Barnas Luciaboller

Barnas Luciaboller

11.12.2008


I en verden full av mange slags sorger og bekymringer, er det viktig å ta vare på de tingene som får hjertet til å smile. Øverst på denne listen hos meg er de nydeligste små fingre til min lille datter på 4 år Smile ❤ 

Oppskriften på "Barnas Luciaboller" fikk jeg av barnehagebestyrerinnen på fjorårets Luciafeiring i barnehagen. På alle bord stod det store kurver med søte, rare, skjeve og alldeles fortryllende, små Luciaboller - laget av og for skjønne barnehender. Lucia betyr lys, og St. Lucia er lysets beskytter. Det synes jeg passer ekstra godt med tanke på "Barnas Luciaboller".

Oppskriften jeg fikk fra barnehagen er stor og gir mange, mange små Luciaboller, men oppskriften kan gjerne halveres dersom du heller vil å lage en normal porsjon (se tipsfeltet nedenfor). Du kan selvfølgelig bruke en annen oppskrift også - poenget her er å lage Luciabollene små og søte. 

Barnas Luciaboller

Ingredienser

150 g gjær (3 pk)
300 g smør
1 liter melk
5 gram safran
4 dl sukker
4 egg
2 kg hvetemel

Pynt:
egg + litt melk til pensling
rosiner

Fremgangsmåte

Smelt smør, ha det i melken og varm til romtemperatur. Smuldre opp gjæren i en bakebolle (husk at bakebollen må være stor, med mindre du bruker halv oppskrift, se tips). Løs opp gjæren i væsken. Tilsett knust safran. Pisk sammen eggene og sukker og bland det i væsken. Bland i det meste av melet kna deigen godt. Legg et klede over og la den heve på lunt sted til dobbelt størrelse.

Elt deigen ut på et bord drysset med mel. Bak ut Luciaboller som små s'er. La bollene heve på bakepapirdekket plate i 20 minutter.

Når de er ferdig hevet, pensles bollene med egg som er pisket lett sammen med litt melk. Pynt bollene med rosiner. Stekes midt i ovnen på 225°C i 5-6 min, til bollene er gjennomstekt og er gylne i fargen.

Tips

Hvis du vil lage halv (dvs normal) porsjon, kan du bruke denne oppskriften:

75 g gjær
150 g smør
5 dl melk
2,5 gram safran
2 dl sukker
2 egg
1 kg hvetemel

Det er selvfølgelig ikke noe i veien for å forme Lussekatter i andre fasonger også. S'ene er valgt her fordi de er enklest å lage, og lett kan lages passe store for små barn å holde og å spise. Husk bare på at dersom du lager større boller, må steketiden økes til ca 10-12 min.

"Barnas Luciaboller" er fine å fryse.

11.12.2008
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter