Vepsebol

"Vepsebol" er HELT FANTASTISK GODE og alltid SUPERPOPULÆRE småkaker! Kakene består av marengs som er tilsatt hakket sjokolade, mandler og eventuelt kokos.

"Vepsebol" er manges favorittkaker til jul, men kakene passer definitivt like godt resten av året!

Oppskriften gir ca 40 stk.

Vepsebol
Ingredienser

3 eggehviter
2 ts vaniljesukker
200 g sukker
200 g kokesjokolade
200 g mandler

Fremgangsmåte

Pisk eggehvitene stive. Tilsett vaniljesukker og sukker litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Pisk videre til du får en tykk og glatt marengs. Hakk mandler og kokesjokolade grovt (dette kan gjøres raskt i food processor). Vend så mandlene og kokesjokoladen forsiktig inn i marengsen med en slikkepott (se tips). Hvis du ønsker, kan en del av mandlene byttes ut med kokos (se tips).

Sett små topper ved hjelp av to teskjeer på stekeplater dekket med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca 10 min. La kakene avkjøles helt på platen før de forsiktig flyttes over på rist med en stekespade.

Tips

Hvis du ønsker, kan 100 g av mandlene byttes ut med 100 g kokos.

Det er viktig at mandler og sjokolade (og evtl. kokos) vendes helt forsiktig inn i marengsen. Bruker du mikseren til dette, vil marengsen kunne klappe sammen og bli tynn i konsistensen, og da vil kakene bli helt flate. Marengsen skal beholde sin tykke konsistens også etter at du har blandet i mandler og sjokolade.

Som du ser på bildet blir "Vepsebol" hvite på utsiden. Inni er de imidlertid mørkebrune på grunn av den hakkede sjokoladen.

"Vepsebol" oppbevares i kakeboks med matpapir mellom lagene. Kakene er myke og skjøre og må behandles med forsiktighet!

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

63 kommentarer

Heia.Må man ha mandler i den?Jeg har 4 barn med nøtteallergi.Kan vi bruke 200 gram kokos isteden for 200 g mandler?

Hei Wenche, det burde gå greit å bytte ut mandler med kokos for konsistensen sin del. Smaken blir selvsagt annerledes, men sikkert veldig god da også:)

Hei
Tror du denne kan lages uten egg? Har ei datter med eggallergi.
Har en oppskrift på marengs uten egg, kan jeg da bare blande inn sjokolade i den tror du?

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Hei, jeg har aldri hørt om at man kan lage marengs uten egg, så aner ikke hva jeg skal svare deg. Hvilken oppskrift bruker du da??? Hadde vært interessant å vite :-)

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Hei.jeg vet at det går an å bruke laken til kikerter som er på boks.pisk den laken lenge så får du en marengs,men jeg har ikke laget måkelort/vepsebol av denne laken,men den fungerer fint som marengskaker.

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Jeg lagde i går med laken fra en boks kikerter og 2 dl sukker. 100 g sjokko og 100 g mandler. Samme fremgangsmåte som i oppskriften her frem til de skal stekes. Jeg stekte de på 85 grader i 1,5 time (til de slipper bakepapiret, og lot de stå en time i ovnen etter den var skrudd av). Lagde de ganske store, fikk 24 stk.

Har nå prøvd meg på disse, men mine blir veldig flate :(
Noe jeg gjør feil? Har gjort alt etter oppskriften. Tips?

Hm,, viktig å piske skikkelig tykk marengs. Du skal kunne snu bollen opp ned uten at marengsen renner. Så må du vende resten av ingrediensene kjempeforsiktig i slik at fastheten på marengsen holder seg. Begynner marengsen å bli tynnere, vil også kakene bli flate... Du burde gi kakene en sjanse til, Anita:)

Hei, du burde endre teksten i oppskriften, ikke bare presisere i kommentarfeltet. Når det står "tilsett mandler og sjokolade", er det fort gjort å hive alt oppi den flotte, stive marengsen og ødelegge hele greia ved å fortsette å vispe i kjøkkenmaskinen. Det burde jo ikke være en forutsetning for suksess at man har lest alle kommentarene. Jeg gjorde også tabben som beskrives i siste kommentar. Jeg bruker nesten kun Trines matblogg, og kom hit fra henne. Hadde jeg gjort som hun sa, ville resulatetet mitt blitt bra. Hun sier nemlig "Vend inn de grovhakkede mandlene og sjokoladen med en slikkepott." Kjedelig å mislykkes når jeg for en gangs skyld bruker en annen blogg. Min oppfordring: Vær nøye med beskrivelsene; da kan leseren stole på deg og oppskriftene.
PS: smaken ble fin, men det ble ikke akkurat noe å gi bort.

De er og gode hvis du bytter mandler med peanutter. Da får du en salt/ søt blanding supergode.

Etter mye mas fra 10 åringen i huset måtte jeg lage vepsebol. Din oppskrift og fremgangsmåte var veldig bra beskrevet og vepsebolene ble aldeles nydelige ! Takk for oppskrift :)

Tusen takk for super oppskrift. Lager disse hvert år til jul- en favoritt her i huset :-)

Heisann :-)
Prøvde meg på disse, de såg så gode ut. Jeg fulgte oppskriften, og hadde een fin masse. Men nei, de fløt helt utover, og sitter fast i papiret. Kan du skjønne hva hjeg har gjort galt?

Hei :)
Prøvde meg også på disse gobitene i kveld, men opplevde det samme som Mette (kommentar over meg) de ble flate. Jeg pisket eggehvitene stive, men ventet med å ha i vaniljesukker/sukker til jeg var ferdig med å hakke mandler og sjokolade. I mellomtiden var eggehvitene blitt "flytende"? Jeg tok sjansen, hev oppi vaniljesukker/sukker og pisket videre. Til slutt rørte jeg forsiktig i mandler/sjokolade. Mitt spørsmål er: Synker eggehviten sammen etter en stund? Burde jeg rørt inn vaniljesukker/sukker med en gang? Jeg gir meg ikke, prøver igjen i morgen :)

Hei,
Steker du et brett om gangen? Hvis ja, vil røren holde seg fyldig helt til det siste brettet er stekt? Jeg prøvde å steke to brett samtidig men kakene på det nederste brettet ble flate mens de oppe ble flotte. Tips?

Heisann:)

Jeg har nettopp laget disse og di blei kjempegode:)

Takk for oppskrift:)

Hei, blir kakene myke eller harde? Kan man steke de lenger hvis man vil ha en litt mer sprø konsistens? For eks hvis man ønsker å ha noen i et glass og gi bort som julegave :)

Som diabetiker lurer jeg på om jeg kan bruke Tagatesse, kunstig søtningsmiddel i oppskriften? Det skal i så fall brukes halvparten av vanlig sukkermengde. Går kanskje an å redusere sjokolade mengden også?

Hei! Disse både ser og høres nydelige ut! Går det å bruke varmluft på ovnen når de skal inn dit? :) også lurer jeg på om de ikke vil renne utover når man må vente med å få inn flere brett? Får jo ikke alle 80 på samme brett:)
Og forresten... Bruker oppslrifter fra siden din hele tiden! De skuffer aldri.
Klem fra Smøla!

Brukte oppskriften her men fikk bare 40 stk. Og de ble flate fordet om jeg pisket hviten godt stiv og vendte mandler og sjokoladen inn etterpå.
Men gode alikevel

Fantastisk gode!
Tips til andre. Jeg hadde rista hasselnøtter, peanøtter og sjokolade - helt fantastisk.
Ha også litt maizenna og eddik i marengsen - blir så fin og blank.

Hei!
Har nettopp tatt ut siste brettet av ovnen. Disse ble skikkelig gode! Valgte å ha melkesjokolade og cashewnøtter i :D Oppskriften ga 22 stk (lagde topper av ca. en teskje). Det var heller ingen problem å steke brettene etter hverandre :D

Må kakene stå i kjøleskapet når de ferdig eller kan jeg ha de i kjøkkenskapet. Gleder meg til og bake dem

Aner virkelig ikke hvordan man får 80 kaker ut av denne oppskriften. Jeg prøvde meg frem med ulike str og synes de som er litt store og saftige i midten ble best! Fikk litt over 30 deilige kaker :)

Tusen takk for flott oppskrift! Det var ikke noe problem å lage dem, og de smaker godt. Pga nøtteallergi brukte jeg gresskarkjerner, og det fungerte fint! Må gjemme disse på en lur plass slik at de varer :D

Utrolig gode! Takk for oppskrift. Første runde forsvant samme dag her i huset. Måtte bake nye.

Hei! Utrolig god og enkel oppskrift! Byttet ut mandler med peanøtter og hadde i lys kokesjokolade! Ble knallgod! enkelt å følge anvisningene i oppskriften. Disse blir nok laget flere ganger !

Bruker du mandelmel og ikke finhakkede mandler så endres først og fremst fargen på vepsebolene. Blir grå/brune og ikke hvite og fine. Blir heller ikke samme luftige marengsen som særpreger vepsebol-kakene.

Oposkriften din var perferkt, enkelt og greit forklart , og de var lett å lykkes med! God jul til deg!

Jeg fikk 32 stk. Skjønner ikke hvordan man får 80 stk av denne oppskriften. Da må det være veldig små vepsebol

Kjempegode!! Men jeg lurer på hvorfor mine kaker ikke ble hvite på utsiden, mer lysebrune, så ble de ikke så myke som jeg håpet på..

Hei farmor har lags vepsebol i alle år men da skal bare eggeviten og dukkere halvpiskes også vende alt inn :kr da får du mye seigere kakker :)

Veldig gode kaker, laget de i dag :-) Hva kan jeg bruke eggeplommene som ble igjen til? Har du tips til noen kaker hvor man bare bruker eggeplommer? På forhånd takk for svar :-)

Hei,
Når jeg får ekstra eggeplommer har jeg de i en omelett eller du kan lage is.
Fra Sara

Eggeplommekaker!
Seks eggeplommer piskes godt.
Pisk så i 250 g melis og 0,5 ts vaniljesukker. Settes på plate med teskje. La dem renne godt ut på bakepapiret.
Stekes på 100 grader i ca. 30 minutter.
Avkjøles på papiret.

Er det noen som vet noe om holdbarheten på disse? Bakte de i fjor med peanøtter i stedet for mandler og de var så utrolig gode!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift