Vasilopita (Gresk nyttårskake)


Godt Nyttår alle sammen!

Da har vi startet på 2015, og la oss håpe og drømme om at dette blir et fantastisk nytt år!  Smile

Den 1. januar feires St. Basil's Day i mange deler av verden til minne om helgenen Basilios den store (Saint Basil) som døde 1. januar i år 379. I Hellas har den hellige Basilios noe av den samme rollen som julenissen, og i følge den greske tradisjonen besøker han barna den 1. januar og gir dem gaver. På denne første nyttårsdagen serveres også en av Hellas' mest berømte kaker, nemlig "Vasilopita". Kaken lages i litt ulike varianter, og her er den varianten som jeg liker aller best. Kaken er myk fordi den inneholder gresk yoghurt, og smaker deilig av appelsin, mandler og vanilje.

 

 

Oppskriften her gir 2 formkaker, og jeg vil også vise dere hvordan man kan lage en av kakene ekstra god ved å ha et lag honningkaramelliserte mandler i bunnen av kaken.

Uansett hvilken variant av kaken man velger å lage, er det  veldig vanlig å sikte et tykt lag melis på toppen av kaken, og gjerne også å skrive årstallet på det året man er i ferd med å tre inn i.

 

 

VIKTIG! En ekte Vasilopita skal dessuten inneholde en gjemt mynt innpakket i sølvpapir. Den som skjærer i kaken og får mynten er lovet et år fylt med lykke og hell!

 Grin 
 

Oppskriften gir 2 formkaker.

 

Ingredienser:
♥ 375 g smør
♥ 7 dl sukker
♥ 6 egg
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ revet skall av 2 appelsiner
♥ 1 dl presset appelsinsaft
♥ 200 g gresk yoghurt
♥ 250 g mandler
♥ 500 g hvetemel

Honningkaramelliserte mandler (kan sløyfes):
♥ 2 dl skåldede mandler
♥ 1 dl brunt sukker
♥ 2 ss flytende honning (akasiehonning)

Pynt:
♥ melisdryss

Inni kakene:
♥ 2 mynter innpakket i aluminiumsfolie

 

Fremgangsmåte:

Pisk mykt og romtemperert smør sammen med sukkeret til du får en lys og lett smørkrem.

Skill eggene og pisk eggeplommene inn i smørkremen. Pisk godt mellom hver eggeplomme du tilsetter.

Riv det gule skallet av appelsinene og bland inn i smørkremen sammen med vaniljeekstrakt. Bland så i appelsinsaften og yoghurten. Mal mandlene og bland i. Rør så inn hvetemelet til du får en tykk, klumpfri deig.

Pisk eggehvitene til hvitt skum. Vend eggehvitene inn i deigen, litt om gangen. Rør de første porsjonene godt inn i deigen, så den blir litt mykere og løsere i konsistensen. Den siste delen av eggehvitene skal du bare vende helt forsiktig inn i deigen, slik at luftigheten i deigen bevares.

 

Finn frem to kakeformer som er 20 cm i diameter (jeg brukte en rund kakeform på 20 cm i diameter og en firkantet kakeform på 20x20 cm). Smør dem godt og ha bakepapir i bunnen av formene.

 

Hvis du vil ha honningkaramelliserte mandler i bunnen av kaken, gjør du følgende:

Ha det brune sukkeret og honningen i en teflonbelagt stekepanne. Varm opp til sukkeret smelter og blir flytende. Tilsett mandlene og rør raskt rundt så mandlene dekkes av det smeltede sukkeret. Fordel mandlene og det flytende sukkeret straks i bunnen av formene. Bruk to gafler og skill mandlene fra hverandre så de blir jevnt fordelt utover bunnen av formene. Vær rask, for det smeltede sukkeret stivner veldig fort.

Jeg lagde her halv porsjon honningkaramelliserte mandler og hadde disse kun i bunnen på den runde kakeformen min. 

 

Fordel så halvparten av deigen i hver av de to kakeformene. Glatt til overflaten og sett kakene midt i ovnen som er oppvarmet til 200 °C. Slå straks ned varmen til 175 °C og la kakene steke til de er helt gjennomstekte i midten - det tar ca. 60 minutter, men sjekk med en kakenål for ovner kan variere.

Avkjøl kakene helt i formene. Løsne de fra formen ved å skjære rundt kaken med en tynn kniv og hvelv hver kake over på et passende fat. Dra forsiktig av bakepapiret. Du må være ekstra forsiktig hvis du har brukt karamelliserte mandler i bunnen, og hvis noen mandler faller av, er det bare å klemme dem tilbake igjen.

 

 

Finn frem mynter og pakk dem inn i aluminiumsfolie.

 

 

 

Lag et snitt på undersiden av hver kake der du vil gjemme mynten, og stikk mynten ned i sprekken.

 

 

Der er mynten på plass!  Smile  

 

 

Kaken uten mandler i bunnen ville jeg ha helt glatt på oversiden, derfor stakk jeg mynten ned på oversiden av kaken og snudde kaken deretter opp ned, slik at mynten kom på undersiden.

 

Sikt så masse melis på toppen av kakene!

 


Tips:

♥ Kaken holder seg myk i flere dager om den pakkes godt inn i plast. Kaken kan også fryses. Gi den gjerne et nytt melisdryss før servering, så ser den finere ut.

 

Her ser du den runde kaken min med de honningkaramelliserte mandlene i bunnen.

 

 

Kaken smakte helt utrolig deilig! De honningkaramelliserte mandlene gjorde seg virkelig godt til denne myke kaken.

 

 

Ser du hvor myk og god den er?   Wink

 

 

Den andre, firkantede kaken min pyntet jeg med årstallet 2015 på toppen.

 

 

Dette gjør man lett ved å først tegne tallene på et ark og klippe dem ut. Legg papirtallene oppå kaken før du sikter over tykt med melis.

Så gjelder det å fjerne papirtallene uten at det drysser for mye melis av papiret. En pinsett kan være kjekk å ha da..  Smile 

 

 

For en herlig gresk tradisjon å servere Vasilopita hver første nyttårsdag! 

Det tror jeg jammen meg jeg skal begynne med også..  Laugh 

 

 

Alt klart for å ringe inn det nye året!   Wink

 


♥ ♥ ♥ ♥

Vasilopita (Gresk nyttårskake)
Ingredienser

♥ 375 g smør
♥ 7 dl sukker
♥ 6 egg
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ revet skall av 2 appelsiner
♥ 1 dl presset appelsinsaft
♥ 200 g gresk yoghurt
♥ 250 g mandler
♥ 500 g hvetemel

Honningkaramelliserte mandler (kan sløyfes):
♥ 2 dl skåldede mandler
♥ 1 dl brunt sukker
♥ 2 ss flytende honning (akasiehonning)

Pynt:
♥ melisdryss

Inni kakene:
♥ 2 mynter innpakket i aluminiumsfolie

Fremgangsmåte

Pisk mykt og romtemperert smør sammen med sukkeret til du får en lys og lett smørkrem. Skill eggene og pisk eggeplommene inn i smørkremen. Pisk godt mellom hver eggeplomme du tilsetter. Riv det gule skallet av appelsinene og bland inn i smørkremen sammen med vaniljeekstrakt. Bland så i appelsinsaften og yoghurten. Mal mandlene og bland i. Rør så inn hvetemelet til du får en tykk, klumpfri deig.

Pisk eggehvitene til hvitt skum. Vend eggehvitene inn i deigen, litt om gangen. Rør de første porsjonene godt inn i deigen, så den blir litt mykere og løsere i konsistensen. Den siste delen av eggehvitene skal du bare vende helt forsiktig inn i deigen, slik at luftigheten i deigen bevares.

Finn frem to kakeformer som er 20 cm i diameter (jeg brukte en rund kakeform på 20 cm i diameter og en firkantet kakeform på 20x20 cm). Smør dem godt og ha bakepapir i bunnen av formene.

Hvis du vil ha honningkaramelliserte mandler i bunnen av kaken, gjør du følgende:

Ha det brune sukkeret og honningen i en teflonbelagt stekepanne. Varm opp til sukkeret smelter og blir flytende. Tilsett mandlene og rør raskt rundt så mandlene dekkes av det smeltede sukkeret. Fordel mandlene og det flytende sukkeret straks i bunnen av formene. Bruk to gafler og skill mandlene fra hverandre så de blir jevnt fordelt utover bunnen av formene. Vær rask, for det smeltede sukkeret stivner veldig fort. Jeg lagde her halv porsjon honningkaramelliserte mandler og hadde disse kun i bunnen på den runde kakeformen min. 

Fordel så halvparten av deigen i hver av de to kakeformene. Glatt til overflaten og sett kakene midt i ovnen som er oppvarmet til 200 °C. Slå straks ned varmen til 175 °C og la kakene steke til de er helt gjennomstekte i midten - det tar ca. 60 minutter, men sjekk med en kakenål for ovner kan variere.

Avkjøl kakene helt i formene. Løsne de fra formen ved å skjære rundt kaken med en tynn kniv og hvelv hver kake over på et passende fat. Dra forsiktig av bakepapiret. Du må være ekstra forsiktig hvis du har brukt karamelliserte mandler i bunnen, og hvis noen mandler faller av, er det bare å klemme dem tilbake igjen.

Finn frem mynter og pakk dem inn i aluminiumsfolie. Lag et snitt på undersiden av hver kake der du vil gjemme mynten, og stikk mynten ned i sprekken. Sikt så masse melis på toppen av kakene!

Tips

♥ Kaken holder seg myk i flere dager om den pakkes godt inn i plast. Kaken kan også fryses. Gi den gjerne et nytt melisdryss før servering, så ser den finere ut.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift