Danske kransekaker (Kransekagestænger)

Nå begynner det så smått å bli tid for å tenke på julebaksten, dere! Smile  

Jeg er spesielt glad i alle kaker med marsipan og mandler, og derfor er jeg så glad i Kransekakestenger

Danske kransekager kjennetegnes av den trekantede formen.

 

 

 

Kakene lages med skåldede mandler og ekte råmarsipan, som gir dem en herlig smak og myk, småseig konsistens.

 

 

Disse er absolutt blant mine favorittkaker til jul!

 

 

Oppskriften gir ca. 30 kaker. 


Ingredienser: 

♥ 100 g skåldede mandler
♥ 200 g sukker
♥ 1 dl eggehvite (ca. 4 stk)
♥ 500 g ekte marsipan (se tips)

Glasur:
♥ 30 g eggehvite (ca. en halv eggehvite)
♥ ca. 100 g melis

 

Fremgangsmåte: 

Kjør de skåldede mandlene og sukkeret sammen i en food processor til blandingen blir helt finkornet.

Ha dette i en kjøkkenmaskin sammen med eggehvite og revet marsipan. Bruk K-spaden til kjøkkenmaskinen og kna deigen godt sammen. Dekk mandeldeigen godt til med plast og la den stå i kjøleskapet over natten.

Ha deigen på bordet og trill den til tykke stenger som er ca. 6 cm lange. Bruk gjerne en silikonmatte som underlag og ekstra melis hvis deigen kjennes klissete. Trykk inn begge sidene på oversiden av stengene slik at de får trekantet fasong.

Varm opp ovnen til 210 °C og legg en ekstra, tom stekeplate nederst i ovnen (den beskytter mot undervarmen).

Legg kakene på en bakepapirdekket stekeplate og stek kakene midt i ovnen i ca. 10 minutter.

Avkjøl kakene på rist.

 

 

Det er viktig at kakene er kalde før de pyntes med glasur.

 

 

Rør sammen eggehvite og melis til en passe tykk glasur.

Ha glasuren i en pose og klipp et lite hull i den ene enden.

 

 

Ringle melisglasuren i tynne striper over kakene.

 

 

Dette tar litt tid, men resulatet blir lekkert og delikat! 

 

 

Når du lager melisglasur med eggehvite i stedet for vann, stivner glasuren etter hvert, slik at du unngår at kakene blir klissete. 

 

 

La kakene stå på risten til glasuren har stivnet. 

 

 

 

Disse kakene er bare så utrolig gode! 

 

 

 

Skikkelig supermyke mandelkaker! 

 

 

Tips: 

♥ Det er viktig at du bruker såkalt Ekte marsipan (lilla rull fra Odense), som har ekstra høyt mandelinnhold. Det er bare denne marsipanen som tåler steking. Bruker du figurmarsipan, kommer den til å smelte under stekingen og da vil kakene bli helt flate. 

♥ Det er lurt å steke en prøvekake først for å se hvordan kaken holder fasongen under stekingen. Dersom du synes prøvekaken flyter for mye ut, kan du kna inn litt ekstra melis i deigen og eventuelt også malte, skåldede mandler. Jeg steker stort sett alltid en prøvekake først når jeg lager småkaker. Ved å steke en prøvekake, har du mulighet til å justere deigen og du unngår at et helt brett med kaker blir mislykkede. 

♥ Kakene oppbevares kjølig, innpakket i plast så de holder seg myke. Kakene kan gjerne fryses og de tiner raskt.

 

Heart 

 

Danskene kan sine kaker!  Smile 

Prøv disse herlige kransekakestengene du også!  Du kan lage dem nå og legge i fryseren, så er de klare til å hentes frem når du måtte ønske. 

 

 

Vel bekomme! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Danske kransekaker (Kransekagestænger)
Ingredienser

♥ 100 g skåldede mandler
♥ 200 g sukker
♥ 1 dl eggehvite (ca. 4 stk)
♥ 500 g ekte marsipan (se tips)

Glasur:
♥ 30 g eggehvite (ca. en halv eggehvite)
♥ ca. 100 g melis

Fremgangsmåte

Kjør de skåldede mandlene og sukkeret sammen i en food processor til blandingen blir helt finkornet.

Ha dette i en kjøkkenmaskin sammen med eggehvite og revet marsipan. Bruk K-spaden til kjøkkenmaskinen og kna deigen godt sammen. Dekk mandeldeigen godt til med plast og la den stå i kjøleskapet over natten.

Ha deigen på bordet og trill den til tykke stenger som er ca. 6 cm lange. Bruk gjerne en silikonmatte som underlag og ekstra melis hvis deigen kjennes klissete. Trykk inn begge sidene på oversiden av stengene slik at de får trekantet fasong.

Varm opp ovnen til 210 °C og legg en ekstra, tom stekeplate nederst i ovnen (den beskytter mot undervarmen).

Legg kakene på en bakepapirdekket stekeplate og stek kakene midt i ovnen i ca. 10 minutter.

Avkjøl kakene på rist.

Rør sammen eggehvite og melis til en passe tykk glasur.

Ha glasuren i en pose og klipp et lite hull i den ene enden. Ringle melisglasuren i tynne striper over kakene. La kakene stå til glasuren har stivnet. 

Tips

♥ Det er viktig at du bruker såkalt Ekte marsipan (lilla rull fra Odense), som har ekstra høyt mandelinnhold. Det er bare denne marsipanen som tåler steking. Bruker du figurmarsipan, kommer den til å smelte under stekingen og da vil kakene bli helt flate. 

♥ Det er lurt å steke en prøvekake først for å se hvordan kaken holder fasongen under stekingen. Dersom du synes prøvekaken flyter for mye ut, kan du kna inn litt ekstra melis i deigen og eventuelt også malte, skåldede mandler. Jeg steker stort sett alltid en prøvekake først når jeg lager småkaker. Ved å steke en prøvekake, har du mulighet til å justere deigen og du unngår at et helt brett med kaker blir mislykkede. 

♥ Kakene oppbevares kjølig, innpakket i plast så de holder seg myke. Kakene kan gjerne fryses og de tiner raskt.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

4 kommentarer

Disse klarte jeg ikke å få til.. selv etter å ha hatt i en hel boks med melis og 300 g ekstra malte mandler fløt de allikevel ut.
Jeg hadde riktignok ikke skåldet mandlene, men det kan da vel ikke ha noe å si for annet enn at de ikke blir så hvite?
Det kan selvsagt også hende at jeg ikke hadde kjørt dem fint nok i foodprosessoren, men jeg hadde dem i nå i inntil det ikke skjedde noe mer...
Et tips angående riving av marsipan, vil jeg imidlertid tro er å ha den kjøleskapskald. Jeg hadde den romtemperert, og den var like mye en kladd marsipan da jeg helte den revne massen opp i miksmasteren. Måtte hjelpe til mye med slikkepott for å få den klumpefri.
Hadde også vært fint om det stod noe om hvor mye deigkonsistens den skal ha før man begynner å forme kakene. Skal den være en klump som en annen gjærdeig? Min var svært suppete etter å ha fulgt oppskriften og hadde da i mandler og melis til jeg ikke hadde mer. Den var fortsatt ikke som en fast klump.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift