Basler Läckerli

Hei!

En sveitsisk spesialitet på Det søte liv i dag!

 


"Basler Läckerli" er utrolig gode julekaker med luksuspreg!

"Lecker" betyr jo "lekker" på tysk, og kakene stammer opprinnelig fra byen Basel i Sveits - så dermed har du navnet.

 Kaken er en form for honningkake som blir kompakt og nokså fast i konsistensen. Den ligner på tyske "Lebkuchen", men er likevel ikke helt det samme. "Basler Läkerli" smaker av masse julekrydder, honning, apsikat, mandler, sitron og - veldig viktig - Kirsch!

Det viktigste kjennetegnet er imidlertid det tynne, nesten gjennomsiktige laget med melisglasur på toppen.

Kaken stekes i stor langpanne, glaseres mens den er varm og deles deretter opp i avlange firkanter.

 

Elsker disse kakene!
 

"Basler Läckerli" er overhodet ikke vanskelige å lage! Kaken er fortsatt nokså ukjent i Norge, selv om den er enormt berømt i Sveits, Tyskland og Østerrike. Her har du med andre ord muligheten til å imponere stort til jul!  Tounge smile

Jeg har selv bodd i Tyskland som barn og kjenner derfor denne kaken veldig godt. Jeg håper med dette innlegget at flere får øynene opp for denne lekre julekaken!

 

Ingredienser:

♥ 450 g honning
♥ 300 g sukker
♥ 1,5 ss kanel
♥ 0,5 ts nellik
♥ 0,5 ts muskat
♥ 100 g apsikat
♥ 100 g sukat
♥ 200 g mandler
♥ skall av 1 sitron
♥ 2 ss Kirsch
♥ 1,5 ts bakepulver
♥ 600 g hvetemel

Glasur:
♥ 150 g melis
♥ 3-5 ss vann
 

Fremgangsmåte:

Ha honning, sukker, kanel, nellik og muskat i en nokså stor, tykkbunnet kjele.

 

 

Varm opp på svak varme til blandingen har smeltet.

Rør i apsikat, sukat, malte mandler og revet skall av 1 sitron.

 

 

Bland deretter i bakepulver og Kirsch.

 

 

Kna så i hvetemelet litt og litt til du får en myk og smidig (og varm) deig.

 

 

Mens deigen fortsatt er varm, kjevles den utover på en bakepapirdekket stekeplate. Den utkjevlede deigen skal være ca 0,5 cm tykk.

 

 

La så platen med den utkjevlede deigen stå i romtemperatur i 5-6 timer (eller over natten)!

 

 

Ja, du leste riktig! Du skal la den utkjevlede deigen stå i romtemperatur i flere timer før du steker den. Du kan legge en plastpose løst over platen og eventuelt drysse littegrann mel over deigen, så overflaten på deigen ikke tørker ut.

Høres rart ut, ja - men trust me Glasses

 

 

Så steker du kaken midt i ovnen ved 220°C i 15-20 min.

Rør imens sammen melisglasuren. Det skal bli en tynn glasur som pensles over den varme kaken straks den kommer ut av ovnen.

Skjær kaken opp i rektangulære firkanter (størrelse ca 3x5 cm) med en skarp kniv eller pizzahjul.

 

 

La kaken så avkjøles litt før du renskjærer kantene og deretter tar kakestykkene fra hverandre.

 

 

Så er det bare å nyte disse lekre kakene!

 

 

Nydelige!

 

 

Tips:

♥ Ja, du må ha Kirsch! Ikke dropp det! Kirsch får du kjøpt på polet og gir kaken veldig god smak. Ikke vær redd for alkoholen; den blir borte etter stekingen så bare smaken er igjen i kaken.

♥ Merk at det er viktig at deigen kjevles ut mens den er varm og myk, eller blir deigen vanskelig å kjevle. Det er også viktig at du deler opp den stekte kaken mens den er varm og nystekt. Dette er kaker som skal være nokså harde når de er kalde (ikke myke slik som tyske "Lebkuchen"). 

♥ "Basler Läckerli" er holdbare kaker! Jeg pleier å fryse de ned og ta opp litt og litt fra fryseren. Det går imidlertid også fint å oppbevare dem innpakket i plast. 

 

 

ENJOY!

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Basler Läckerli
Ingredienser

♥ 450 g honning
♥ 300 g sukker
♥ 1,5 ss kanel
♥ 0,5 ts nellik
♥ 0,5 ts muskat
♥ 100 g apsikat
♥ 100 g sukat
♥ 200 g mandler
♥ skall av 1 sitron
♥ 2 ss Kirsch
♥ 1,5 ts bakepulver
♥ 600 g hvetemel

Glasur:
♥ 150 g melis
♥ 3-5 ss vann

Fremgangsmåte

Ha honning, sukker, kanel, nellik og muskat i en nokså stor, tykkbunnet kjele. Varm opp på svak varme til blandingen har smeltet.

Rør i apsikat, sukat, malte mandler og revet skall av 1 sitron. Bland deretter i bakepulver og Kirsch. Kna så i hvetemelet litt og litt til du får en myk og smidig (og varm) deig.

Mens deigen fortsatt er varm, kjevles den utover på en bakepapirdekket stekeplate. Den utkjevlede deigen skal være ca 0,5 cm tykk. La så platen med den utkjevlede deigen stå i romtemperatur i 5-6 timer (eller over natten)!

Ja, du leste riktig! Du skal la den utkjevlede deigen stå i romtemperatur i flere timer før du steker den. Du kan legge en plastpose løst over platen og eventuelt drysse over littegrann mel, så overflaten på deigen ikke tørker ut. Høres rart ut, ja - men trust me Smile 

Så steker du kaken midt i ovnen ved 220 °C i 15-20 min.

Rør imens sammen melisglasuren. Det skal bli en tynn glasur som pensles over den varme kaken straks den kommer ut av ovnen. Skjær kaken opp i rektangulære firkanter (størrelse ca 3x5 cm) med en skarp kniv.

La kaken så avkjøles litt før du tar kakestykkene fra hverandre.

Så er det bare å nyte disse lekre kakene!

Tips

Ja, du må ha Kirsch! Ikke dropp det! Kirsch får du kjøpt på polet og gir kaken veldig god smak. Ikke vær redd for alkoholen; den blir borte etter stekingen så bare smaken er igjen i kaken.

Merk at det er viktig at deigen kjevles ut mens den er varm og myk, eller blir deigen vanskelig å kjevle. Det er også viktig at du deler opp den stekte kaken mens den er varm og nystekt. Dette er kaker som skal være nokså harde når de er kalde (ikke myke slik som tyske "Lebkuchen"). 

"Basler Läckerli" er holdbare kaker! Jeg pleier å fryse de ned og ta opp litt og litt fra fryseren. Det går imidlertid også fint å oppbevare dem innpakket i plast.

 

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

9 kommentarer

Apsikat er kandisert appelsinskall og sukat er en erstatning for tyske sitronat, som er kandisert sitronskall. Du finner både apsikat og sukat i de fleste matbutikkene.

Laget disse i dag og må virkelig sier,smaker som honningkake. Prøvde en varm,skikkelig god. Håper de er like gode kalde. Tusen takk for den fine oppskriften,kan bare anbefales!

Stilig at du turte å prøve deg på disse kakene, Anika:-) Og GLAD du likte dem:) Merk at kakene er myke når de er varme, men blir hardere når de er kalde. Det er slik de skal være, så ikke tro at du har gjort noe galt;-) Enig at dette virkelig er en oppskrift som kan anbefales!

Hvis du synes kakene blir for harde, er et godt tips å legge båter av et eple i kakeboksen i en dag eller to. Da blir kakebitene litt seigere og dermed lettere å ta biter av. De skal ikke være for harde heller.

Tuuuuusen takk, Kristine.

Min mor er fra Sveits og så lenge mine besteforeldre levde så sendte de alltid Baseler Läckerli til oss til jul. Kakene måtte bestilles flere måneder i forveien.

Gleder meg til å lage disse!!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift