Baklava med hasselnøtter og sjokolade


Den gresk-ortodokse påsken er den viktigste religiøse hendelsen i Hellas. Det heter at grekerne ikke feirer påsken - de gjennomlever den!

En typisk seanse er pynting av Jesus' symbolske kiste på skjærtorsdag. På langfredag går så folk i lange prosesjoner i gatene og bærer Jesu kiste rundt omkring til menighetene. Påskeaften tennes bål der en dukke av Judas brennes. På kvelden starter så midtnattsmessene som varer helt til Jesus erklæres oppstanden rett etter midnatt. Inne i kirkene tenner folk sine medbrakte stearinlys. Ute starter den spektakulære festen med smelling av krutt og utallige kinaputter. Og det feires utover natten! Første og andre påskedag preges av glade, sosiale samlinger og mat - mye mat - herunder helstekte lam, søte påskebrød, fargede egg og selvsagt "Baklava" til dessert.

Jeg elsker denne kaken, og du finner mange varianter her på Det søte liv. Her har du en moderne, dødsgod, sjokoladebasert versjon av grekernes fantastisk nydelige nasjonalkake!

Baklava med hasselnøtter og sjokolade
Ingredienser

500 g filodeig (se tips)
250 g smør (gjerne usaltet)

Nøtte- og sjokoladefyll:
500 g hasselnøtter
350 g kokesjokolade
1,5 dl sukker
1,5 ts kanel

Hjemmelaget sirup:
3 dl vann
200 g sukker
200 g honning

Fremgangsmåte

Start med å gjøre klar nøtteblandingen:
Rist hasselnøttene på en stekeplate midt i ovnen ved 175°C i 12-15 min. Gni av det du kan av skallet med et kjøkkenhåndkle. Hakk nøttene og sjokoladen i food processor til en grovkornet blanding. Bland med sukker og kanel.

Smelt smøret i en liten kjele. Ta frem en bakepensel. Smør en liten langpanne (ca 20x30 cm) og kle med bakepapir. Pensle over bakepapiret med smeltet smør.

Ta filodeigen ut av pakken (du trenger to pakker, men åpne 1 pakke av gangen) og brett ut på bordet. Legg over et fuktig kjøkkenhåndkle, se tips.

Legg et ark med filodeig i langpannen. Filoarket vil være større enn langpannen. Smør over med smeltet smør, og brett over resten av filoarket. Pensle over med smør. Legg så på neste filoark (begynn da på den andre siden av langpannen), pensle over smeltet smør og brett over resten av filoarket. Gjenta fire ganger, slik at du har brukt opp 6 filoark. Ha over 1/4 av nøtte- og sjokoladeblandingen.

Gjenta så med nye 3 filoark. Pass alltid på å pensle med smør mellom hvert lag med deig. Ha deretter over nye 1/4 av nøtte- og sjokoladefyllet. Gjenta med 3 filoark til og husk smørpensling mellom alle lag med deig. Ha over 1/4 av nøtte- og sjokoladefyllet. Gjenta med 3 filoark og ha over resten av nøtte- og sjokoladefyllet. Legg over resten av filoarkene med smørpensling imellom (det burde da være ca 4-5 filoark igjen, men nøyaktig antall er ikke så viktig).

Bruk en skarp kniv og skjær opp kaken i rutemønster (skjær nesten helt til bunnen av langpannen, men ikke helt). Hell over resten av smøret og pensle utover overflaten av kaken.

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i 30 min. Kaken skal da ha fått en gyllen og sprø overflate.

Mens kaken steker, koker du sirupen:
Ha vann og sukker i en kjele. Kok på middels varme i 10 minutter. Tilsett honningen og kok i ytterligere 5 minutter.

Ta den stekte kaken ut av ovnen og avkjøl i noen minutter. Hell så over sirupen. La kaken stå i formen i kjøleskapet over natten. Dette er nødvendig for at sirupen skal trekke ordentlig inn i kaken.

Dagen etter løftes kaken ut av langpannen ved å ta tak i bakepapiret. Skjær kaken opp ved hjelp av en stor kniv.

Tips

Jeg har fått tak i ferdig filodeig som ferskvare hos matvarekjeden Meny. Pakken heter "Filodeig" fra produsenten "Sara Lee". Det er 7-10 filoark i hver pakke, som er på 250 g. Du trenger med andre ord to slike pakker filodeig til denne oppskriften.

Vær obs på at filodeigplater blir veldig fort tørre straks du tar dem ut av pakningen. Det er derfor lurt å arbeide litt raskt og å legge et fuktig klede over dem mens du jobber.

Det er ikke så nøye akkurat hvor mange ark med filodeig du har mellom hvert lag. Det blir uansett ikke nøyaktig, siden det varierer hvor mange ark med deig det er i pakken. Men det kan være lurt å ha litt flere filoark i bunnen og på toppen for å gi kaken litt mere hold. Det viktigste å huske på når du lager "Baklava" er at det må være smørpensling mellom hvert lag med deig, også når du bretter over den delen av deigplaten som er større enn langpannen. Da forhindrer du at deiglagene klebrer seg sammen, slik at du får mange, tynne lag med deig (litt som i wienerbrød).

"Baklava" er en holdbar kake. Oppbevares i kjøleskapet innpakket i plast, men kaken smaker best om den få stå i romtemperatur en god stund før servering. "Baklava" kan også fryses.

Kakekategori
Stikkord

2 kommentarer

Jeg prøvde denne kaken. Men må ha gjort noe galt! De øverste to filodeigflakene ble helt stive og løsnet fra kaken. Ellers hang ikke kaken sammen i det hele tatt og ble dermed kråkemat!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift