blir mildere på smak dersom du lar løkskivene ligge en stund i en bolle med kaldt vann. 

♥ God olivenolje er svært viktig for smaken, så det er det verdt å bruke litt ekstra på! 

♥ Viktigst av alt er å bruke en skikkelig god, gresk fetaost! 

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift