Mariaboller

06.02.2018


Mariaboller er vannbakkels som stekes med en skive mørdeig oppå, hvilket gir dem en sprø og «sprukket» overflate.

Kakene er kanskje enda mer kjente i Sverige og i Danmark enn i Norge, og er også gjerne å se i kakedisken hos franske konditorier. På fransk heter disse kakene «choux craquelin».

 

 

Klassiske Mariaboller fylles med masse, luftig vaniljekrem. Yum  

 


Denne oppskriften finner du i vanilje-kapitlet i boken min "Kaker for enhver smak" - og her kommer den altså på bloggen også. Smile  


Oppskriften gir 15 stk.

 

 

Ingredienser:

Mørdeig:
♥ 100 g hvetemel
♥ 50 g sukker
♥ 75 g smør

Vannbakkels:
♥ 3 dl vann
♥ 150 g smør
♥ 150 g hvetemel
♥ 3 egg

Fyll:
♥ 5 plater gelatin
♥ 3 dl vaniljekrem
♥ 2 dl kremfløte

Pynt:
♥ friske bringebær


Fremgangsmåte:

Start med å blande sammen ingrediensene til mørdeigen i en food processor. Pakk deigen i plast og legg den kjølig.

Til vannbakkelsdeigen kokes vann og smør opp i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett alt melet. Rør kraftig med en sleiv til du får en fast deig som slipper kjelekanten. Avkjøl deigen i noen minutter.

 

 

Ha så i eggene og pisk deigen raskt sammen med en håndmikser.

Sett spiseskjestore baller av vannbakkelsdeigen på en bakepapirdekket stekeplate.


Ta mørdeigen ut av kjøleskapet. Hvis den har blitt for hard, er det bare å la den ligge en liten stund i romtemperatur igjen og mykne. 

 

 

Kjevle ut mørdeigen tynt og stikk ut rundinger (se tips).  Det kan være lurt å kjevle ut mørdeigen direkte på bakepapir. 

 

 

Legg en runding på toppen av hver vannbakkels. Mørdeigen skal dekke hele vannbakkelsen, men bare legges løst på.

 

 

Stek kakene midt i ovnen ved 200°C i 30 minutter. Det er viktig at du ikke åpner ovnsdøren før steketiden er omme! Under stekingen vil vannbakkelsene heve seg, samtidig som at mørdeigen smelter og danner den karakteristiske, sprukne overflaten på kakene. 

Avkjøl kakene til de er helt kalde.

 

 

Vannbakkelsene skal ha hevet seg til runde, fine kaker, og ha en sprukket overflate som er sprø.

 

 

Til fyllet legges gelatinplater i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i en kopp i mikrobølgeovnen (det tar bare noen sekunder). Bland den smeltede gelatinen med vaniljekremen. Pisk kremfløten til krem og vend kremen inn i vaniljekremen.

 

 

Jeg brukte her hjemmelaget vaniljekrem, men ferdigkjøpt kan også brukes. 
 

Sprøyt vaniljekremen inn i kakene fra undersiden. De skal bli godt fylt med masse vaniljekrem!  Smile  

 

 

Snu de fylte kakene rundt på fatet.

 

 

Sprøyt resten av kremen på toppen av kakene og pynt med søte, friske bringebær.

 


 


De skjønneste Mariabollene! 

 


 Heart  Heart  Heart  

 

 


Tips: 

♥ Som alltid med vannbakkels, er det ekstremt viktig at du ikke åpner opp ovnsdøren mens vannbakkelsene steker. Kommer det nemlig kald luft inn i ovnen før vannbakkelsene er ferdigstekte, kan de klappe sammen og bli helt flate.

♥ Mørdeigsskivene du legger oppå vannbakkelsene bør være temmelig tynne, for hvis de blir for tykke og tunge, blir det vanskeligere for vannbakkelsdeigen å blåse seg opp under stekingen. 

♥ Mariaboller smaker definitivt aller best samme dag de er laget! Jeg synes ikke de egner seg spesielt godt til frysing, for vannbakkelsdeigen kan bli litt bløt og seig ved tining. 

 

 

Til helgen er det jo både morsdag og fastelavn -  bare nevner det....  Wink  

 

 

Kjempenydelige konditorkaker, som det er veldig gøy å lage hjemme!

 

Prøv dem du også, da vel! Smile  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Mariaboller

Ingredienser

Mørdeig:
♥ 100 g hvetemel
♥ 50 g sukker
♥ 75 g smør

Vannbakkels:
♥ 3 dl vann
♥ 150 g smør
♥ 150 g hvetemel
♥ 3 egg

Fyll:
♥ 5 plater gelatin
♥ 3 dl vaniljekrem
♥ 2 dl kremfløte

Pynt:
♥ friske bringebær

Fremgangsmåte

Start med å blande sammen ingrediensene til mørdeigen i en food processor. Pakk deigen i plast og legg den kjølig.

Til vannbakkelsdeigen kokes vann og smør opp i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett alt melet. Rør kraftig med en sleiv til du får en fast deig som slipper kjelekanten. Avkjøl deigen i noen minutter.

Ha så i eggene og pisk deigen raskt sammen med en håndmikser.

Sett spiseskjestore baller av vannbakkelsdeigen på en bakepapirdekket stekeplate.

Kjevle ut mørdeigen tynt og stikk ut rundinger (se tips). Legg en runding på toppen av hver vannbakkels. Mørdeigen skal dekke hele vannbakkelsen, men bare legges løst på.

Stek kakene midt i ovnen ved 200°C i 30 minutter. Det er viktig at du ikke åpner ovnsdøren før steketiden er omme! Under stekingen vil vannbakkelsene heve seg, samtidig som at mørdeigen smelter og danner den karakteristiske, sprukne overflaten på kakene. Avkjøl kakene til de er helt kalde.

Til fyllet legges gelatinplater i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i en kopp i mikrobølgeovnen (det tar bare noen sekunder). Bland den smeltede gelatinen med vaniljekremen. Pisk kremfløten til krem og vend kremen inn i vaniljekremen.

Sprøyt vaniljekremen inn i kakene fra undersiden. Sprøyt resten av kremen på toppen av kakene og pynt med bringebær.

Tips

♥ Som alltid med vannbakkels, er det ekstremt viktig at du ikke åpner opp ovnsdøren mens vannbakkelsene steker. Kommer det nemlig kald luft inn i ovnen før vannbakkelsene er ferdigstekte, kan de klappe sammen og bli helt flate.

♥ Mørdeigsskivene du legger oppå vannbakkelsene bør være temmelig tynne, for hvis de blir for tykke og tunge, blir det vanskeligere for vannbakkelsdeigen å blåse seg opp under stekingen. 

♥ Mariaboller smaker definitivt aller best samme dag de er laget! Jeg synes ikke de egner seg spesielt godt til frysing, for vannbakkelsdeigen kan bli litt bløt og seig ved tining. 

06.02.2018
Kakekategori: 
Desserter: 
Allergier og preferanser: 

1 kommentarer

I Bergen lages disse bollene med romkrem og selges under navnet Romboller. Så prøv gjerne med romkrem i stedet for vaniljekrem

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet