Arkiv: februar 2009

26.02.2009


Det er noen år siden min mamma sa til meg: "Kristine, det har kommet vaniljekesam i butikken!" Jeg svarte: "Sier du det..?" Jeg tenkte: "So what?". Mamma: "Du MÅ smake den!" Jeg svarte: "Jada. Spiser du den som tilbehør til noe?". Jeg tenkte: "Kesam er kesam. Vi får se". Mamma: "Neida. Vaniljekesam smaker nydelig i seg selv". Jeg svarte: "Ok. Skal kjøpe det snart". Jeg tenkte: "Høres ikke godt ut".

Så - noen år senere - smaker jeg vaniljekesam for første gang, og det fremkalte jubelbrus inni meg! Jeg vil rett og slett si at det er SJOKKERENDE at noe som kaller seg kesam kan smake så nydelig! Og ja, vaniljekesam smaker faktisk kjempegodt i seg selv, men kan også brukes til å lage denne alldeles nydelige fromasjkaken!

Kategorier: Fromasjkaker
25.02.2009

"Digg sjokoladelangpanne" er en kjempepopulær sjokoladekake, og som du skjønner er den lett å digge! Spesielt glasuren utmerker seg, som inneholder både kaffe og mye, god sjokolade.

Det eneste som mangler her nå er mannen, men jeg håper han finner veien når han kjenner duften av bakende kvinne og nystekt sjokoladekake:-)

Kategorier: Langpannekaker
24.02.2009

Jeg elsker Italia! Maten. Vinen. Varmen. Kunsten. Pasjonen. Temperamentet. Og selvfølgelig de vidunderlige, verdensberømte, italienske kakene! "Cantucci Mandorle" er nydelige og klassiske mandelbiscotti fra Toscana ("mandorle" betyr mandler), og dette er en helt autentisk, italiensk oppskrift! Eccellente!!! Se også lignende oppskrift ved navn "Biscotti di Prato (Cantucci)".

Kategorier: Småkaker
23.02.2009

"Hetevegger" er en tradisjon fra Vestlandet, visst nok særlig Bergen. Hveteboller blir lagt i en skål og overhelt med varm melk som er kokt sammen med smør, sukker og kanel. Slik spises bollen med skje etter hvert som den mykner av den varme melken. Tradisjonelt ble "Hetevegger" forbundet med "blåmandag", som var mandagen som fulgte etter fastelavnssøndagen (også kalt fleskesøndag), og hvor man skulle hvile magen litt etter søndagens utskeielser og lade opp til årets største matfest på feittirsdag! Nå må det sies at flere valgte å forlenge fråtsingen fra fleskesøndagen, derfor kalles blåmandag også ofte for fleskemandag. Deretter fulgte altså fastelavnsfeiringens siste dag: feittirsdag eller hvetetirsdag, hvor etegildet nådde nye høyder, og man i tillegg til all den beste og feteste maten man kunne finne, særlig nøt mel- og melkemat (herunder Fastelavnsboller, se oppskrift på detsoteliv.no). Uansett om navnet er blåmandag eller fleskemandag: "Hetevegger" smaker nydelig og varmer både sjel og kropp! Og er du riktig frekk, nyter du en "Hetevegg" også midt i den kjipe langfasten som varer fra askeonsdag og frem til påske;-)

Kategorier: Gjærbakst o.l.
23.02.2009

En nydelig mandelkaken dekket med en deilig, gul appelsinkrem! Kaken ligner litt på den populære "Suksesskaken" (se oppskrifter i ulike varianter på detsoteliv.no), men denne appelsinkremen er lettere og friskere i stilen. En skjønn kake som egner seg til alle slags anledninger!

Kategorier: Nøttekaker
19.02.2009

En iskake full av godsaker: mandelbunn, gelétopper, Daimkuler og M-Krisp!! :-P

Kategorier: Iskaker
17.02.2009

Delikat og nydelig kake!

Kategorier: Sjokoladekaker
16.02.2009

Kjempepopulære småkaker!

Kategorier: Småkaker
15.02.2009

"I like my coffee strong and my women weak". (Typisk mann!) Vel, her har du i stedet kaffen "my way": mild, kremete, deilig caffe latte is, som blandes sammen med søte, delikate kaffemarengs.

Kategorier: Iskaker
14.02.2009

"When I saw you I fell in love, and you smiled because you knew" (William Shakespeare, hentet fra "Romeo and Juliet").

Et av de søteste sitatene jeg vet om, og "Kjærlighetspavlova" er av de søteste kakene jeg vet om.

Oppskriften gir 6 stk.

Kategorier: Porsjonskaker

Sider