Mont d'Or med rosmarin, hvitløk og hvitvin

Alle som elsker smeltet ost elsker Mont d'Or ! 😍

Denne berømte gourmet-osten kommer fra Jura-området på grensen mellom Frankrike og Sveits og er oppkalt etter fjellet Mont d'Or (som ligger på fransk side). Osten selges i en karakteristisk treeske, og er beregnet på å varmes i ovnen og serveres varm og flytende! Kan spises med skje eller som ostefondue. 

Mont d'Or er nydelig som den er, men kan også piffes opp med ekstra smakstilsetninger. En veldig tradisjonell måte er å ovnsbake osten med rosmarin, hvitløk og hvitvin som jeg har gjort her. Hvitløksbitene kan fjernes før servering, eller serveres sammen med den rennende osten. Rosmarin kan erstattes med frisk timian. En annen luksus-variant er å høvle masse sort trøffel over osten før servering. Mont d'Or kan også smaksettes i søtlig retning med for eksempel honning, nøtter og litt konjakk. Honning og hvitløk er også en herlig kombinasjon. Mulighetene er mange med en så fantastisk god ost! 😋

Mont d'Or er en sesongost og fås kun kjøpt i de kjølige høst- og vintermånedene. Et lyspunkt på denne tiden av året! 😃

 

 

Mont d'Or fås kjøpt i ulike størrelser, alt fra små oster som er 13 cm i diameter til opp mot 33 cm!  🤩

Standard størrelse er gjerne på 360 gram og passer til 2 personer.

 

Ingredienser: 

♥ 1 Mont d'Or
♥ 2 fedd hvitløk (se tips)
♥ frisk rosmarin eller timian
♥ 0,5 dl hvitvin

Klassisk tilbehør: 
♥ rustikk brød eller baguette
♥ småpoteter
♥ skinke og spekemat
♥ syrlige, syltede grønnsaker (f eks små suragurker og sølvløk)
♥ nøtter og tørket frukt

 

Fremgangsmåte: 

Fjern plastinnpakningen rundt osten og ta av lokket på treesken.

 

Det har lite å si hvilken hvitvin du heller over osten. Det sies at Mont d'Or helst skal serveres med en Chardonnay, og da er det praktisk å bruke den samme vinen oppå osten. Denne gangen hadde jeg ikke Chardonnay hjemme, så det fikk bli en Riesling. 😊


Lag noen små kutt i osten og press inn noen biter hvitløk og frisk rosmarin.

NB! Jeg lot her hvitløksbitene være nokså store fordi jeg ville fjerne dem igjen før servering slik at hvitløken setter smak på osten uten at man må tygge på selve hvitløksbitene. Dersom du ønsker å servere osten med hvitløksbiter, bør hvitløksbåtene i stedet snittes i helt tynne skiver (se tips). 

Hell over hvitvin. 

 

 

Klem aluminiumsfolie rundt bunnen og sidene av treesken (se tips). La toppen av osten være åpen. 

 

 

Sett osten inn i ovnen på midterste rille ved 200°C  i 20 - 25 minutter. 

Skrap forsiktig av skorpen på toppen av osten. Fjern hvitløksbitene (hvis de er store). 

 

 

Server osten rett fra esken straks etter at den er tatt ut av ovnen, mens osten er varm og flytende. 

 

 

Jeg bruker en liten kniv ved serveringen for å få den smeltede osten over på brødbiten eller kjeksen. Du kan alternativt servere osten med en skje som man kan bruke for å løfte smeltet ost over på egen tallerken. 

 

 

Nydelig! 

Jeg brukte her ferdigkjøpte minitoast som er kjempegode til ost, men lag gjerne disse ostekjeksene selv. Se oppskrift på Minitoast til ost med dadler og hasselnøtter

 

 

Tips: 

♥ Som nevnt foretrekker jeg å fjerne hvitløksbitene før jeg serverer osten, og deler hvitløksfeddene derfor i litt store biter. Jeg er veldig glad i hvitløk, men har kommet til at osten smaker best uten å tygge selve hvitløksfeddene fordi osten ikke bakes lenge nok til at hvitløksfeddene mykner skikkelig. Hvis du ønsker å servere hvitløken med osten, bør hvitløksfeddene snittes veldig fint før du stikker dem ned i osten, slik at hvitløksbitene mørner mest mulig i løpet av tiden osten ovnsbakes. Du må da også lage nokså dype kutt i osten for å få de tynne hvitløksbitene ordentlig ned i osten. 

♥ Aluminiumsfolien rundt osten er ikke absolutt nødvendig og kan bare droppes hvis du ikke har aluminiumsfolie. Folien er ment som sikkerhet for at smeltet ost ikke renner ut av esken i tilfelle det skulle være en sprekk i den. 

♥ Etter at osten står på bordet en stund, vil osten avkjøles og begynne å stivne. Da er det bare å sette den tilbake i ovnen i noen minutter til osten er flytende igjen. 

♥ SØT VARIANT: Mont d'Or er også godt med søtt tilbehør, som nøtter og tørket frukt, honning og fikenmarmelade og fruktbrød. Du kan da erstatte hvitløk, rosmarin og hvitvin på toppen av osten med litt honning og et par skjeer konjakk før steking. 

♥ DRIKKE: Det er populært å server Mont d'Or med et glass Chardonnay, gjerne fra Jura-området i Frankrike der også Mont d'Or produseres. Dersom du serverer Mont d'Or med nøtter, honning og annet søtt tilbehør, kan det imidlertid være godt med en litt søtere vin. Som alkoholfri drikke anbefales gjerne en god eplesaft.

 

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Mont d'Or med rosmarin, hvitløk og hvitvin
Ingredienser

♥ 1 Mont d'Or
♥ 2 fedd hvitløk (se tips)
♥ frisk rosmarin eller timian
♥ 0,5 dl hvitvin

Klassisk tilbehør: 
♥ rustikk brød eller baguette
♥ småpoteter
♥ skinke og spekemat
♥ syrlige, syltede grønnsaker (f eks små suragurker og sølvløk)
​​​​​​​♥ nøtter og tørket frukt

Fremgangsmåte

Fjern plastinnpakningen rundt osten og ta av lokket på treesken. 

Lag noen små kutt i osten og press inn noen biter hvitløk og frisk rosmarin.

NB! Jeg lot her hvitløksbitene være nokså store fordi jeg ville fjerne dem igjen før servering slik at hvitløken setter smak på osten uten at man må tygge på selve hvitløksbitene. Dersom du ønsker å servere osten med hvitløksbiter, bør hvitløksbåtene i stedet snittes i helt tynne skiver (se tips). 

Hell over hvitvin. 

Klem aluminiumsfolie rundt bunnen og sidene av treesken. La toppen av osten være åpen. 

Sett osten inn i ovnen på midterste rille ved 200°C  i 20 - 25 minutter. 

Skrap forsiktig av skorpen på toppen av osten. Fjern hvitløksbitene (hvis de er store). 

Server osten rett fra esken straks etter at den er tatt ut av ovnen, mens osten er varm og flytende. 

Tips

♥ Som nevnt foretrekker jeg å fjerne hvitløksbitene før jeg serverer osten, og deler hvitløksfeddene derfor i litt store biter. Jeg er veldig glad i hvitløk, men har kommet til at osten smaker best uten å tygge selve hvitløksfeddene fordi osten ikke bakes lenge nok til at hvitløksfeddene mykner skikkelig. Hvis du ønsker å servere hvitløken med osten, bør hvitløksfeddene snittes veldig fint før du stikker dem ned i osten, slik at hvitløksbitene mørner mest mulig i løpet av tiden osten ovnsbakes. Du må da også lage nokså dype kutt i osten for å få de tynne hvitløksbitene ordentlig ned i osten. 

♥ Aluminiumsfolien rundt osten er ikke absolutt nødvendig og kan bare droppes hvis du ikke har aluminiumsfolie. Folien er ment som sikkerhet for at smeltet ost ikke renner ut av esken i tilfelle det skulle være en sprekk i den. 

♥ Etter at osten står på bordet en stund, vil osten avkjøles og begynne å stivne. Da er det bare å sette den tilbake i ovnen i noen minutter til osten er flytende igjen. 

♥ SØT VARIANT: Mont d'Or er også godt med søtt tilbehør, som nøtter og tørket frukt, honning og fikenmarmelade og fruktbrød. Du kan da erstatte hvitløk, rosmarin og hvitvin på toppen av osten med litt honning og et par skjeer konjakk før steking. 

♥ DRIKKE: Det er populært å server Mont d'Or med et glass Chardonnay, gjerne fra Jura-området i Frankrike der også Mont d'Or produseres. Dersom du serverer Mont d'Or med nøtter, honning og annet søtt tilbehør, kan det imidlertid være godt med en litt søtere vin. Som alkoholfri drikke anbefales gjerne en god eplesaft.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift